Foto: pexels.com

Jedan od omiljenih domaćih ljetnih napitaka – sok od bazge, dobio je ozbiljnu konkurenciju. Sirup od kadulje u ovo ljetno doba odličan je osvježavajući napitak, ali poslužit će i kao sirup protiv kašlja, bronhitisa i astme.

atma.hr – 52
Jedan od omiljenih domaćih ljetnih napitaka – sok od bazge, dobio je ozbiljnu konkurenciju. Ljekoviti sirup od cvjetova kadulje omiljen je, posebno u primorskim krajevima gdje raste samoniklo.

Osim eteričnog ulja kadulja sadrži kalij, kalcij i natrij, a u narodnoj medicini poznata je kao jedna od biljaka koja se najdulje koristi.

Prema nekim napisima, čak ju je i franački kralj Karlo Veliki uvrstio u stroge propise, tzv. kapitulare, kao jednu od 72 biljke koje se moraju uzgajati u svim seoskim, gradskim i samostanskim vrtovima.

Za sirup od kadulje je najbolje brati vrhove koji su se tek rascvjetali, jer sadrže najviše aktivnih i ljekovitih sastojaka.

Lijek je za razne bolesti, o čemu svjedoči i njezin latinski naziv salvia, što znači ‘spasiti’. Ta čudesna biljka u mnogim hrvatskim krajevima raste samoniklo, kao npr. u primorju, odlično uspijeva i na kontinentu, a količina cvjetova kadulje koja je potrebna za ovaj recept vrlo se lako može uzgojiti i na balkonu.

U Hrvatskoj je zastupljeno petnaestak vrsta kadulje, među kojima su najvažnije Salvia officinalis, Salvia sclarea i Salvia triloba.

atma.hr – 52
Sastojci za sirup od kadulje:

  • 300 g cvjetova kadulje
  • 50 g limunske kiseline
  • 3 litre vode
  • 2,5 kg šećera

Priprema sirupa od kadulje:

Cvjetove kadulje i limunsku kiselinu zakuhajte te ostavite da odstoje 24 sata.

zdrava jetra

Ocijedite kroz krpu, dodajte šećer i ponovno zakuhajte.

Vrući sirup izlijte u boce i dobro zatvorite.

Čepove prethodno dezinficirajte.

zadovoljna.hr