Foto: unsplash.com

Od davnina je poznato da je glazba veliki dio našeg života i često naš glavni pokretač, užitak i poticaj. Ono što je još važnije je da su znanstvenici nedavno otkrili na koji način muzika oplemenjuje i naš profesionalni život.

atma.hr – 39

Kada više ne možete izdržati u uredu, glazba vam često može donijeti veliko olakšanje. Prije nego što pritisnete ’play’ trebate znati kako vam glazba može najbolje koristiti. Također, trebate znati i kada je vrijeme za ’stop’.

Učenje = Stop

Kada učite potrebno vam je da vaš mozak analizira i pamti činjenice i informacije. Kada je glazba uključena, vaš mozak automatski percipira audio sadržaj kao prioritet. Zbog ovog multitaskinga mozak može ponekad napraviti greške pri pamćenju i reproduciranju naučenog.

Može se dogoditi da pomiješa što treba usvojiti. Dakle, ukoliko nešto trebate naučiti na poslu, najbolje bi bilo da isključite glazbu, naročito ukoliko ona sadrži riječi, a ne samo melodiju.

atma.hr – 75
Buka = Play

Ukoliko je na vašem poslu bučno, vaš mozak će pokušati zapamtiti dijelove podataka koje čujete iz buke. Ti podaci vam oduzimaju energiju koju trebate usmjeriti na posao koji morate završiti. To također podiže razinu lučenja hormona stresa i podiže razinu dopamina, što loše utječe na prefrontalni korteks narušavajući funkcionalnost.

Vaša produktivnost može opasti čak i ukoliko vaš zadatak nije učenje. U ovakvom scenariju glazba zaista može pomoći, može vas smiriti i zaštiti od gomile sadržaja oko vas.

Repetitivne radnje = Play

Nekoliko studija je pokazalo da ljudi koji slušaju glazbu tijekom izvršavanja repetitivnih radnji obavljaju posao mnogo brže i s manje grešaka. Ovo je slučaj zato što glazba emitira transmitere dobrog osjećaja, odnosno, sretniji smo kada slušamo glazbu, a posao koji radimo nije zahtjevan.

Kada ste opušteni i sretni vaš fokus je bolji. I kirurzi slušaju glazbu prilikom rutinskih operacija jer ona oslobađa od stresa koji bi mogao utjecati na njihov fokus i performanse. Ovo lijepo raspoloženje prenijeti će se i na vaš odnos s kolegama i poboljšati timski rad.

atma.hr – 39

Nova glazba = Stop

Kada slušate glazbu koju do sada niste čuli aktiviraju se vaša osjetila i javlja se element iznenađenja i novosti. Vaše tijelo oslobađa dopamin kako bi reagiralo na novosti, čineći da osjetite određenu razinu zadovoljstva.

Zato takva glazba lako zavede um i premješta vaš fokus na novu melodiju i odvodi vas s daleko od posla.

bizlife

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja