Shiatsu je drevna japanska tehnika masaže koja se temelji na tradicionalnoj kineskoj medicini i filozofiji energije. Ova tehnika masaže fokusira se na stimulaciju određenih točaka pritiskom prstiju, palca i dlanova kako bi se potaknulo energetsko balansiranje u tijelu. Kada razmatramo Shiatsu kao podršku mentalnom zdravlju, posebno u kontekstu borbe protiv depresije, važno je istražiti kako ova tehnika može utjecati na mehanizme opuštanja i oslobađanja endorfina.

Depresija može imati duboke fizičke i emocionalne posljedice na organizam. Osobe koje pate od depresije često doživljavaju promjene u spavanju, apetitu i energiji. Osim toga, depresija može uzrokovati povećani stres na kardiovaskularni sustav, oslabiti imunološki odgovor i povećati rizik od drugih zdravstvenih problema. Na emocionalnoj razini, depresija može pridonijeti osjećaju bespomoćnosti, tuge i gubitka interesa za aktivnosti koje su nekad pružale radost. Važno je prepoznati simptome depresije i potražiti odgovarajuću podršku i liječenje.

Shiatsu pruža podršku u ostvarivanju mentalne dobrobiti

1. Smanjenje stresa i napetosti: Shiatsu masaža može pomoći u smanjenju razine stresa i napetosti. Pravilno izvođenje pritisaka na određenim točkama može potaknuti opuštanje mišića i potaknuti tijelo da otpusti nakupljeni stres.

Shiatsu glave i vrata Maya Centar

2. Balansiranje energetskog sustava: Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, bolesti i poremećaji, uključujući mentalne, proizlaze iz neravnoteže energije u tijelu. Shiatsu pristup pokušava obnoviti ravnotežu energije stimulacijom određenih točaka, što može imati pozitivan utjecaj na emocionalno dobrostanje.

3. Stimulacija endorfina: Masaža općenito može potaknuti oslobađanje endorfina, prirodnih tjelesnih kemikalija koje djeluju kao analgetici i prirodni antidepresivi. Shiatsu masaža, fokusirana na određene točke, može dodatno potaknuti lučenje endorfina, što može poboljšati raspoloženje i smanjiti osjećaj depresije.

Shiatsu Maya Centar

4. Povećanje svijesti o tijelu: Shiatsu potiče svijest o vlastitom tijelu i disanju. Osvještavanje tijela može pomoći pojedincu da se poveže s vlastitim osjećajima i smanji osjećaj emocionalne udaljenosti, što može biti korisno u borbi protiv depresije.

5. Poticanje relaksacije i mira: Shiatsu masaža često se povezuje s dubokim osjećajem relaksacije i unutarnjeg mira. Redovito iskustvo relaksacije može doprinijeti smanjenju simptoma depresije i poboljšati opće mentalno zdravlje.

Ako se suočavate s izazovima depresije ili želite poboljšati svoje mentalno zdravlje na prirodan način, razmotrite integraciju Shiatsu masaže u svoj redoviti wellness plan. Ova drevna tehnika masaže nije samo opuštajuća, već može pružiti podršku vašem emocionalnom dobrostanju.

Shiatsu kao podrska mentalnom zdravlju Maya Centar

Shiatsu jedinstveno iskustvo tjelesnog i emocionalnog iscjeljenja

Holistički pristup naglašava potrebu za tretmanom koji obuhvaća cijelu osobu – tijelo, um i duh. Ovaj pristup prepoznaje međusobnu povezanost fizičkog i emocionalnog zdravlja te stavlja naglasak na ravnotežu između tijela i uma. Uključuje različite aspekte kao što su prehrana, tjelesna aktivnost, tehnike opuštanja, terapeutske prakse poput Shiatsu terapije te, po potrebi, konzultacije sa stručnjacima poput psihologa ili terapeuta.

Pozivamo vas da istražite prednosti Shiatsu masaže i konzultirate se s kvalificiranim praktičarom kako biste prilagodili tretman vašim individualnim potrebama. Također, ne zaboravite na važnost kombiniranja ove tehnike s drugim aspektima zdravog života, uključujući redovitu tjelesnu aktivnost, uravnoteženu prehranu i druge strategije samopomoći.

Uzeti si vremena za brigu o vlastitom mentalnom zdravlju ključno je, stoga ne oklijevajte potražiti podršku i istražiti alternative koje vam mogu pomoći u borbi protiv depresije. Vaša dobrobit je važna, i Shiatsu može biti jedan od koraka prema postizanju emocionalne ravnoteže i unutarnjeg mira.

Važno je napomenuti da, dok Shiatsu može biti koristan doprinos podršci mentalnom zdravlju, nije zamjena za profesionalno liječenje depresije. Osobe koje pate od ozbiljnih mentalnih poremećaja trebaju potražiti pomoć od kvalificiranih stručnjaka, poput psihologa ili psihijatra, koji mogu pružiti odgovarajuće terapije i tretmane. Shiatsu se može koristiti kao dodatna podrška u sklopu cjelovitog pristupa očuvanju mentalnog zdravlja.

Vidimo se na prostirci Shiatsu opuštanja, gdje se svaki pritisak oslobađa, a svaka napetost nestaje. Shiatsu je tvoj put prema unutarnjoj ravnoteži i dobrobiti. Pridruži nam se na tom putovanju prema miru i opuštanju.

Autor: Maja Petrinić

Više o samom Shiatsu tretmanu možete pročitati na linku: https://mayacentar.hr/index.php/shiatsu/

Više o uslugama Maya Centra možete pročitati na linku: https://mayacentar.hr/

Rezervacije termina i info na:  mail: [email protected] ili mob: +385 98 796 939

“Budimo svoju vatru i upoznajemo sebe kroz vatru.” – Maja Petrinić