Vaši financijski izazovi su vrlo osobna stvar. Vi možete imati veliki nepodmireni dug kredita, vaša najbolja prijateljica je noćima budna jer brine hoće li biti u mogućnosti nastaviti raditi u svojim 60 – ima, dok je vaša sestra u stresu jer ne zna kako će platiti djeci fakultet.

atma.hr – 52
To su sve vrlo različite financijske brige, ali sve one u stvari dolaze iz iste temeljne emocije: emocije straha.

Ja mogu pomoći svakom od vas s određenim financijskim savjetom – počevši od odabira životnog osiguranja pa sve do načina ulaganja – ali najvažnije u čemu vam želim pomoći je da prevladate svoje financijske strahove.

Kada vas obuzme strah i bjesni u vašoj glavi i srcu, to je nevjerojatno štetno. Ne možete misliti ispravno. Ne možete donijeti odluke. Strah vas sprječava da budete više i imate više.

Vi zaslužujete bolje.

atma.hr – 52
Ovdje su 3 savjeta za prevladavanje vaših financijskih strahova:

1. Suočite se

Zapišite svoj najveći financijski strah: „Postali ste beskućnik. Nemate ušteđen novac za hitne slučajeve. Imate nevjerojatno velike troškove zbog kreditne kartice…“

2. Stvorite novu istinu

Zatvorite oči na trenutak i razmislite o tome kako bi se osjećali kada bi savladali taj strah. Želim da zapišete novu istinu koja otklanja strah. Na primjer, ako je vaš strah: “Ja nikada neću biti u mogućnosti isplatiti račun moje kreditne kartice.”

Vaša nova istina je: “Ja sam isplatila sve svoje kredite i sada živim u granicama svojih mogućnosti.” Ako se bojite da nećete imati novca za mirovinu, nova istina bi mogla biti “Zbog toga što više štedim i manje trošim na dobrom sam putu da ostvarim ugodnu mirovinu.”

Budite sigurni da imate afirmaciju za svaku situaciju čak i ako ste već postigli svoj cilj. Nemojte koristiti fraze poput: “Nadam se da ću …” ili “Želim …”, takav stav nije dobar.

Vaša nova istina je jasna i pobjedonosna. “Imam ušteđen novac za hitne slučajeve.” “Moja obitelj je zaštićena, bez obzira što se događa sa mnom.” Afirmacije trebaju biti u obliku kratkih rečenica kako bi ih lako zapamtili.

atma.hr – 52
3. Usvojite novu istinu

Tri puta dnevno napišite svoju novu istinu 25 puta. Tri puta dnevno izgovarajte svoju novu istinu 25 puta. To može biti za vrijeme tuširanja, dok se spremate za posao, dok ste u krevetu ili za vrijeme šetnje. (Koga briga što ljudi misle!)

Kada sam radila na ostvarenju svoje financijske slobode glasno sam izgovarala svoje nove istine dok sam se vozila na posao, zatim bi ih opet izgovarala kada sam bila sama. Shvatili ste ideju. Želim da vaša nova istina postane centralni dio vašeg dana.

Što se više usredotočite na svoju novu istinu to ćete više biti spremni poduzeti korake koji će omogućiti vašoj novoj istini da postane stvarnost. Ne bojte se!

Ovdje je isječak iz emisije „Today Show“ u kojoj dajem savjete o tome kako se suočiti sa svojim financijskim strahovima, kako štedjeti za hitne slučajeve, za kupnju kuće i za mirovinu.

Izvor: healyourlife