Od 42. do 49. godine je jaka faza “osvajanja društva”. Osoba može spoznati punoću života u braku, obitelji, poslu, vlastitom razvoju. Ako su za osobu važni znakovi materijalnog blagostanja, on stalno povećava i obogaćuje ovu životnu “čahuru”. Ako osoba krene u osvajanje duhovnih sfera, tada započinje istinsko “stvaranje” osobnosti. Od 49. do 56. godine kreće faza duhovne revolucije. Ako se osoba uspjela za svoj pojam ostvariti u obitelji, društvu i poslu, prirodno osjeća želju za stjecanjem mudrosti. Potraga za duhovnošću, ako se provede pošteno, bez upada u lakoću grupnih aktivnosti ili gotovih ideja, uzet će ostatak života.

atma.hr – 78
Od 0 do 7 godina

Jaka povezanost s majkom. Vodoravno znanje o svijetu. Stvaranje osjećaja. Miris majke, majčino mlijeko, majčin glas, majčina toplina, majčini poljupci su prve senzacije.

Razdoblje se, u pravilu, završava izlaskom iz zaštitne čahure majčinske ljubavi i otkrivanjem manje-više hladnog ostatka svijeta.

spirala 2

Od 7 do 14 godina

Jaka povezanost s ocem. Vertikalno poznavanje svijeta. Stvaranje ličnosti. Otac postaje novi i ekskluzivni partner, saveznik u otkrivanju svijeta izvan obiteljske čahure. Otac širi zaštitnu obiteljsku čahuru. Otac postaje vodič.

Majka je bila voljena, oca treba obožavati.

Od 14 do 21 godine

Pobuna protiv društva. Prepoznavanje materije. Stvaranje inteligencije. Ovo je tinejdžerska kriza.

Postoji želja za promjenom svijeta i uništavanjem postojećih struktura. Mladi napadaju obiteljsku čahuru, a zatim i društvo u cjelini. Tinejdžera zavodi sve što „diže“ – glasna glazba, romantični odnosi, želja za neovisnošću, let, komunikacija s marginaliziranim skupinama mladih, anarhističke vrijednosti, sustavno negiranje starih vrijednosti.

Razdoblje se završava izlaskom iz obiteljske čahure.

atma.hr – 75
Od 21 do 28 godina

Ulazak u društvo. Stabilizacija nakon pobune. Nakon što nisu uspjeli u uništenju svijeta, integriraju se u njega, želeći isprva biti bolji od prethodne generacije. Pronalaženje zanimljivijeg posla od roditelja. Traži se zanimljivije mjesto za život nego što je ono od roditelja. Pokušavaju stvoriti sretniji par od roditelja.

Odabir partnera i stvaranje ognjišta. Stvaranje svoje čahure. Razdoblje obično završava brakom.

Od ovog trenutka čovjek je ispunio svoju misiju i završio prvu zaštitnu čahuru.

KRAJ PRVOG KVADRANTA 4 × 7 GODINA

Nakon prvog kvadranta, koji je kulminirao stvaranjem vlastite čahure, osoba ulazi u drugu seriju sedmogodišnjih ciklusa.

Druga serija

28-35 godina

Stvaranje ognjišta. Nakon braka pojavljuju se stanovi, automobili, djeca. Vrijednosti se nakupljaju unutar čahure.

Ali ako prva četiri ciklusa nisu uspješno završena, ognjište se ruši. Ako se odnos s majkom nije vodio pravilno, to će iznervirati njezinu snahu. Počet će se miješati u poslove mladog para.

Ako se nije doživjela pobuna protiv društva, postoji rizik od sukoba na poslu.

35 godina je dob u kojoj često sazrijeva čahura. Tada su česti razvod, otkaz, depresija, psihosomatske bolesti.

atma.hr – 39

35-42 godine

Sve počinje ispočetka. Nakon krize, čovjek obogaćen prethodnim iskustvom i pogreškama rekonstruira drugu čahuru. Potrebno je preispitati odnos prema majci, obitelji, ocu, zrelosti. To je razdoblje kada razvedeni muškarci imaju ljubavnice, a razvedene žene ljubavnike. Pokušavaju uočiti ono što očekuju, ne od braka, već od suprotnog spola.

Odnose sa zajednicom također treba pregledati. Od sada se rad bira ne sa stajališta njegove sigurnosti, već koliko je zanimljiv ili koliko slobodnog vremena ostavlja.

Nakon uništenja prve čahure, osoba uvijek želi stvoriti drugu što je brže moguće.

Novi brak, novi posao, nova veza. Ako je oslobađanje od parazitskih elemenata bilo uspješno, osoba bi trebala moći vratiti ne sličnu, već poboljšanu čahuru.

Ako nije razumio dosadašnje pogreške, vratit će potpuno istu ljusku i doći će do potpuno istih poraza. To je ono što se naziva “trčanje u krug”. Od tada će svi ciklusi biti samo ponavljanje istih grešaka.

42-49 godina

Osvajanje društva. Čim se vrati druga, poboljšana čahura, osoba može spoznati punoću života u braku, obitelji, poslu, vlastitom razvoju. Ova pobjeda dovodi do dvije nove vrste ponašanja.

Ako su za osobu važni znakovi materijalnog blagostanja: više novca, više udobnosti, više djece, više ljubavnika ili ljubavnica, više snage, on stalno povećava i obogaćuje svoju novu poboljšanu čahuru.

Ako osoba krene u osvajanje novih teritorija, naime duhovnih, tada započinje istinsko stvaranje svoje osobnosti. Po svemu sudeći, ovo bi se razdoblje trebalo završiti krizom samosvijesti, egzistencijalnim pitanjem. Zašto sam ovdje, zašto živim, što trebam učiniti da život ima smisla izvan materijalnog bogatstva?

atma.hr – 78
49-56 godina

Duhovna revolucija. Ako je osoba uspjela stvoriti ili ponovno stvoriti svoju čahuru i ostvariti se u svojoj obitelji i poslu, prirodno osjeća želju za stjecanjem mudrosti. Od sada započinje posljednja avantura, duhovna revolucija.

Potraga za duhovnošću, ako se provede pošteno i iskreno, bez upada u lakoću grupnih aktivnosti ili gotovih ideja, nikada neće biti dovršena i u njoj osoba provodi ostatak života, što je i glavni cilj i svrha ljudskog života.

KRAJ DRUGOG KVADRANTA 4 × 7 GODINA.

Dalje…

Daljnji se razvoj nastavlja u spirali. Svakih sedam godina čovjek digne jednu revoluciju i iznova prolazi kroz ista pitanja: odnosi s majkom i ocem, odnos prema pobuni protiv društva i obitelji.

Ponekad se neki ljudi namjerno sruše u obiteljskim odnosima ili na poslu kako bi bili prisiljeni iznova započeti sve cikluse. Tako pokušavaju izbjeći ili odgoditi trenutak kada moraju prijeći u duhovnu fazu, jer se boje suočiti licem u lice sa sobom.

econet.ru / Pripremila za ATMU: Iva Jukić

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

gita

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje