Food photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

Potrošnja prehrambenih namirnica i higijenskih potrepština povećana nakon što je proglašena pandemija koronavirusa pa ako se planirate i sami upustiti u stvaranje kućne rezerve, budite realni i pragmatični. Evo korisnih savjeta.

atma.hr – 78
U lancima opskrbe ima dovoljno svega i to za više mjeseci te nema potrebe za pretjeranim pohodima na maloprodajne trgovine i stvaranje dodatnih i pretjeranih zaliha.

No, ako ste ipak podlegli psihologiji mase i planirate se i sami upustiti u stvaranje kućne rezerve, budite realni i pragmatični. Na kraju krajeva, trošite svoj novac na nešto što ima određeni rok trajanja, dok istovremeno situacija ne mora potrajati.

Osim toga, nitko neće umrijeti ako ne bude imao dovoljno omiljenog keksa, grickalica, soka i sličnih proizvoda. Dapače, u vrijeme haranja virusa treba ojačati imunitet pa se radije opskrbite dovoljnom količinom zdrave hrane.

Ako ste se već odlučili napraviti određene zalihe, neka to budu namirnice s dužim rokom trajanja. Osim toga, kada god to možete, odlučite se za domaće i još bolje – lokalne proizvođače hrane.

atma.hr – 39

Riža može trajati i do 30 godina

Riža je jedna od takvih namirnica. Polirana bijela riža, ako je dobro hermetički zatvorena te pohranjena na hladnom, može trajati i do 30 godina. Rok trajanja smeđe riže je do 12 mjeseci.

Suhe grahorice (grah, grašak, leća, slanutak) također ima dug rok trajanja. Primjerice, suhi grah, hermetički zatvoren u velikoj staklenoj boci može trajati gotovo neograničeno. Grahorice su pune proteina te su dobra zamjena za meso. Također ih možete i zamrznuti.

Sol kao mineral može trajati vječno. No, držite ga u dobro zatvorenoj posudi kako bi izbjegli prodiranje vlage. U tom će slučaju pomoći i nekoliko zrna riže koji će spriječiti zgrudavanje.

Slično je i sa šećerom. Na njemu se ne pojavljuju bakterije zbog niskog sadržaja vlage.

Rok trajanja meda je do tri godine. Čuvajte ga na hladnom i tamnom mjestu.

Masnoće su podložnije kvarenju. Biljno i maslinovo ulje mogu trajati do dvije godine, ali u tamnoj i hladnijoj prostoriji jer inače podliježu užegnuću.

Orašaste plodove i sjemenke na tamnom i hladnom mjestu možete čuvati do godine dana, a zamrznute i do dvije godine.

Kada je u pitanju konzervirana hrana, svakako provjerite njezin rok trajanja, ako ste u mogućnosti, radije birajte onu u staklenoj ambalaži.

atma.hr – 75
Obratite pažnju na preporučeni rok trajanja

Brašno je podložnije kvarenju, no ako ga pohranite na suhom, tamnom i hladnom mjestu i bez utjecaja štetnika kao što su moljci, može trajati do 12 mjeseci.

Cjelovito brašno, ne samo pšenično nego i heljdino, slanutkovo, proseno i sl. brašna, imaju rok trajanja do šest mjeseci.

Ulja kao što su bučino, sezamovo i slične nerafinirane vrste su osjetljivije te ih nakon otvaranja držite u hladnjaku.

Maslac nema dug rok trajanja, potrebno je držati ga u hladnjaku dok u zamrzivaču može trajati do devet mjeseci.

Sirevi imaju kraći rok trajanja, a što su tvrđi, mogu duže trajati. Po potrebi ih možete i zamrznuti.

Kada je u pitanju mlijeko, provjerite rok trajanja na ambalaži. Neotvoreno ga možete čuvati na temperaturi do 24°C, a nakon otvaranja u hladnjaku do tri dana.

Svježe povrće može trajati i do dva tjedna ako ga držite spremljenog u vrećici, u hladnjaku, izuzev krumpira i rajčice koje treba čuvati na tamnom i hladnom mjestu.

atma.hr – 78
Zamrznuto povrće uglavnom ima rok trajanja do 12 mjeseci.

