Kada smireno i pažljivo razmislimo o ovom svemiru, možemo vidjeti da sve djeluje pod kontrolom vrhovnog mozga. Aranžmani u prirodi su savršeno uređeni. Stvari ne mogu biti u poretku bez pažljivog planiranja znanstvenog i inženjerijskog mozga. Uobičajeno je razumijevanje da iza svake akcije stoji uzrok. Stroj ne može funkcionirati bez upravljača. Moderni znanstvenici su vrlo ponosni na automatizaciju, ali znanstveni mozak takoder stoji i iza automatizacije.

Čak se i Albert Einstein složio da iza prirodnih fizičkih zakona stoji savršeni mozak. Kada govorimo o “mozgu” i “upravljaču”, ovi izrazi se odnose na osobu. Ne mogu biti impersonalni. Netko može pitati tko je ta osoba. To može biti samo Bog, Vrhovni znanstvenik i Vrhovni inženjer, pod čijom voljom djeluje čitav svemir. U Bhagavad-giti se kaže: “Čitav poredak svemira je pod Mojom kontrolom. Po Mojoj volji se ponovno i ponovno automatski ispoljava i po Mojoj volji na kraju biva uništen.” (Bg. 9.8)

Svemir kao sat

Sada pogledajmo nekoliko uzoraka u Božjoj kreaciji i razmatranjem tih primjernih aspekata trebali bismo razviti bolje razumijevanje i štovanje prema najmoćnijem mozgu. Sunce koje vidimo je najbliža zvijezda. Veliko je stotinu Zemljinih promjera i udaljeno je približno oko 172.000 kilometara od Zemlje. Svakoga dana Sunce opskrbljuje solarni sustav ogromnom količinom topline, svjetla i energije. “Vrlo sitan djelić sunčeve energije koji padne na Zemljinu površinu – procijenjen na 5 dijelova od 100 milijuna milijuna – je oko 100.000 puta veći od sve energije upotrebljene u svjetskoj industriji. Ukupna energija koju Sunce emitira u jednoj sekundi bi bila dovoljna održati gorenje jednokilovatne električne vatre oko 10.000 milijuna milijuna godina. Dakle, energija koju Sunce emitira u jednoj sekundi je veća od one količine energije koju je ljudska vrsta upotrijebila kroz cijelu svoju povijest.” (Fred Hoyle, Astronomija, 232. str.)

Sunce je ipak jedna od nebrojeno mnogo zvijezda koje plutaju po nebu u svim smjerovima. Toplinske, električne i nuklearne centrale su stvorene u materijalnom znanstvenom mozgu. One mogu priskrbiti toplinu, svjetlost i energiju malo i ograničeno, ali Bog opskrbljuje čitav planet s neograničenom količinom energije iz samo jednog sunca. U Giti se dalje kaže: “Svjetlost Sunca koja raspršuje tamu čitavog ovog svijeta potječe od Mene. Svjetlost Mjeseca i vatre također potječu od Mene.” (Bg.15.12)

Planeti se vrte sustavno oko Sunca. Čak i u najmanjem atomu, elektroni se vrte oko jezgre u savršenom poretku. Tako, od mikroskopskog atoma do velikih galaktičkih objekata, ovaj materijalni svemir djeluje kao složen, dobro podmazan sat, sudeći po velikim prirodnim  zakonima i principima. Znanstvenici su stekli veliko odobravanje zbog gradnje nekoliko svemirskih brodova, dok Bog bez imalo napora stvara divovske svemirske brodove, kao što su planeti i zvijezde, koje su savršeno opremljene i savršeno se održavaju. U Bhagavad-giti također se navodi stih gam avishya ca bhutani dharayamy aham ojasa: “Ja ulazim u svaki planet i zahvaljujući mojoj energiji oni ostaju u orbiti.” (Bg. 15.13)

Zakoni stvoreni od vrhovnog mozga uvijek djeluju savršeno – nikada nisu prekršeni. Mi nikada ne vidimo da Sunce izlazi na Zapadu, a zalazi na Istoku. Živopisna duga koju promatramo za vrijeme pljuska je vidljiva samo dok je Sunce iza promatrača; prema zakonu loma svjetlosti. Takoder se svake godine godišnja doba mijenjaju vrlo periodično, proizvodeći simptome jedinstvene za svako godišnje doba.

Molekularne varijacije

Sada pogledajmo neke aspekte Božje kreacije na molekularnom nivou. Kemičari nalaze da je cvijeće različite boje uslijed spojeva koji se zovu antocijani, a drugačijeg su mirisa zbog spojeva koje zovemo terpeni i terpenoidi. Građa molekula ovih spojeva varira od vrlo jednostavnih struktura do vrlo složenih lanaca. Na primjer, kamfor pripada grupi terpenoida, a karakterističan miris limuna daje molekula zvana limonen koja je jedna od jednostavnih terpena. Slično tome, karakteristične boje u mrkvi i rajčicama daje molekula zvana karotin, koja je viši oblik terpena. Molekularna građa za svaku određenu boju ili miris je čudesno jedinstvena. Mala promjena u položaju atoma u molekuli, lagana promjena u geometriji molekule ili male varijacije u veličini molekule ~ može izazvati promjenu boje od narančaste u crvenu. Blag, svjež miris može postati odbojan i pikantan, a okus se može promijeniti iz slatkog u gorki. Na jednom kraju nalazimo najmanju molekulu, molekulu hidrogena, koja sadrži samo dva atoma hidrogena.

Na drugom kraju nalazimo divovske molekule kao što su proteini i nukleinske kiseline (DNK i RNK), građevni blokovi svih živih materijalnih tijela koje sadrže nebrojeno mnogo atoma stvorenih za određenu funkciju. Slično tome, kristalna građa svake različite molekule je jedinstvena. Geometrijski oblik NaCl (kuhinjska sol) je kockast. Ugljen, grafit i dijamant su svi sastavljeni od istog elementa, ugljika, a opet, sjajan, proziran dijamant je izuzetno tvrd, dok je grafit mek, crn i lomljiv. To je zbog kristalnog oblika tih molekula. U kristalnoj strukturi dijamanta svaki atom ugljika je tetraedično okružen s 4 druga atoma ugljika na udaljenosti od 1,54 angstroma (1 angstrom=10″ cm). Nasuprot tome, u grafitu, tri veze svakog atoma ugljika su poredane tako da leže u ravnini, a četvrta veza je usmjerena okomito na tu ravninu da bi se spojila sa atornom ugljika u susjednom omotaču .

Na ovaj način možemo primijetiti nebrojene primjere molekularnih lanaca tako fantastično i delikatno uređenih da se kemičari mogu samo čuditi ovim najekspertnijim rukama i mozgu koji čini sve ove čudesne umjetničke aranžmane u Svom laboratoriju. Doista, inteligencija i sposobnosti Vrhovnog znanstvenika su uistinu zapanjujuća, zar ne?