Foto: pexels.com

Stanovništvo diljem svijeta podiže i othranjuje djecu vegetarijance već tisućama godina. Ipak, u zapadnim kulturama se na ideju o vegetarijanstvu u dječjoj prehrani često gleda s dozom nevjerice. Čak i doživotni vegetarijanci i vegani koji su vrlo dobro upućeni u to kako održati zdravu i uravnoteženu prehranu, počinju sumnjati u mogućnost podizanja zdrave vegetarijanske djece. Relevantna istraživanja su POTVRDILA da je vegetarijanstvo sigurno i zdravo te omogućuje normalan rast i razvoj djece!

atma.hr – 78
Vegetarijanstvo i veganstvo je u zadnjih nekoliko godina postalo top tema u zemljama diljem Europe i brojnih društvenih događanja. Na festivalskoj sceni pojavili su se i festivali posvećeni isključivo veganskoj prehrani i stilu života, veliki prehrambeni lanci i restorani u svoju su ponudu uvrstili veganske menije, na tržištu se pojavljuju veganski proizvodi, a objavljuju se i veganske kuharice. Posebno je zanimljiv podatak da je u posljednje četiri godine broj ljudi koji se izjašnjavaju kao vegani porastao za čak 600 posto. Jedno je sigurno – popularnost veganstva doista ubrzano raste. Pretpostavlja se da u Hrvatskoj ima oko 200 000 vegetarijanaca i vegana.

Stara gledišta na veganstvo kao „ekstremni” ili „radikalni” koncept sve više blijede uz saznanja o prednostima takvog načina života. Među razloge prelaska na veganstvo je svakako ekološka svijet te briga za dobrobit životinja i vlastito zdravlje. No, to je proces koji traje. On može početi iskušavanjem vegetarijanske prehrane, a zatim napredovanjem prema veganstvu. Neki se mogu više puta okušati u veganstvu prije nego što ga usvoje kao uobičajen način života.

E sad, vegani ste ili vetarijanci i želite odgovorno započeti dohranu za svoju bebu? Ili imate starije dijete i suočeni ste s nedostatkom opcija, predrasudama u vrtiću, školi ili u okolini?

Sigurno nailazite na pitanja tipa: „Jesi li dobro sve proučio(la) da nađeš zamjene za meso? Sigurno će mu nešto nedostajati. Zašto ga zakidaš za meso? Neka poslije sam odluči, sad mu daj meso…“. Takva su pitanja proizvod predrasuda i propagande, jer jednostavno nije istina da je vegetarijanska prehrana loša za dijete. Upravo suprotno, daleko je zdravija od standardne, u kojoj roditelj nesvjesno smatra da je komadom mesa sve pokriveno i ne ulaže previše truda ulazeći u detalje.

Na takva pitanja možemo uzvratiti protupitanjem: „Je li vi pazite da dijete unosi dovoljno povrća, vlakana, voća, integralnih žitarica, sjemenki? Zašto ga forsiraš da jede meso? Jesi li upoznat sa štetnim učincima? Zašto da dijete bude zakinuto od zdrave vegetarijanske prehrane? Neka kasnije sam odluči želi li jesti meso? Uložite malo truda, isplati se.“

Razlozi za vegetarijanstvo

Postoji puno razloga zbog kojih će se dijete ili obitelj odlučiti za vegetarijansku prehranu. Mlađi vegetarijanci obično potječu iz obitelji u kojoj je vegetarijanstvo prisutno zbog zdravstvenih, etičkih, duhovnih ili drugih razloga. Starija djeca mogu odlučiti postati vegetarijancima zbog zabrinutosti za životinje, okolinu ili njihovo vlastito zdravlje.

Nedavna istraživanja daju naznake da su se djeca od 6 do 10 godina starosti odlučila za vegetarijanstvo iz moralnih razloga.

Ukoliko vi sami niste vegetarijanac ili vegetarijanka, a vaše dijete odluči prijeći na vegetarijansku prehranu, u većini slučajeva nema razloga za zabrinutost. Porazgovarajte s vašim djetetom o tome što vegetarijanstvo znači za njega i na koji način svoju odluku želi provesti u djelo – osigurajte vašem djetetu zdrav i hranjiv izbor namirnica.

atma.hr – 39

Znanstvene činjenice

Stanovništvo diljem svijeta podiže i othranjuje djecu vegetarijance već tisućama godina. Ipak, u zapadnim kulturama se na ideju o vegetarijanstvu u dječjoj prehrani često gleda negativno ili barem s dozom nevjerice. Čak i doživotni vegetarijanci i vegani koji su vrlo dobro upućeni u to kako održati zdravu i uravnoteženu prehranu, počinju sumnjati u mogućnost podizanja zdrave vegetarijanske ili veganske djece. Zašto je to tako?

