Photo 140754744 © Jinyoung Lee | Dreamstime.com

More je mjesto velike drame i raspoloženja. Fotograf ne može kontrolirati što će se dogoditi pri snimanju morskog krajolika, ali može biti pažljiv i čekati prave trenutke. Sve se može uzeti u obzir; ljudi na snimkama, kamenje, plaža, nebo.

Ako se ozbiljno bavite fotografijom morskih pejzaža, trebate imati strpljenja. Uvijek budite u potrazi za promjenama u vremenu, bojama i raspoloženjem. U središtu fotografije morskog krajolika je prirodno svjetlo i njegov utjecaj na scenu. Svjetlost ima tri osnovne kvalitete-intenzitet, smjer i boju, a na sve njih utječe doba dana. Sastavljanje vaše scene u pravo vrijeme omogućuje vam da snimite najbolji kadar. Ne zaboravite zaštititi svoju opremu od slane vode i pijeska, koji može biti štetan. Za dodatnu zaštitu upotrijebite specijalizirano kućište ili plastičnu vrećicu. Kao i obično, koristite prozirni zaštitni filter za leće.

dreamstime m 140754744
Photo 140754744 © Valio84sl | Dreamstime.com

Koristite širokokutni objektiv

Ne mora svaka slika morskog pejzaža biti razbijanje valova. U mirnijim, maglovitim danima upotrijebite širokokutni objektiv za snimanje drugačijeg izgleda. Ako ste na plaži, možete se usredotočiti na zanimljiva mjesta poput stijena i na ljude koji možda istražuju. Upotrijebite stativ ili monopod jer svjetlo može biti slabo i snimajte s malim otvorom blende f/16-f/32 kako biste cijelu sliku održali oštrom. Na maglovit dan rezultat je meko fokusirana slika.

Snimanje vala dok se uvija stvara veliku dramu u kadru. Upamtite da morate koristiti veliku brzinu zatvarača da biste zamrznuli vodu (oko 1/1000s) i izbjegli prekomjernu ekspoziciju zbog odbijanja sunca. Pokušajte malo podeksponirati sliku za 1 do 2 stupnja. Možda ćete moći snimati val iz daljine pomoću telefoto objektiva. S vodootpornim kućištem čak možete biti u vodi za dramatične ili kreativne fotografije.

Da biste snimili nježnu pokretnu vodu koja fotografiji daje mekani, glatki bjelkasti osjećaj, morate upotrijebiti dugu brzinu zatvarača. Postavite fotoaparat na stativ i postavite način rada na TV ili S (Prioritet okidača). Odaberite malu brzinu zatvarača i dopustite fotoaparatu da odabere ispravan otvor blende. Korištenje ND filtra pomaže u smanjenju količine svjetlosti koja dopire do fotoaparata zavaravajući ga da misli kako mu je potrebna veća brzina zatvarača.

Dramska razmišljanja

U trenutku kad sunce izbije kroz oblake, kad zalazi ili izlazi, stvara pravu dramu jer se radnja zrcali na vodi. Upotrijebite stativ kako biste izbjegli podrhtavanje fotoaparata i postavite fotoaparat u način AV (prioritet aperture). Upotrijebite mali otvor blende f/16-f/32 za dublji DOF (dubinska oštrina). Za dramatičniji efekt upotrijebite polarizacijski filter koji će poboljšati boju neba, izbaciti oblake i smanjiti reflektirani odsjaj s vode.

Morski pejzaži uvelike se razlikuju; čak i ako nema dramatičnih valova ili neba, možete raditi s umjereno dosadnim danom tražeći aspekte interesa u stijenama, ljudima i pijesku. Pokret koji bilježi kadar uvijek je popularan zbog dramatičnog učinka koji stvara. Refleksije su divne za korištenje na vodenim fotografijama. Po potrebi upotrijebite polarizatore i filtre neutralne gustoće; to je daleko lakše nego kasnije koristiti Photoshop. Upamtite, fotografiranje morskih pejzaža neće samo stvoriti prekrasne slike, već je i opuštajući način da provedete svoje vrijeme!