Foto: pixabay.com

Sve brži tempo života, obilje stresnih situacija i neprestani umor koji nam oduzima snagu, izazivaju depresiju. Nažalost, to je stvarnost koju ne možemo izbjeći, ali zato možemo povratiti energiju. Evo jednog učinkovitog načina.

atma.hr – 39

Kako se osloboditi stresa?

Na stres treba gledati kao na bolest i zato je najbolji način da se izborimo s njim – fizička vježba, piše uspesnazena.com.

Ruski stručnjak za zdrav život, Aleksandar Droženikov, preporučuje za borbu protiv stresa jednu vrlo jednostavnu, ali učinkovitu vježbu.

Tekst ima popratni video, ali pokušajmo ga prvo protumačiti zajedno.

Vježba se radi u sjedećem položaju. Najbolje je da se udobno smjestite u fotelju, ali ne smeta ni ako sjednete na stolicu.

Noge razmaknite u širini ramena, laktove naslonite na koljena, šake opustite, a grudni koš blago savijte.

1 7

Najvažniji element ove vježbe je duboko i ravnomjerno disanje.

Kada tijelo postavite u zadani položaj, počnite vježbu disanja.

Prvo udahnite što dublje, počevši od stomaka koji se na taj način nadima. Udah treba trajati sve dok zatim ne ispuni čitava pluća.

Nakon toga, smjenjuje ga duboki izdah.

atma.hr – 75
Za sve to vrijeme, koncentriramo pogled na unutrašnju stranu ruku, dok zamišljamo da držimo balon ili meku loptu srednje veličine.

Dok izdišemo, polako skupljamo ruke, a prilikom udaha zaustavljamo pokret.

Nastavljamo vježbu oko 3 minute, možemo i duže, sve vrijeme se koncentrirajući na pritisak koji vršimo na zamišljeni balon.

Ukoliko ova vježba nije dala rezultat, možete isprobati sljedeću:

2 7

Duboko udahnemo na nos, a zatim usta i nos pokrijemo šakom i u tom položaju trudimo se udahnuti. Preporučuje se da vježbu ponovite do 4 puta. To će vam pomoći u oslobađanju od stresa, normalizirati rad srčanog mišića i otkloniti probadanje.

atma.hr – 39

Ljepota ovakvih vježbi je u njihovoj jednostavnosti i učinkovitosti. Uvijek možete odvojiti nekoliko minuta za njih, čak i na poslu.

U ovom videu možete pogledati kako autor objašnjava tehniku izvođenja vježbi:


uspesnazena.com

atma.hr – 39