Raspoloženje svakoga od nas ne ovisi o onome što nas okružuje već o našoj percepciji, isto kao što ‘lijep dan’ nije lijep samo zato što je sunčan, njegova ‘ljepota’ ovisi o našem unutarnjem stanju. Vjerovatno vam se mnogo puta dogodilo da kada gledate svoj lik u ogledalu, vi bivate zadovoljni svojim izgledom i svime što vidite na sebi. No već sutradan stojite pred istim tim ogledalom i gledate isti odraz sebe u njemu, no ovaj puta vaša percepcija sebe je sasvim drugačija. Naime, ona ljepota i samopouzdanje su jednostavno nestali i vi više uopće niste oduševljeni svojim izgledom.

Ako znamo da se naš tjelesni izgled ne može tek tako promijeniti preko noći, pitanje je; što je onda to što se promijenilo !? Odakle dolazi ta promjena i zašto !?

atma.hr – 52
Percepcija

Vidite, ono što je se promijenilo jeste naša percepcija koja je (između ostaloga) podložna kemijskim reakcijama tijela (emocijama), a koje određuju naše trenutno raspoloženje te psihološko stanje općenito. Svima nam je poznato to da se ne budimo svakoga dana sa istim raspoloženjem, sa istim mislima, potrebama, težnjama i tako dalje. Naš um nas konstantno baca iz jednog psihološkog stanja u drugo, a mi uglavnom nad time nemamo nikakve kontrole, zbog činjenice da 90% naših emocija bivaju aktivirane podsvjesnim podražajima, kojih mi nažalost uglavnom ne možemo biti svjesni.

atma.hr – 75
Dva aspekta uma

Kao što znamo, svatko od nas posjeduje um koji je podijelit na svjesni i podsvjesni aspekt. Svjesni um je racionalan, on nam omogućuje da procjenjujemo, učimo, preispitujemo, odlučujemo i tako dalje. Iako se čini kako naš svjesni um posjeduje slobodnu volju da odlučuje i radi što želi, prava istina je zapravo sasvim drugačija. Naime naš svjesni um zaista ima tu moć, no tek onda kada je oslobođen vezanosti za sadržaj koji je nataložen u našem podsvjesnom umu.

Sva naša iskustva koja smo proživjeli od rođenja do danas i sve emocije koje su pratile ta iskustva, sve ono što smo pokupili od okoline u kojoj smo odrastali; uvjerenja i strahovi koja smo primili od svojih roditelja; sve to skupa sačinjava sadržaj naše podsvijesti, sadržaj kojega mi smatramo svojim identitetom.

Upravo zbog toga poistovjećivanja ‘Sebe’ s memorijom koja je nataložena u našem podsvjesnom umu, naše raspoloženje se mijenja iz dana u dan, iz trenutka u trenutak ! Bilo što može potaknuti emocije u nama, a da mi toga nismo niti svjesni, to mogu biti; miris, zvuk, okus… bilo što što će naš podsvjesni um povezati sa nekim već proživljenim iskustvom.

atma.hr – 75
‘Čišćenje podsvijesti’

Vjerovatno ste već mnogo puta čuli kako je potrebno osvjestiti svoju podsvijest i transformirati ju u nadsvijest, no pitanje je; Kako to učiniti !? Postoje mnogi filozofi, doktori, učitelji i gurui koji nude mnoge tehnike pomoću kojih se možete osloboditi svojih podsvjesnih obrazaca, strahova i svega onoga što vas onemogućuje da živite život kakav za sebe želite. Mnogu ljudi odlaze takvim ‘učiteljima’, slušaju ih godinama i slijede sve njihove upute, no tek rijetki, veoma rijetki uspijevaju da svoju podsvijest podrede svojoj svijesti.

Vidite, kao što vatrom ne možemo gasiti vatru, tako se niti sa naporom ne možemo riješiti napora. Sve što možemo učiniti kada je u pitanju podsvjesni um jeste da se konstantno promatramo (misli, riječi, dijela..) i da na taj način prepoznajemo svoje obrazce jedan po jedan, to je jedini način da postepeno rasteretimo svoju podsvijest i ‘podredimo’ ju svojoj svijesti.

Znajte da je svaka emocija koja se u vama probudi uzrokovana podsvjesnim podražajem ! Svaki puta kad se osjećate potišteno, tužno, ljutito, nezadovoljno..budite svjesni da je to pobuđeno sa nečim što se nalazi negdje duboko u vama a da vam zapravo niti ne pripada. Također kada se u vama bude nove želje, nikada ih ne ograničavajte sa ishodima vaših prošlih iskustava, unaprijed zaključujući da li je nešto dostižno ili nedostižno.

Ako ste stotinu puta ‘pali’ u pokušaju da nešto postignete, to ne znači da ćete i stotinu i prvi puta doživjeti neuspjeh. Uspjeh ili neuspjeh nikada ne ovise o vanjskim preprekama, već isključivo o onim koje sami sebi u sebi postavljamo.

Stoga promatrajte sebe i sve ono što u sebi pronalazite, promatrajte svoje emocije no ne borite se s njima već jednostavno ne djelujte kroz njih. Kao što kaže narodna mudrost; ‘ Nikada ne daj velika obećanja kada si sretan i nikad ne donosi bitne odluke kada si ljut’, vjerujte mi, to je pouka nad poukama.

Emocije će uvijek biti prisutne u nama, one lijepe i one ružne. No jednom kada spoznamo njihov uzrok, one više neće imati nikakvoga utjecaja nad nama.

Do tada, promatrajte Sebe…promatrajte…!
Namaste
Anđelko Katinić, zivottosamja.blogspot.hr

atma.hr – 61