Foto: pixabay.com

Vrlo je zdrava i ukusna, ne sadrži gluten, a jeftina je i priprema se vrlo lako! Može se konzumirati na razne načine i u kombinaciji s različitim namirnicama.

Uvijek govori dobro o drugima…




Palenta je jelo koje je nastalo u sjevernoj Italiji i od davnina se smatrala seoskim jelom. To je obrok koji je napravljen od bijelog ili žutog kukuruznog griza. Kukuruzno brašno ili griz imaju vrlo pozitivan utjecaj na cjelokupno zdravlje čovjeka. Najvažnija stvar kod ovog jela je činjenica da palenta ne sadrži gluten i može je konzumirati svatko bez obzira na starost.

Idealna je za male bebe, za ljude koji vode računa o svojim kilogramima ili pak za one koji imaju problema s probavnim sistemom.

Sastav palente i njene zdravstvene prednosti

Ovaj obrok sadrži dovoljno minerala, nutritijenata i vitamina koliko je tijelu potrebno da bi normalno funkcioniralo. Palenta ima veliki učinak na sprječavanje raznih bolesti, kao i na sveukupno zdravlje čovjeka.

Ona u svom sastavu ima prirodne masti tj. karitenoide i upravo te zdrave masnoće zaslužne su za njene moći koje pospješuju bolji i kvalitetniji rad crijeva. Palenta je odlična u otklanjanju viška kilograma, jer također utječe i na dobro i zdravo varenje hrane.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Kukuruz je zaslužan za sve dobrobiti ovog ukusnog jela. Odmah iza pšenice i riže, kukuruz važi za najvažniju žitaricu na svetu. To je jedna od najboljih namirnica koja ljudski organizam ispunjava dugotrajnom dobrom energijom.

Kukuruzno brašno sadrži veliki niz hranljivih supstanci. To brašno je veliki izvor folata, vitamina B6, K i E, pantotenske kiseline, tijamina, riboflavina i nijacina. Također može se pohvaliti s velikim sadržajem fosfora, magnezija, cinka, kalija, bakra, selena i mangana.

Zahvaljujući baš kukuruzu koji sadrži, palenta ima vrlo mali broj kalorija u sebi, te je zbog toga idealan obrok za mršavljenje. Ona je jedna od najboljih i najefikasnijih namirnica koje se preporučuju kada su dijete u pitanju.

100 g palente sadrži oko 380 kalorija. Ona u svom sastavu ima samo prirodnu materiju tako da su i njeni ugljikohidrati i lipidi pozitivni za ljudski organizam. Palenta je odličan izbor za bebe i djecu.

Ne vjeruj svemu što misliš…

Zdrav obrok koji će oni obožavati pogotovu ako se kombinira s jogurtom ili nekim povrćem koji mališani vole. Još jedan od razloga zašto je ovaj obrok idealan za djecu je to što palenta sprječava nagli pad imuniteta.

Smanjenje rizika od raka jedna je od prednosti koje ljudskom organizmu pruža palenta. Znanstveno je dokazano na univerzitetu u Americi da se konzumiranjem palente znatno smanjuje rizik pojavljivanja ove opake bolesti. Palenta će smanjiti rizik od raka debelog crijeva, kao i pojavljivanje hemoroida.

Jačanje stanica debelog crijeva također je još jedan od uspjeha koji je zabilježen kod osoba koje su palentu uvrstili u svoje redovne obroke. Osim što će ih ojačati, palenta će također djelovati antioksidativno na cjelokupan organizam, ne samo na crijeva.

Smanjuje kolesterol zahvaljujući dobrim mastima koje sadrži, kao i vlaknima i kompleksnim ugljikohidratima. Samim tim iz tih razloga, palenta će spriječiti i pojavljivanje viška kilograma. Konzumiranje ovog zdravog obroka donosi i korist kada je srčano i cirkularno zdravlje čovjeka u pitanju.

Postoji razlika između domaće i kupovne palente. Palenta koja se nabavlja u trgovinama obogaćena je askorbinskom kiselinom tj. vitaminom C i beta karotenom, te je samim tim nešto bogatija kada su vitamin A i C u pitanju od domaće, a kada je riječ o kalorijama, ugljikohidrati i masti su slične količine u sastavu i domaće i kupovne.

Uvijek govori dobro o drugima…




Priprema palente

Palenta se može pripremati na dva načina. Svaki je vrlo lagan i brz za pripremu. Da bi se napravila palenta na prvi način potrebno je u lonac staviti 3 i po šalice vode. Nakon toga dodaje se malo ulja i prstohvat soli. Kada sve to provrije, temperatura se smanjuje na minimum i sipa se jedna šalica kukuruzne palente uz konstantno miješanje.

Kod spremanja palente preporučuje se upotreba drvene žlice, zbog oksidacije metalne žlice. Uz ovaj ukusan obrok mogu se dodati neke zdrave sjemenke ili omiljeno povrće.

