Foto: commons.wikimedia.org

“Stalno se priča o tome kakvi su današnji mladi, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije… Ne znaju pisati, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku. Ali važno je shvatiti da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji!”

atma.hr – 78
Dajete li svom djetetu da radi s glinom i da koristi škare?

Ruski neurolog i psiholingvista Tatyana Chernigovskaya otkriva zašto je važno u djetinjstvu dosta raditi na razvoju fine motorike kod djece.

“Suočeni smo s vrlo teškim zadatkom – nalazimo se na raskršću između osoba koje pišu tekstove prema znanstvenim radovima i čitaju kvalitetne knjige – i osoba koja čitaju “hipertekstove”. Oni uopće ne znaju pisati, ugledaju se na poznate ličnosti i ne znaju osnovnu gramatiku”, kaže znanstvenica.

Stalno se priča o tome kakva je današnja mladež, da su nove generacije sve gore, nepismenije, bahatije…

atma.hr – 39

Tatyana Chernigovskaya ima objašnjenje:

“Važno je da shvatimo da ovakve osobe imaju drugačiji mozak. Nama se to čini zanimljivim i izgleda kao da nema opasnosti. Ali, opasnost postoji.

Ako malo dijete koje je pošlo u školu nije naučilo lijepo pisati, ako se ne navikne na malene, delikatne pokrete olovke, ako u vrtiću ništa nije oblikovalo, ako ne zna rukovati škarama, ne zna nanizati perlice na konac, onda njegova fina motorika nije razvijena.”

“Sve to se kasnije odražava i na funkcije govora i dikcije. Ako na vrijeme  ne razvijete finu motoriku kod djece, kasnije se nemojte žaliti što im mozak ne radi”, poručila je znanstvenica.

stil.kurir

atma.hr – 78