Imamo li doista slobodnu volju? Ne želimo ostarjeti niti se razboljeti. Ne želimo se toliko boriti samo da bismo preživjeli. Htjeli bismo djelovati na određeni način, ali nemamo uvjeta, nemamo snage, nemamo vremena, nemamo novaca… Gdje je onda slobodna volja?

atma.hr – 52
Slobodna volja postoji u smislu da ste slobodni izabrati što god želite, barem u granicama opisanog. Ti izbori, međutim, sa sobom nose posljedice. Recimo da odete u restoran na ručak. Pogledate jelovnik i naručite određenu vrstu juhe. Konobar vam donese juhu. Kad je kušate, ne sviđa vam se i počnete se žaliti. Činjenica je, međutim, da ste je vi naručili. Možda niste u potpunosti uzeli u obzir kombinaciju sastojaka ili stručnost kuhara, ali to je ono što ste naručili i upravo ste to dobili. To je priroda slobodne volje. Imamo potpunu sposobnost da napravimo izbor; možemo pritisnuti bilo koji gumb. Međutim, kad ga pritisnemo, moramo preuzeti odgovornost za ono što se događa. Reakcija je predodređena, ali je aktivirana vašim izborom.

Nisam ja kriv

Tako su i slobodna volja i predodređenost stvarnost. Odgovorni smo za svaku situaciju u kojoj se nađemo. Ovaj je zaključak prilično teško prihvatiti, osobito u današnjoj suvremenoj kulturi koja nas uči da pronađemo nekoga ili nešto što ćemo okriviti kad stvari pođu naopako. Bilo da patimo zbog raka, obiteljskog sukoba, sudske parnice ili nekog drugog većeg problema, sami smo krivi.

Pogledajmo bolest. Čak i suvremena medicina prihvaća da su neke bolesti psihosomatske prirode. Um može utjecati i utječe na tijelo; utječe na svu materiju. Suptilno utječe na grubo, a grubo utječe na suptilno. Situacije u kojima se nalazimo zbivaju se po uređenju viših agenata kako bismo se umorili od pokušaja manipuliranja materijalnom energijom. Zbog toga što ne cijeni pravilno ljepotu odnosa s Bogom, čovječanstvu se daje privremena arena u kojoj može ostvariti svoje želje. Ova je sredina zamišljena tako da nas isfrustrira, razočara i da nam se zgadi, da nas navede na razmišljanje i introspekciju. Na kraju krajeva, svrha joj je da nas otjera iz prolaznog u vječni svijet. Tako je uređeno da bismo  konačno shvatili da sreća ne leži u zapletanju u materijalnu energiju, već u bezuvjetnom služenju Boga, zahvaljujući čemu ponovno postajemo cjelina.

Život je igra

Život je igra u kojoj bismo trebali ponovno uspostaviti svoj pravi identitet. Nažalost, često se igramo prema vlastitim pravilima, kao djeca koja izmišljaju stvari. Djeca se ponekad igraju na ulici. Iako je to opasno, ipak im se jako sviđa. Povodeći se za tom željom, izlažu se opasnosti. Trebamo poput djece naučiti važnost preuzimanja odgovornosti za vlastitu volju i važnost mudrog korištenja slobodne volje. Bez toga nikada nećemo moći pravilno uzvraćati u ljubavnim odnosima.

atma.hr – 52
Buntovni želudac

Slobodna je volja od suštinske važnosti u ljubavnim odnosima jer ne može biti ljubavi bez prilike da se odupremo toj ljubavi. Nema poštovanja bez prilike da se izrazi kroz izbor. Ako smo stvoreni na Božju sliku, onda moramo imati slobodnu volju jer je Bog ima. Poteškoća je u našoj sposobnosti da shvatimo, ili prihvatimo, da nije dobro pokušavati koristiti slobodnu volju odvojeno od Boga jer smo djelići Boga, sićušan dio cjeline. Kao dio cjeline, dužnost nam je da služimo cjelinu. Na primjer, zamislite da vaš želudac pokušava jesti sam za sebe te kaže ustima: “Umoran sam od toga da uvijek prva uzimate hranu. Mislim da bih je ja trebao prvi dobiti.” To bi bilo nemoguće. Dio ne može pravilno funkcionirati odvojeno od cjeline. To je prirodni poredak svemira.

Potreba ili želja?

Kad sve više shvaćamo da smo odgovorni za svoja iskustva, možemo stvoriti uvjete za iskustva koja su povoljnija i bit će nam dostupno ono što nam je doista potrebno. Važno je usredotočiti se na ono što nam je potrebno, a ne na ono što želimo, jer velik dio onoga što želimo nepotrebno nam komplicira život.

Bhakti Tirtha Swami
korišteni dijelovi iz knjige “Duhovni Ratnik 1 – Otkrivanje duhovnih istina u nadnaravnim pojavama”

Naručite knjigu

DUHOVNI RATNIK I: Otkrivanje duhovnih istina u nadnaravnim pojavama

DR1-simSvrha je ove knjige dvostruka. Prva je predstaviti informacije koje će potaknuti čitatelje da na svijet gledaju sa slabo istraženog stajališta, stajališta transcendentalnog prema konvencionalnim materijalnim ili metafizičkim analizama. Druga je svrha odgovoriti na dugo  neodgovorena pitanja i potaknuti nova pitanja koja će nam pomoći da uzdignemo svoja mjerila i ciljeve. Kad povećamo mjerila, smatrat ćemo i sebe i druge odgovornijima. Kroz knjigu se protežu tri teme: 1) razlika između pozitivnih i negativnih nadnaravnih pojava, 2) razlike između fizičkih, astralnih i duhovnih područja i 3) sposobnost da stvaramo vlastitu stvarnost na temelju svoje svjesnosti. Svi moramo biti duhovni ratnici naoružani praktičnim znanjem i vještinama kako bismo duhovno ojačali u ovim izazovnim vremenima. Na taj ćemo se način pripremati za preobrazbu koja će doći te možemo služiti kao posrednici pozitivne promjene. Oni koji su spremni na duhovni rast imat će najveću korist od ove knjige. – iz uvoda u knjigu Živimo u vrijeme kada po zlu polazi sve što po zlu može poći. Pored toga se čuda i neuobičajeni događaji počinju smatrati običnim i prihvatljivim. Vaše razumijevanje skrivenih značenja i poruka koje se kriju u pozadini tih događanja odredit će hoćete li biti pobjednik nad rastućim kaosom na planeti ili pak njegova žrtva.

Knjigu možete naručiti ovdje – http://duhovniratnik.com/duhovniratnik1/