Morganov toranj se tako mogao koristiti kao baza bežične i sveprisutne energije koji bi ljudima bio dostupan putem globalne mreže. Svemir je pun beskrajnog potencijala, a energija bi morala biti ljudsko pravo – nažalost ipak nije tako, a zbog toga su brojna Teslina otkrića ostala nepoznata.

Nikola Tesla pronašao se u fokusu Activist Posta gdje su novinari izvukli deset izuma kojima je ovaj genijalni znanstvenik promijenio čovječanstvo, a nisu zaboravili niti njegov odnos s Edisonom, J.P. Morganom i Westinghouseom koji su uspješno onemogućili još veća otkrića. FBI je tako sedamdeset godina nakon Tesline smrti objavio brojne zanimljive dokumente, a mi ćemo vidjeti kojim današnjim ‘čudima’ je Tesla dao konture. Komentari Teslu nazivaju ‘genijalnim umom iz Hrvatske’, s čime se teško ne složiti.

1. Izmjenična struja – Prvi veliki okršaj Tesle i ‘istosmjernog’ Edisona počeo je 1893. na ‘World Expo’ izložbi u Chicagu. Edison je imao velike probleme s distribucijom struje na velike daljine i iskranje iz komutatora, no bez obzira je na javnim demonstracijama ocrnjivao Teslin princip na način da je pržio životinje čime je ukazivao na ‘veliku opasnost izmjenične struje’. Kasnije je isti taj Edison izmislio električnu stolicu. Tesla je na kraju morao pristati na kompromis te je patent prepustio Westinghouseu, General Motorsu i Edisonu – iz razloga da njegova tehnologija izađe na tržište i unaprijedi čovječanstvo.

2. Distribucija svijetla – Tesla je četrdeset godina prije vremena razvio distribuciju i kreaciju svijetla putem fluorescentnih žarulja. To je predstavio na već spomenutom sajmu u Chicagu gdje je na taj način prezentirao izmjeničnu struju, a nehotice demonstrirao i prve neonske reklame. No, tu je otkrio i ideju Tesline zavojnice, koncepta koji bi koristio Zemljino elektromagnetsko polje uz frekventni odašiljač s primopredajnikom na strani izvora – to je jasno iznimno nekomercijalno i revolucionarno, što ne odgovara niti jednoj interesnoj sferi.

3. X-Zrake – Elektromagnetska i ionizirana radijacija proučavana je već krajem devetnaestog stoljeća, no Tesla ju je popularizirao pregledavajući Kirlianovu fotografiju i dokumentaciju ‘životne sile’, za koju je vjerovao kako se ‘nalazi svuda oko nas’, ali samo moramo razviti uređaje koji će je prilagoditi našoj percepciji i stvarnosti.

4. Radio – Ovaj izum je povezivan s Guglielmom Marconijem, no rijetko tko obraća pozornost na presudu američkog Vrhovnog suda 1943. koji je potvrdio kako ga je Tesla inventirao godinama ranije. Radio signali su samo još jedan vid frekvencije koja treba primopredajnik, a upravo to je Tesla prezentirao 1893. pred udrugom za električnu svjetlost. Patente US645576 i US659621 odbio je patentni ured, koji ih je kasnije dopustio Marconiju pod pritiskom njegovih financijera Edisona i Carnegiea.

5. Daljinsko upravljanje – Ovaj izum je usko vezan uz radio signale. Patent US613809 bio je prvi daljinski kontrolirani čamac, predstavljen 1898. Radio signali upravljali su prekidačima putem velikih baterija koje su napajale propeler i motor. Danas je ova tehnologija primjenjivana na svim mogućim poljima, od medija do ratova.

6. Elektromotor – Teslino otkriće elektromotora priznanje je dobilo tek razvojem automobilske industrije. Naravno, danas se možemo iščuđavati i tome kako elektromagnetna polja nisu korištena umjesto nafte. Tesla je tako 1930. nepovratno unaprijedio industriju, kućanstva, crpljenje vode, mašineriju, alate, diskove, kompresore…

7. Robotika – Tesla je u svoje vrijeme smatrao da su sva živa bića vođena eksternim impulsima. ‘Svim svojim mislima i djelima sam demonstrirao i demonstriram, na vlastito zadovoljstvo, da sam automat obogaćen moći pokreta, koja samo odgovara vanjskim stimulusima’, rekao je Tesla, dodajući kako bi ljudske replike ipak trebale imati limitacije. Za budućnost je predviđao inteligentne aute, robotske družice i uporabu senzora.

8. Laser – Teslin izum lasera omogućio je današnji razvoj kirurških instrumenata i svih mogućih i računalnih tehnologija. No, kako je upravo ovo otkriće tipičan primjer zlouporabe, vidjeli smo ga u vojnoj uporabi, od skenera, puški, ‘zraka smrti’, pa do obrambenih sustava.

9. Bežična komunikacija – J.P. Morgan je uložio 150.000 dolara u toranj koji bi prirodnim frekvencijama prenosio podatke uključujući slike, glasove i tekst. To je bila prva telekomunikacijska mreža bez žica. Danas se Teslom smatra jednim od idejnih začetnika interneta i globalnog ‘WWW-a’.

10. Beskonačna besplatna energija – Korporativni um ovakvu pomisao odbacuje pod pretpostavkom da energija ne vrijedi ukoliko je se ne može kontrolirati. Morganov toranj se tako mogao koristiti kao baza bežične i sveprisutne energije koji bi ljudima bio dostupan putem globalne mreže. Svemir je pun beskrajnog potencijala, a energija bi morala biti ljudsko pravo – nažalost ipak nije tako, a zbog toga su brojna Teslina otkrića ostala nepoznata.

http://www.dnevno.hr/techno/znanost/87656-genijalni-um-iz-hrvatske-deset-izuma-kojima-je-nikola-tesla-promijenio-covjecanstvo.html