Slična je situacija s voćem. U hladnjaku ćete mu produžiti rok trajanja, osim kada su u pitanju banane. Njih nije preporučljivo držati u hladnjaku.

Kod zamrzavanja namirnice dobro zatvorite u vrećice ili posude kako ne bi poprimile mirise druge hrane.

Savjeti nutricionista za kupovanje zaliha

“Rasporedite namirnice na način da prvi tjedan jedete, odnosno kuhate svježe namirnice koje imaju kraći rok trajanja. Drugi tjedan pripremajte smrznute namirnice, a tek trećeg tjedna konzervirane namirnice.

Važno je i uzimanje suplemenata, vitamina i probiotika za brzi oporavak organizma koje možete kupiti u svakoj obližnjoj ljekarni te ispijanje čajeva koji su puno zdraviji od kojekakvih zašećerenih sokova.’, predlaže nutricionist Mirela Marić.

“Istovremena  nabava desetaka kila brašna, ulja, krumpira nema smisla jer dovodi u pitanje održivost istih. Ujedno bih naglasila kako u vremenu ograničenog kretanja trebamo više pažnje posvetiti unosu nutritivno bogatih namirnica; prvenstveno povrća i voća, jer naprosto ne trošimo jednako kalorija kao prije izbijanja pandemije.

atma.hr – 39

Uz svježe povrće koje može biti dostatno za prvih 4 -5 dana, svakako ne zaboravite na smrznuto. Današnje tehnologije brzog zamrzavanja čuvaju gotovo u potpunosti vitamine i minerale.  Upravo zbog toga ova stavka bi se svakako trebala naći na listi za kupovinu.

Konzerve ribe, graha, suhi grah, leća, slanutak, dakako su dobri izbori za kupovinu zbog produženog roka trajanja, ali i osiguravanja adekvatnog unosa proteina i minerala.

U vremenu izolacije  i karantene potrebno je razmisliti o nabavci kompota, marmelada, džemova koji konzervirani traju kroz produženi vremenski period, a mogu predstavljati poželjan unos topivih prehrambenih vlakana i vitamina. Ujedno, kakao, čokolada pahuljice i keksi mogu potrajati i predstavljat uobičajenu poslasticu iliti desert”, tvrdi nutricionist Tena Tarnai.

Ekstra savjeti Preppersa

Konzervirana tekućina: Tu se misli na sok od povrća, sok od ananasa, itd. Budući da oni dolaze u limenci, oni se mogu skladištiti dugotrajno, a njihovom konuzmacijom možete dobiti potrebne nutrijente i hidrataciju. Osim toga, možete ih kupiti jeftino na veliko u kutiji (tako da možete i lakše pohraniti).

atma.hr – 75
Proteinske pločice i proteinski napici: Opet, to je hrana za dugoročnu pohranu, vrlo lako se skladište i prepune su hranjivih tvari, bjelančevina, vitamina i minerala. Osim toga, mnogi od njih sadrže pristojan iznos kalorija, tako da možete pojesti jednu ili dvije tijekom dana i dobiti dovoljno kalorija.

Mješavine za pića: Opet, ona zahtijevaju vodu kako bi se pretvorile u hranjivu namirnicu, no pića u prahu vrećicama ili staklenkama sadrže pristojne količine vitamina C, hranjivih tvari i kalorija, koje vrlo dobro možda mogu zatrebati.

Jedno upozorenje: kava u prahu može dovesti do dehidracije.

Zobena kaša: Vi možete jesti zobenom kašu prijesnu, iako to nije najbolji način, naravno. Ona je puna nutrijenata i male vrećice raznih zobenih pahuljica se mogu pripremiti primjenom samo malo tople vode. Osim toga, zobena kaša se može skladištiti dugoročno.

ATMA/ agroklub

53 SUPERHRANA

SUPERHRANA

superhrana 1

Kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu

Kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.

Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova knjiga je vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete "pucati od zdravlja".