atma.hr – 52
Zbog svojih nutritivnih vrijednosti i spojeva koje sadrže, kupine dobro djeluju na srce, mršavljenje, metabolizam, sprječavaju rizik od pojave moždanog udara i dijabetesa i izvrstan su antioksidans.

Kupine su bogate dijetalnim vlaknima. Vlakna su dobra za probavu jer pomažu da hrana lakše prođe kroz probavni trakt. Osim toga, vlakna su dobra i za zdravlje kardiovaskularnog sustava. Reguliraju razinu šećera u krvi i smanjuju razinu lošeg kolesterola u krvi. Prehrana bogata vlaknima, uključujući i ona koja se nalaze u kupinama, može smanjiti rizik od bolesti srca i moždanog udara. Kao dodatni bonus, vlakna pomažu da duže osjećate sitost. Zbog svega toga kupine spadaju u super namirnice. Možete ih jesti same ili ih pridodati uz jogurt i žitarice.

Polinezasićene masti

Nisu sve masti jednake, a polinezasićene masti koje sadrže kupine doprinose zdravlju srca. Smanjuju rizik od srčanih bolesti i razinu kolesterola u krvi. Kao i većina voća, kupine također sadrže nizak udio masnoća. To je dobra vijest ako ste na dijeti.

Antioksidansi

Kupine su bogate antioksidansima. Imaju antocijan, koji usporava starenje, pojavu raka i neuroloških bolesti. Dobar je i u borbi protiv dijabetesa i bakterijskih infekcija. Elaginska kiselina u kupinama može pomoći snižavanju krvnog tlaka. Kupine sadrže rutin, a to je flavonoid koji je odličan za cirkulaciju. Djeluje protuupalno i može smanjiti rizik od srčanih bolesti. Galusna kiselina u kupinama je antigljivični i antivirusni antioksidans koji se koristi za liječenje psorijaze i hemoroida. Kupine sadrže p-kumarinsku kiselinu koja može smanjiti rizik od raka želuca. Vitamini A i C zajedno rade kao antioksidansi i pomažu u jačanju imunološkog sustava.

atma.hr – 52
Zdravstvene prednosti

Kupine pružaju ogromne zdravstvene beneficije. Pomažu smanjiti rizik od srčanih bolest i moždanog udara, te od nekih vrsta raka. Kupine mogu pomoći u sprječavanju dijabetesa i senilno kognitivnog propadanja. Nizak udio masnoće i visok udio vlakana čini ih idealnim za mršavljenje.

nezavisni.hr