Bio jednom jedan kralj koji je cijeloga života vodio ratove da bi proširio granice svoga kraljevstva. U šezdesetoj je godini shvatio da nije pronašao smisao svog života na zemlji. Sazvao je vijeće svojih ministara i zapovjedio im: “Uzmite sav novac iz mojih riznica i pođite na sve četiri strane svijeta. Nabavite mi najmudrije knjige da upoznam istinski smisao života.”

Savjetnici su uzeli vreće novaca i otputovali na sve četiri strane svijeta. Nakon sedam godina vratili su se s četrdeset deva natovarenih raznovrsnim malim i velikim knjigama. Pred kraljem je stajalo brdo knjiga. Kad ih je ugledao, kralj poviče: “Šezdeset i šest mi je godina, nemoguće je da ih sve pročitam. Napravite mi njihov sažetak!”

Pronađeni su najvještiji svjetski čitači, koji su se bacili na posao. Za sedam godina napravili su sažetak sveukupne svjetske mudrosti. Bio to tovar kojeg je nosilo sedam deva.

“Sedamdeset i tri su mi godine”, reče kralj. “Nemam vremena pročitati sve te knjige. Napravite još jedan sažetak.” Napravili oni kako je kralj naredio. Za sedam godina napisan je tovar knjiga koji je pred kralja donijela jedna deva.

“Osamdeset mi je godina”, reče kralj. “Zdravlje mi je narušeno, oči umorne. Neću ih moći pročitati. Sažmite još jednom!”

Mudraci su radili dan i noć sljedećih sedam godina. Sažetak sažetaka bila je velika knjiga u kojoj je bila sva mudrost cijeloga svijeta.

Upravo u tom trenutku dojuri sluga i reče mudracima: “Brzo donesite knjigu, kralj je na umoru!” Bilo mu je osamdeset i sedam godina.

Najmudriji među mudracima priđe kralju u smrtnoj agoniji i donese mu knjigu. Kralj mu tiho šapne: “Sažmi sve u jednu rečenicu.”

“Živi sadašnji trenutak”, reče mudrac.

Prethodna objavaNajzdravija pića svijeta
Slijedeća objavaDnevni Jyotish Horoskop za 13.07.2014.
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.