Iako okolina i rodbina a čak i poneki pedijatri starog kova još uvijek dosta skeptično gledaju na hranjenje beba i djece vegetarijanski, možete ih odmah ušutkati sljedećim činjenicama:

  • Američka nutricionistička udruga i Nutricionisti Kanade (American Dietetic Association and Dietitians of Canada) izradili su vrlo detaljnu i opširnu studiju čiji je rezultat stav da je ‘dobro isplanirana veganska i druga vegetarijanska prehrana pogodna za sve stadije života, uključujući razdoblje trudnoće, laktacije, djetinjstva i adolescencije’. Nadalje, studija iznosi stav ‘da je primjereno isplanirana vegetarijanska prehrana zdrava, nutritivno dostatna i da osigurava zdravstvene dobrobiti u prevenciji i liječenju određenih bolesti’ (Messina VK, Burke KI. Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 1997;97:1317-1321.). U lipnju 2009. Američka nutricionistička udruga izdala je novo stajalište o vegetarijanskoj prehrani, gdje je najnovijim istraživanjima potvrdila prethodno navedene zaključke.
  • British Medical Association i Ministarstvo zdravstva zaključili da vegetarijanska prehrana može osigurati sve hranjive tvari potrebne za razvoj dojenčadi.
  • Pedijatrija (Pediatrics), poznati i cijenjeni medicinski časopis, izvijestio je o važnoj studiji iz 1989. godine. Naučnici su proveli istraživanje nad 404 djece na Farmi, zajednici koja živi u Tenesiju i podupire veganski način prehrane za sve, i nisu našli nikakvih značajnijih razlika u rastu između djece vegetarijanaca koja su živjela u toj zajednici i nevegetarijanske djece.
  • Svjetski poznati pedijatar dr. Benjamin Spock u knjizi ‘Odgoj i njega djeteta’ preporučuje upravo vegetarijansku prehranu kao potpuno prihvatljivu za djetetovo zdravlje. Dr. Spock je za svojega života bio član savjetodavnog odbora Physicians Committee for Responsible Medicine (PCRM). Oni iznose znanstveno argumentirano stajalište kako je vegetarijanska prehrana optimalna za zdrav rast i razvoj djece.

Zaključak – relevantna istraživanja su, dakle, potvrdila da je vegetarijanstvo sigurno i zdravo te omogućuje normalan rast i razvoj djece. Točka.

atma.hr – 75
Nedostatak edukacije je problem br.1

Nedostatak podrške, znanja i iskustva su glavni čimbenici. Ukoliko se nikada niste našli u krugu djece vegetarijanaca, vjerojatno se pitate je li uopće moguće othraniti zdravu djecu na ovakav način.

Bilo je par slučajeva, razvikanih u medijima, kako su neke bebe umrle jer su ih neki fanatični roditelji stavili na frutarijansku ili ekstremnu i restriktivnu vegansku dijetu, odnosno umjesto dojenja ili formule, davali dojenčadi rižino mlijeko ili neko slično mlijeko neprikladno za dojenčad… To naravno nema veze s vegetarijanstvom već s neodgovornošću pojedinaca, koje se, nažalost, javlja u svim „prehrambenim skupinama“.

Osim što je izuzetno važno da se roditelji educiraju i saznaju što više o prehrambenim potrebama djeteta od rođenja do odrasle dobi, u Hrvatskoj je osobito velik problem neupućenost i needuciranost djelatnika koji rade s djecom, pa i cijele zdravstvene struke, o koristima i dobrobiti vegetarijanske, a još više veganske prehrane.

Uglavnom, zdravstveni djelatnici nisu dobro informirani što dodatno dolijeva ulje na vatru. Njihova ‘stručna’ stajališta često su obojena društveno uvriježenim stavovima o prehrani, subjektivnim svjetonazorima i osobnim preferencijama, a ‘istraživanja’ na kojima temelje svoja stajališta sponzorirana su od mesne i mliječne industrije ili su naprosto zastarjela.

Iako je u svijetu vegetarijanska prehrana prihvaćena u svim javnim institucijama, a njene dobrobiti potvrdili su liječnici, nutricionisti i znanstvenici, stručnjaci na području prehrane u ovom dijelu Europe zaostaju u tom pogledu i preostaje im uložiti buduće vrijeme u edukaciju o vegetarijanskoj i veganskoj prehrani, kako bi javnost bila objektivno informirana.

atma.hr – 78
To je osobito nužno s obzirom da, prema nezavisnom istraživanju komunikacijske agencije SPEM iz 2007. godine, u Hrvatskoj živi 3,7% vegetarijanaca, što znači da ima preko 150.000 stanovnika koji su na veg(etarij)anskoj prehrani.

To ujedno znači da se velikom broju građana uskraćuju osnovna prava, a djecu i roditelje dovodi se u vrlo nezavidnu situaciju odbačenosti i neprihvaćanja od ostatka društva, kao i ozbiljnih problema prehranjivanja djece, s obzirom da roditelji ne žele zbog ovakvih pritisaka promijeniti svoje navike i principe odgoja svoje djece, kojoj žele osigurati zdraviji, ekološkiji i etičniji način prehrane.