Drugi način na koji se palenta može spremiti je sljedeći. U posudu se ulije litra i po vode. Zatim dodaje se jedna žličica soli i pričeka se da voda provrije. Kada je voda ključala dodaje se 500 g kukuruznog brašna. Brašno će ostati na površini vode.

U brašnu se drvenom varjačom napravi rupa i ostavi se da se tako kuha na umjerenoj laganoj vatri. Poslije izvjesnog vremena brašno će se stopiti s vodom i tada je palenta, ukusna i zdrava, spremna za konzumiranje.

Od palente mogu se spremati i razna jela, a jedno od njih su ukusne projice (proja).

Ne vjeruj svemu što misliš…

Sastojci potrebni za projice od palente su sljedeći:

  • 150 g kukuruzne palente
  • 200 g brašna
  • 300 g svježeg, usitnjenog sira
  • 1 žličica soli
  • 1 prašak za pecivo
  • 200 ml jogurta
  • 100 ml ulja

Dok se priprema smjesa potrebno je rernu uključiti na 200 stupnjeva. U posudu stavite ulje i jogurt i dobro razmutite.

Nakon što dobijete homogenu smjesu dodajte brašno i palentu sa žličicom soli i s praškom za pecivo. Preporučeno je koristiti bezglutensko brašno u tom slučaju.

Kada se svi sastojci dobro promiješaju i izjednače dodaje se sitno izmrvljen sir. U veći pleh stavlja se smjesa koja je prethodno namazana s malo ulja.

Projice se peku na 190 stupnjeva sve dok ne porumene, a može se i čačkalicom provjeriti jesu li dovoljno pečene. Ukoliko čačkalica koja je ubodena u projicu ostane suha, to je znak da su dovoljno boravile u pećnici i mogu se izvaditi da odstoje na sobnoj temperaturi pet minuta prije konzumiranja.

Uvijek govori dobro o drugima…




Dijeta s palentom i jogurtom

Dijeta u kojoj su glavni akteri jogurt kao mliječne masti i palenta, u posljednje vrijeme vrlo je popularna. Jogurt se često koristi u mnogim dijetama, jer on također utječe na reguliranje probave i mršavljenja generalno.

Rezultati će biti još bolji i jači kada se kombinira s palentom.

Za ovakav vid dijete najbolje je koristiti organski kukuruz i domaću palentu miješati s jogurtom koji u sebi sadrži malu razinu masti. Tanjur palente s jogurtom potrebno je konzumirati dva puta tijekom dana, najbolje ujutro i uvečer. Uvečer je preporučljivo dva do tri sata prije spavanja.

cajeviza/stil.kurir

62 MEDICINSKI MEDIJ: HRANA KOJA MIJENJA ŽIVOT

MEDICINSKI MEDIJ: Hrana koja mijenja život

Spasite sebe i svoje voljene iscjeljujućom snagom biljne hrane

Anthony William, poznatiji kao Medicinski medij i autor istoimenog svjetskog bestselera u novoj knjizi nastavlja oduševljavati informacijama koje nam mogu spasiti život! William otkriva kako najbolje iskoristiti skrivene dobrobiti više od 50 biljnih namirnica kako bismo promijenili svoj život nabolje.

Saznajte kako odabrati najbolju hranu za ublažavanje stotine različitih zdravstvenih tegoba i simptoma!

Cijena: 185 kn - Kupi ovdje

4 KOMENTARA

  1. trebate lektora. pišete gluposti: “U veći pleh stavlja se smjesa koja je prethodno namazana s malo ulja.”
    dajte mi objasnite kako ćete smjesu premazati s malo ulja? novinaru i uredniku portala otkaz i novčanu kaznu zbog šlampavo obavljenog posla.

    inače, ovo je recept za proju (srpski), odnosno zlevanku na hrv. jeziku.

  2. Žitarice su hrana za ptice!
    Ljudska hrana su zrelo voće i povrće, odnosno sve ono što je u izvornom nepromjenljivom obliku i izrazu primamljivo i ukusno ljudskim osjetilima! Tko ima uši neka čuje! Najveći neprijatelj čovjeka je on sam sa svojim slijepim i umišljenim umom koji od svoje umišljenosti i nerazvijenosti ne vidi stvarnu Sliku Svega Stvorenog. Današnji je čovjek od zavaravanja svojih izvornih materijalnih osjetila napravio tzv. umjetnost prozvavši je kulinarstvo.
    DRAGI ČOVJEČE! TVOJA JE HRANA SVE ONO ŠTO TI DIVNO MIRIŠE I DIVNOG JE OKUSA, A DA PRIJE JELA TO NISI TREBAO SOLITI, PEČI, KUHATI, FERMENTIRATI NITI IŠTA MIJENJATI DA BI SEBE ZAVARAO!

  3. Nije istina da palenta ne deblja! Deblja itekako, uvjerila sam se na sebi! Svoju stariju kćer sam tako spasila, što je svakodnevno jela palentu i konačno se počela debljati. Bila je totalno mršava i ne uhranjena. Uz to podiže i šećer

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.