Što se događa kada netko predano i uporno radi za postizanje materijalnog osjetilnog uživanja? Kako to savladati?  Kako to nestalno pojavljivanje sreće i nesreće podnositi bez uznemirenosti? Sreća i nesreća očituju se prema našoj percepciji, tj. što se nama čini ugodnim, a što neugodnim kroz prizmu naših osjetila.

Osjetila isporučuju informacije umu, centru osjetila, koji ih onda prihvaća ili odbacuje. Takva sreća i nesreća dolaze kao ljeto i zima. Kakva god bila situacija, bit će i posljedica koju trebamo podnositi. Ako posjedujemo takvo znanje, ono će nam pomoći da budemo manje uznemireni od strane takvih promjena koje dolaze i prolaze pored nas.

Iz svega toga trebamo shvatiti kako ne možemo pronaći sigurnost u svijetu koji zapravo nudi samo nesigurnost. No, kako onda uopće možemo biti smireni u ovome svijetu? Tjeskoba kao posljedica nesigurnosti dolazi kao proizvod nade za određeni rezultat ili bojazni da će se nešto drugo dogoditi. Naše će tijelo jednoga dana propasti i sve što je u bilo kakvoj vezi s njime, također, će propasti. Ako je tijelo pokopano tada se pretvori u zemlju, ako se spali pretvori se u pepeo, a ako je pojedeno pretvori se u izmet. Zbog zemlje, pepela i izmeta mi vodimo toliko brige i živimo u tjeskobi, jer smo jako vezani za ovo tijelo i sve one želje koje proizlaze iz njega.

Kako biti neuznemiren?

Ovo tijelo je sredstvo koje se može iskoristiti na mnogo načina postižući s njime različite ciljeve života. Ali to tijelo je zapravo samo instrument, stroj ili vozilo u kojem je smještena duša. Što smo više uvjereni kako naše jastvo predstavlja naše tijelo, to smo više ograničeni u ovom svijetu. Ali kada spoznamo svoj pravi duhovni identitet izvan ovoga tijela, naš potencijal postaje neograničen. Kada spoznamo da je naš pravi identitet izvan tjelesne razine, tada sreću za kojom tragamo moramo potražiti na spiritualnoj razini. U Padma Purani postoji stih koji glasi: “Mistici dobijaju tada neograničeno transcendentalno zadovoljstvo od Apsolutne Istine, Svevišnjeg Gospodina koji je poznat kao Rama.” U tome leži ključ naše istinske sreće i zadovoljstva.