Upravo je uloga pedijatara i nutricionista da upute roditelje vegetarijance i vegane u pravilnu kombinaciju namirnica biljnog podrijetla, koje su bogat izvor svih nutrijenata.

Djeca i adolescenti koji su prešli na prehranu bez namirnica životinjskog podrijetla često nemaju podršku roditelja i okoline. Oni zaslužuju i trebaju informacije o pravilnoj vegetarijanskoj i veganskoj prehrani i razumijevanje, a ne pritisak roditelja i prodike nutricionista ili liječnika. Nedostatak edukacije i odgovaranje od vege/veganstva mogu samo dovesti do nedostatne prehrane.

Djeca i odrasli, koji se žele hraniti vege/veganski, kao i roditelji koji žele hraniti svoju djecu na taj način, ne bi se smjeli bojati osude i napada liječnika i nutricionista, već dobiti prijateljski odnos i stručan savjet.

Liječnici, pedijatri i nutricionisti trebali bi se profesionalno usavršavati i nadograđivati svoja znanja, kako bi mogli pružiti objektivne informacije što i kako treba jesti u vege/veganskoj prehrani. To je ujedno i pitanje njihove profesionalne etike, koja ih obavezuje na objektivan pristup o nutritivnim vrijednostima, neovisno o izboru prehrane.

Kao što i djeca imaju pravo na izbor prehrane, tako imaju pravo i na poštivanje njihove odluke te pravo na edukaciju o pravilnoj vege/veganskoj prehrani koju su izabrali ili su za njih izabrali njihovi roditelji.

atma.hr – 39

Kako se boriti s predrasudama

Roditelji djece na vegetarijanskoj ili veganskoj prehrani često spominju kako se na prehranu njihove djece gleda kao na krivca kada dijete dobije gripu ili neku dječju bolest, pri čemu je česta opaska da se dijete razboljelo ‘zato što ne jede meso.’

Iako takve zlonamjerne primjedbe nemaju osnova, važno je da roditelji djece vegetarijanaca i vegana budu svjesni da se u ovom dijelu Europe još trebaju izboriti s nizom predrasuda i nestručnih stavova kada je riječ o vege/veganskoj prehrani djece.

Stoga je posebno važno da obrate pozornost na pripremu kvalitetnih, uravnoteženih obroka za svoju djecu, kako bi djeca napredovala na težini i visini, u skladu sa svojom dobi.

Roditelji se trebaju dobro educirati i prikupiti informacije te ih prenijeti osobama koje brinu o njihovoj djeci (pedijatri, odgojiteljice u vrtiću, zdravstveni radnici). Dobro je da se povežu s drugim roditeljima i razmijene iskustva.

U sljedeća dva teksta ćemo podrobno pisati o vegetarijanskim izvorima svih potrebnih nutrijenata za zdrav i uravnotežen razvoj beba i djece te objaviti vegetarijansku tablicu dohrane za bebe.

> atma.hr/specijal-beba-i-dijete-vegetarijanac-2-dio/

> atma.hr/specijal-beba-i-dijete-vegetarijanac-3-dio-kalendar-dohrane/

Reference:

  • Jadranka Boban Pejić: Prirodno i zdravo za bebe i djecu, Biovega, Zagreb, 1998.
  • Benjamin Spock, Steven J. Parker: Dr. Spock – Odgoj i njega djeteta, 7. prošireno izdanje, Botteri i sinovi, Supetar, 2004.
  • Position of the American Dietetic Association: Vegetarian Diets, J Am Diet Assoc.;109: 1266-1282, 2009.
  • F. Phillips: Vegetarian nutrition, British Nutrition Foundation, Nutrition Bulletin 30, 132–167, London, UK, 2005.
  • Katharina Petter, Tobias Pohlmann: Die große Vegane Nährwert-tabelle, 2007.
  • Prim. mr. sc. dr. Ružica Duplanćić-Šimunjak, pedijatrica: Povrće u dječjem jelovniku, Bebe, 2008.

www.kidshealth.org
www.vegetarianbaby.com
www.vegsoc.org
www.harvard.edu
www.prijatelji-zivotinja.hr
www.lalecheleague.org

51 VEGAN 100%

VEGAN 100%

Vegan100

Knjiga za sve one koji žele jednostavne i prije svega ukusne recepte

Bez obzira jeste li početnik, želite samo isprobati veganstvo ili ste vegan u potrazi za novim, gurmanskim receptima ova će vas knjiga oduševiti.

Više od sto recepata u ovoj knjizi koja pršti bojama i okusima posvećeno je uživanju u hrani. Od osnovnih recepata za biljna „mlijeka„ preko jela za doručak, ručak ili lagani obrok do juha, užina, burgera i božanstvenih slastica i napitaka Gaz Oakley, profesionalni chef donosi ono najbolje u veganskoj kuhinji.

Cijena: 149 kn - Kupi ovdje