Čovjek koji ne poštuje sebe na svim poljima svog djelovanja doživjet će neuspjeh. Ako nema samopoštovanja – neće biti ljubavi i sreće – takvu presudu proglašava Svemir i to nam više puta potvrđuje u životu.

atma.hr – 52
Osobni osjećaj poštovanja i ljubavi prema sebi privlači poštovanje drugih ljudi kao magnet. Osobna velikodušnost prema sebi donosi velikodušne darove od drugih. Ljubav prema sebi je ljubav prema okolini. Ovaj zakon nije podložan nikakvim izmjenama.

Radost će uvijek težiti radosti, novac će uvijek težiti novcu, a čovjekov unutarnji stav prema siromaštvu privlačit će siromaštvo. Poštovanje i ljubav prema sebi jednako su potrebni čovjeku kao što je kretanje krvi u krvnim žilama za srce. Pri najmanjem kvaru u tom procesu, on nam se deklarira kao bol.

Kada nemamo dovoljno poštovanja prema sebi, naša duša odgovara patnjom. Naš život je ispunjen hladnoćom samoće, tuposti tužnih dana.

Kako nedostatak samopoštovanja utječe na obiteljske odnose?

Ako žena ne poštuje samu sebe, u obitelji će biti narušeni skladni odnosi. Neće ih ljubav grijati. To se događa jer je energetski lanac komponenti ljubavi prekinut. Bit će izgubljena glavna karika u energetskom pleksusu najfinijih niti osjećaja koji tvore ljubav. Zato je osoba koja ne poštuje sebe uvijek lišena ljubavi.

Prije svega, ona ne zna voljeti sebe, ne zna kako to učiniti, ne vidi razlog zašto bi voljela sebe.

Tada djeluje pravičan prirodni zakon: odsutnost ljubavi prema sebi nikada neće privući ljubav drugih ljudi, jer ne postoji ljubavni magnet privlačnosti.

atma.hr – 52
Osoba s nedostatkom ljubavi osjeća se uskraćeno i usamljeno i u vlastitoj obitelji, ne samo na poslu u društvu stranaca. Čak i usred sunčanog dana, iznutra će osjetiti podlu unutrašnju hladnoću ogorčenosti protiv sudbine. Čak i usred radosne zabave bit će tužna, jer osjećati se nevidljivo među ljudima uvijek je vrlo tužno.

Zaista je bolno i žalosno shvatiti da vas posvuda doživljavaju kao da ste zrak. I ovdje, u osobi koja se ne poštuje i, shodno tome, ne voli sebe, počinje napredovati inferiornost, ukorjenjuju se razne vrste kompleksa.

Najbolniji među njima je osjećaj manje vrijednosti. Iz toga proizlazi nedostatak vjere u vlastite snage i mogućnosti.

U takvim trenucima rađa se gubitnik koji se osjeća žrtvom sudbine i tiranski širi svoju bol na članove svoje obitelji i na uži krug ljudi. Žena koja ne poštuje samu sebe često će remetiti mir u obitelji, okrivljujući muža i djecu da je ne vole, ne poštuju. Naziva ih nezahvalnima i bezosjećajnima. Lupa nogama od bijesa, briše gorke suze, smješta se s druge strane barikada i nastavlja paljbu optužujućim riječima i dosadnim prijekorima.

Sa suprotne strane neprijateljskih barikada napadaju je ravnodušni hladni pogledi nemilog muža i neposlušne djece koja je ne poštuju. Obitelj se pretvara u svakodnevno bojno polje. Tko će odgovarati za ranjena srca i osakaćene sudbine u ovom ratu?

Odgovor za sve te nevolje, prije svega, snosit će žena – majka i supruga koja ne poštuje samu sebe, jer je ona odgovorna za energiju kojom je ispunjena atmosfera obitelji. Patnja ove žene može se usporediti samo s bolom koji para dušu u vatrenoj hijeni.

atma.hr – 52
Njezino uvrijeđeno, poniženo, manjkavo dostojanstvo nalikuje velikoj ptici, zatvorenoj u malom kavezu. Ne može raširiti krila niti poletjeti, jer je debele šipke patnje ne puštaju. Morat će proći kroz svih devet krugova pakla, susrećući se s poniženjem, izdajom i nesretnom sudbinom svoje djece.

Čemu tako teška kazna, jer svima nama na ovoj Zemlji odozgo je dato pravo izbora: voljeti sebe ili ne voljeti, poštovati sebe ili ne poštovati – svatko odlučuje za sebe. Sve je točno. Doista, svatko od nas sije na svojoj njivi. Ali kakva žetva će biti ubrana – dobro ili zlo, sreća ili nesreća, svatko također odlučuje za sebe. Što posije, to će i žnjeti.

Čovjek koji ne poštuje sebe na svim poljima svog djelovanja doživjet će neuspjeh. U posljednjim danima svog života na Zemlji, listajući stranice svog života, tužno uzdišući, reći će: “Ja sam beskoristan čovjek! Zašto sam se oženio, zašto sam dao život djeci? Nemam oprosta. Sve sam učinio nesretnima.”

Kako nam se to ne bi dogodilo, sažmimo glavni zaključak: Poštivati ​​i voljeti sebe od vitalne je važnosti za svakoga tko želi živjeti svoj život u sreći i radosti.

Na čemu se temelji ova tvrdnja? Poštovanje je glavni izvor energije za ljubav i za vitalne manifestacije kao što su radost, vjera, ljubaznost, dostojanstvo.

Ako nema samopoštovanja – neće biti ljubavi i sreće – takvu presudu proglašava Svemir i to nam više puta potvrđuje u životu.

Lydia Zabozhko

ATMA/cluber.com.ua/Prevela: Suzana Dulčić za atma.hr