Zbog svojih nutritivnih vrijednosti i spojeva koje sadrže, kupine dobro djeluju na srce, mršavljenje, metabolizam, sprječavaju rizik od pojave moždanog udara i dijabetesa i izvrstan su antioksidans.

Kupine su bogate dijetalnim vlaknima. Vlakna su dobra za probavu jer pomažu da hrana lakše prođe kroz probavni trakt. Osim toga, vlakna su dobra i za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Reguliraju razinu šećera u krvi i smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. Prehrana bogata vlaknima, uključujući i ona koja se nalaze u kupinama, može smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara. Kao dodatni bonus, vlakna pomažu da duže osjećate sitost. Zbog svega toga kupine spadaju u super namirnice. Možete ih jesti same ili ih pridodati uz jogurt i žitarice.

Polinezasićene masti

Nisu sve masti jednake, a polinezasićene masti koje sadrže kupine doprinose zdravlju srca. Smanjuju rizik od srčanih bolesti i razinu kolesterola u krvi. Kao i većina voća, kupine također sadrže nizak udio masnoća. To je dobra vijest ako ste na dijeti.

Antioksidansi

Kupine su bogate antioksidansima. Imaju antocijan, koji usporava starenje, pojavu raka i neuroloških bolesti. Dobar je i u borbi protiv dijabetesa i bakterijskih infekcija. Elaginska kiselina u kupinama može pomoći snižavanju krvnog tlaka. Kupine sadrže rutin, a to je flavonoid koji je odličan za cirkulaciju. Djeluje protuupalno i može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Galusna kiselina u kupinama je antigljivični i antivirusni antioksidans koji se koristi za liječenje psorijaze i hemoroida. Kupine sadrže p-kumarinsku kiselinu koja može smanjiti rizik od raka želuca. Vitamini A i C zajedno rade kao antioksidansi i pomažu u jačanju imunološkog sustava.
Zdravstvene prednosti

Kupine pružaju ogromne zdravstvene beneficije. Pomažu smanjiti rizik od srčanih bolest i moždanog udara, te od nekih vrsta raka. Kupine mogu pomoći u sprječavanju dijabetesa i senilno kognitivnog propadanja. Nizak udio masnoće i visok udio vlakana čini ih idealnim za mršavljenje.

nezavisni.hr

Prethodna objavaJogom umirite misli prije spavanja
Slijedeća objavaSlobodna volja nasuprot predodređenja
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here