Botticelli: Nacimiento de Venus

Boginje koje se spominju u grčkoj mitologiji, ustvari su arhetipovi kojima se žene nesvjesno povinjuju u suvremenom svijetu iako velika većina toga nije svjesna. Recimo, mlada djevojka može biti opsjednuta Afroditom koja je zaljubljive prirode.

atma.hr – 39

Kada žena ne prepoznaje ovaj arhetip, ona je njime opsjednuta. Djevojka u ovom slučaju mijenja partnere, a da uopće nije svjesna da živi mitološke karakteristike Aforidite kojoj je zaljubljivost smisao.

S druge strane, postoje i drugačije opsjednutosti drugim arhetipovima ženskih boginja. Recimo, Atena koja je danas popularna među ženama, nezavisna je i okrenuta učenju i napredovanju u poslu. Kada je žena opsjednuta tim arhetipom onda taj arhetip traži svoje ispunjenje u poslovnom napretku i žena je okrenuta muškom poslovnom svijetu. Ako se nalazi u braku, arhetip Atene na prvo mjesto postavlja nezavisnost. Reći će muškarcu da mu neće kuhati, brinuti se ili čistiti kuću jer će njen posao će imati veću važnost od romantike. Ipak, da bi odnos opstao, ono što se zna iz psihoterapijske prakse, nije dovoljna samo ljubav već i organizacija o kojoj ovisi veza.

atma.hr – 39

Ukoliko se žena ovdje odupre zahtjevima Atene koja je povlači u nezavisnost i samoću, onda može održati vezu, ali ako slijedi porive svoje boginje, onda će se naći u problemu. Nevjerojatno je kako ovi arhetipovi preuzimaju vodstvo i kako se malo tko može oduprijeti ovim arhetipovima jer ih ne prepoznaju pošto negiraju postojanje ovih arhetipova, ali time postaju još veći ovisnici o ovim stanjima.

Na globalnoj je razini arhetip žene najviše bio vidljiv poslije Drugog svjetskog rata kada je vladala Demetra, pogotovo u SAD-u. Demetra voli djecu i obitelj, a rađanje djece je bilo u rangu s Indijom u tom vremenu. Nakon toga, arhetip Atene i Artemide, tj. slobodnih žena je prevladao i sedamdesetih godina u SAD-u i Europi imamo mnoštvo slobodnih žena koje završavaju fakultete, postaju poslovne i nezavisne, te poput Artemide zastupaju ženska prava. Danas je probuđen još jedan arhetip boginje Hestije koja je povučena kontemplativna žena koja se ne ističe i koja cijeni mir i prirodu. U poplavi duhovnih pokreta, ovaj arhetip, pored Atene i Artemide koja vlada ženskim pravima postavlja nove standarde i ženu pored nezavisnosti usmjerava i prema samospoznaji.

Jasno, Jung je ženske arhetipove koje su okrenute Animusu poput Atene, Artemide ili Hestije tumačio kao opsjednutost žene svojim suprotnim polaritetom, dok je psihoterapeutkinja J. S. Bolen okrenuta ovom tumačenju. Ipak, jasno je da to učenje nije dijametralno jer kada se radi o arhtipskoj priči onda je osoba potpuno opsjednuta arhetipom npr. Artemide koja se bori za prava žena, ali ujedno aktivira i svoju mušku ili Animus stranu u sebi i na taj način stavlja sa strane svoju žensku stranu koja ukoliko se kasnije ne osvijesti, postaje destruktivna.

atma.hr – 39

Ovo je samo jedan mali presjek arhetipova, ali može pomoći u ljubavnim nedaćama, gdje možete promotriti vlastito ponašanje u kojem iako možda ne znate, određeni arhetip vlada vašim emocionalnim ponašanjem. Arhetipovi ne služe tome da bi se ženi napakostilo već imaju u sebi mogućnost nadilaženja stanja društvene svijesti i razvijanje vlastite individualnosti. Pošto je ona rijetka, među muškarcima i ženama, kao civilizacija tek trebamo osvijestiti kako nam arhetipovi mogu pomoći u sagledavanju problema jer svaki problem koji imate ustvari je arhetipske prirode. To je problem određenog arhetipa ili priče kojom ste momentalno opsjednuti. Unatoč uvjerenju da ste slobodni od njih, vaša ponašanja su potpuno predodređena arhetipom.

Nikola Žuvela, vedski jyotish.net

26.05. Zagreb – Radionica: Naučite voljeti kroz arhetipove boginja

atma.hr – 75
Prethodna objavaŠto to određuje ‘kako se osjećamo’?
Slijedeća objavaOdbaciti ili zadržati stvar? Znat ćete odgovor čim postavite sebi samo jedno pitanje!
Nikola Žuvela
Rođen sam 1975. godine u Zagrebu. Nakon srednje škole upisujem Filozofski fakultet kojeg završavam 2000 godine. Od 1992. godine se bavim meditacijom, studiranjem Zapadne i Istočne filozofije, psihologije, te na tu temu završavam doktorski studij, objavljujem knjige, znanstvene radove. Zapadnom astrologijom se bavim od 1997. godine do 1999.g., a nakon toga završavam studij jyotisha 2000.g. O jyotishu objavljujem mnoge članke (Vjesnik, Multikulturalni časopis, Grombol, Sensa). Od 2002. godine sam instruktor yoge, te podučavam tehnike meditacije. Također, vikendom održavam slijedeće radionice: Deprogramiranje odnosa, radionice o odnosima i samopouzdanju kao i individualna i grupna savjetovanja za one koji imaju poteškoća u braku ili vezi. Završio sam doktorski studij, smjer filozofija na temu filozofije i nesvjesnog. Također, sam objavio knjige: Jyotish i djelovanje Shanija, Nesvjesno u filozofiji Istoka i Zapada, Buđenje, Jedan muškarac i jedna žena, Katalog samozavaravanja, Muškarac i žena u procjepu. Dvadesetpet godina iskustva te dugogodišnjih konzulatcija kao i stručno obrazovanje nudi vam mogućnost da dublje zađete u obrasce koji se skrivaju iza vaših odnosa.