Šećer se oduvijek smatrao poslasticom i nagradom. Ipak, on je za vaše tijelo sve osim toga. Otkrijte zašto je krajnje vrijeme da smanjite unos šećera.

Zavarava vaš mozak

Prekomjeran unos šećera će zavarati mozak tako da će mu tijelo poslati signali da niste dovoljno siti. Dolazi do oslobađanja hormona gladi, bez obzira na to što ste nedavno jeli.

Ubrzava proces starenja

Šećer je jedan od vodećih uzročnika nastanka prijevremenih znakova starenja. Povećava razinu slobodnih radikala u tijelu, uništava zdrave stanice i uzrokuje nastanak kronične upale.

Uništava tkivo

Starenjem tkivo sve više slabi, ali šećer to slabljenje može značajno ubrzati. Prekomjeran unos šećera će opteretiti organe i s vremenom uzrokovati slabljenje i propadanje tkiva.

Deblja vašu jetru

Prekomjeran unos šećera povećava razinu mitohondrija u jetri koja tada nema drugog izbora nego ga pretvoriti u mast. Dobar dio ove masti uvijek ostaje u jetri, otežava njen rad i dodatno opterećuje ostale organe.

Čini vas ovisnikom

Dopamin je neurotransmiter koji je zaslužan za osjećaj sreće. Istraživanja su pokazala da šećer potiče oslobađanje dopamina i stvara osjećaj zadovoljstva, zbog čega može doći do stvaranja ovisnosti o šećeru.

Gdje se šećer skriva?

Smrznuti mesni proizvodi također mogu sadržavati šećer. Gotovi i polugotovi mesni proizvodi također sadrže šećer. (Atma: još jedan razlog da izbacite meso iz prehrane) Šećer se u velikoj količini nalazi u gotovim zaslađenim sokovima. Iako su oni voćni, sadrže veliku količinu šećera. Neke vrste jogurta, naročito oni voćni, također sadrže šećer. Potražite jogurt koji sadrži manje od 10 grama šećera u jednoj porciji. Šećer se nalazi u većini umaka od rajčice. Kada kupujete gotovo umake od rajčice svakako pogledajte njegov sastav. Šećer se nalazi i u kruhu, i to ne samo u bijelom. Kruh od cjelovitih žitarica sadrži oko 2 grama šećera u jednoj šniti. Gotovi preljevi za salate u pravilu sadrže veliku količini šećera, naročito oni niskomasni. Umjesto gotovih preljeva za salatu, koristite svježe začinsko bilje, jabučni ocat i maslinovo ulje. Šećer se nalazi i u slanim grickalicama, kao što su čips, prženi kikiriki ili krekeri. Svakako pogledajte sastav proizvoda pri kupnji grickalica ili odaberite prirodne grickalice kao što su svježe voće i povrće, orašasti plodovi i sjemenke.

http://www.centar-zdravlja.net/zdrava-prehrana/prehrana/458/sto-nismo-znali-o-seceru/3691/