Food photo created by freepik - www.freepik.com

Jeste li znali da od kokosova mlijeka možete izraditi još ukusniji šlag od onog običnog? Isprobajte ovaj jednostavni recept bez laktoze i uživajte u finom i zdravom desertu!

atma.hr – 78
Volite tučeno slatko vrhnje, no izbjegavate mliječne proizvode jer ste osjetljivi na laktozu ili ste vegan? Imamo za vas dobru vijest: ukusan, kremasti šlag možete dobiti od tučenog kokosova mlijeka.

Jako je važno da kokosovo mlijeko prije tučenja dobro ohladite u hladnjaku (ohladite i posudu u kojoj ćete tući šlag, kao i metlice miksera).

Kako se kokosovo mlijeko bude hladilo, tako će masnoće polako izbiti na površinu, a kokosova voda ostat će na dnu pa ćete lako žlicom pokupiti vrhnje (kokosovu vodu nemojte baciti – slobodno je dodajte u smoothieje ili je popijte).

Nakon hlađenja ćete lako i brzo od kokosova mlijeka izraditi tučeni šlag ili kremu koju možete iskoristiti kao zasebnu slasticu ili kao kremasti sastojak kolača i torti.

Napomena: pri kupnji kokosova mlijeka pazite da birate ono punomasno i bez ikakvih dodataka.

Šlag od kokosa – recept

Sastojci:

  • 400 g punomasnog kokosova mlijeka (ohlađenog preko noći)
  • malo javorova sirupa (po želji)
  • ekstrakt vanilije (po želji)

atma.hr – 52
Izrada šlaga:

Nakon što ste kokosovo mlijeko dobro ohladili u hladnjaku (najbolje preko noći), otvorite konzervu (nemojte je mućkati) pa žlicom zagrabite vrhnje, koje bi trebalo biti na vrhu.

Kokosovo vrhnje stavite u posudu za miksanje pa tucite mikserom na srednjoj brzini oko 2 minute, odnosno dok se vrhnje ne učvrsti i ne stvore se vršci. Možda će u početku vrhnje biti malo grudičasto, no neka vas to ne obeshrabri, vrlo brzo pretvorit će se u fini kremasti šlag.

Iako je kokosovo mlijeko ili vrhnje već slatko samo po sebi, ako preferirate još slađi okus, dodajte malo javorova sirupa i ekstrakta vanilije pa još malo izmiksajte.

Ako ne iskoristite sav šlag, možete ga prebaciti u posudu s čvrstim poklopcem i čuvati u hladnjaku još 5 dana. Prije sljedećeg posluživanja, nakon što šlag izvadite iz hladnjaka, još ga malo doradite mikserom.

MUSHROOM CUPS GO GLOW

Ovaj ukusni šlag možete dodati u zdjelicu punu bobičastog voća ili njime pak ukrasiti pitu od buče, a možete ga iskoristiti i kao fini, kremasti sastojak za čokoladni mousse.

Po želji, možete kokosovu kremu pretvoriti u kakao kremu – jednostavno u šlag dodajte kakao u prahu.

Ako ćete šlagom od kokosa ukrasiti, primjerice, pitu od buče, u njega možete dodati i malo mirisnog cimeta.

alternativa-za-vas

1 KOMENTAR

  1. jel itko od vas to napravio prije pisanja ovog teksta? jel vi imate pojma koliko malo vrhnja dobijete iz konzerve ohlađenog kokosovog mlijeka? Pa nemoš tuć u šlag jedva jušnu žlicu kokosovog obranog vrhnja i onda mi pisat da će ti šlaga biti dosta za 5 dana?? Halooo???
    Baš ste me nasmijali! Baš ste blesavi ;)))