Art: Mario Sánchez Nevado

Entuzijazam je energija koja nas vodi do sreće. Strast je raditi ono što nas zaista motivira i što volimo. Entuzijazam i strast za životom su stav i kao takav zahtijeva da ga se nauči. Ponašanja koja smo vidjeli u djetinjstvu imaju veliku težinu, presudni su za našu viziju svijeta. Jeste li primijetili način na koji se vaši roditelji odnose prema ostatku svijeta? Njihovo je ponašanje neizbježno utjecalo na vas.

atma.hr – 78
Entuzijazam je energija koja nas vodi do sreće. Strast je raditi ono što nas zaista motivira i što volimo. Da bi u potpunosti iskusili ovu moćnu energiju, morate imati otvoren stav prema mogućnostima svog postojanja.

Iz dana u dan se smirujemo, prilagođavamo se rutini, stvaramo monotoniju. Obavljamo aktivnosti koje donose nagrade pa nas pomire sa životom.

“Uvijek je ovako: hitne stvari ne ostavljaju mjesta važnim.” – Quino

Kao djeca imamo urođenu sposobnost da dajemo važnost onome što volimo, te jačamo volju da se zaštitimo od onoga što nas plaši. Istražujemo, iznenađeni smo, uzbuđujemo se prirodno, kroz jednostavne stvari.

Kako rastemo, ta sposobnost odumire, ali srećom sve nije izgubljeno!

atma.hr – 39

Živite s entuzijazmom

Entuzijazam i strast za životom nisu dio naše suštine i ne proizvode ih geni: to je stav i kao takav zahtijeva da ga se nauči. Obrasci ponašanja koje smo vidjeli u djetinjstvu imaju veliku težinu, presudni su za našu viziju svijeta.

Jeste li primijetili način na koji se vaši roditelji odnose prema ostatku svijeta? Njihovo je ponašanje neizbježno utjecalo na vas.

Živjeti s entuzijazmom znači istraživati, nadati se, otvoriti se osjećajima i sposobnosti eksperimentiranja.

Smatrate li se entuzijastičnom osobom?

Ako je odgovor ‘da’ – u tom slučaju zasigurno na poseban način vidite sve oko sebe, promatrate detalje i cijenite male stvari u životu, uživate u njima i osjećate ih u potpunosti.

„Tajna je u tome da treba zadržati duh djetinjstva do duboke starosti, što znači da nikada nećemo izgubiti entuzijazam.” – Aldous Huxley

atma.hr – 75
Skepticizam stavite na stranu

Entuzijastičan stav omogućuje nam da na stranu stavimo jadikovke, negativnost i skepticizam.

Ako naša vizija stvari ide više, vidjet ćemo svijet pun mogućnosti i prilika. Ne shvaćajući, vjerovat ćemo da smo sposobni postići ciljeve koje smo si postavili.

“Bilo da mislite da možete ili da mislite da ne možete – u oba ste slučaja u pravu.” – Henry Ford

Vjera u sebe omogućuje nam korištenje resursa potrebnih za suočavanje s bilo kojim nedaćama. Ova se izjava odnosi na teoriju samoefikasnosti koja se odnosi na korisnost percepcije sebe u postizanju cilja.

Motivacija proizlazi iz uvjerenja, očekivanja o tome što smo sposobni učiniti zahvaljujući svom trudu.

Biti motiviran također znači biti realan, s nogama na zemlji, promišljati o različitim gledištima i procjenjivati ​​situaciju na temelju raspoloživih resursa.

atma.hr – 78
Učite iz entuzijazma

Kao što smo ranije rekli, entuzijazam je način na koji vidimo život, to je stav koji nam pomaže da se motiviramo i suočimo sa situacijama koje se pojavljuju pred nama.

Možemo naučiti biti entuzijasti, premda moramo reći da je entuzijazam duboko ukorijenjen u našoj osobnosti.

Ako svako iskustvo i lekciju shvatimo kao korisne za napredovanje i rast, moći ćemo zauzeti entuzijastičan stav prema svojoj okolini. Imat ćemo pozitivniji pogled na nedaće i poteškoće i stoga ćemo se s njima suočiti motiviraniji.

Entuzijazam je također povezan s našom sposobnošću da volimo, jer to znači produbljivanje ljepote svega oko nas.

Veliki uspjesi čovječanstva proizlaze iz entuzijazma, želje i snage koja nas tjera na otkrivanje i dopuštanje da se iznenadimo.

Učimo od djece, učimo iz entuzijazma i želje za otkrivanjem.

lamenteemeravigliosa.it/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr

67 STVORITE NOVO JA

banner za knjige stvorite novo ja