Svi prolazimo kroz ista iskustva. Nijedna emocija nije tvoja, nego kolektivna. Ne moraš razumjeti prirodu svemira, ne moraš preispitivati ako ne osjećaš potrebu da preispituješ. Ako preispituješ onda si na stazi znanja i potičem te da nastaviš.

atma.hr – 52
Što znači shvatiti svoje emocije? Znači proživjeti ih u potpunosti. Lakše je definitivno kada već postoji shvaćanje o tome da „ja jesam svijest koja iskušava“, ali nemoj se previše brinuti ako ti je to shvaćanje još uvijek nejasno. To će doći spontano.

Doći će kada shvatiš da koliko god bolna i iscrpljujuća emocija bila, kada odlučiš stati i iskusiti je, ti ostaneš, ti bivaš, ti živiš dalje.

Tijelo se može trzati, može iskusiti velike bolove, a može i samo osjetiti blago strujanje. Nebitno je, jer ti nisi to, to je ono što iskušavaš. Emocije su tvoj put ka slobodi, kada ih pomno shvatiš kroz doživljavanje svake od njih, sve će ti postati jasnije. Shvaćajući bol, shvatit ćeš svijet (sve), shvatit ćeš sebe.

Shvatiti znači obuhvatiti, odnosno doživjeti ono što već jest tu. Tvoje emocionalno tijelo se neće samo razriješiti. Ono čeka da ga shvatiš. To je odluka koju si davno donio i prožvakat ćeš taj zalogaj prije ili kasnije, kako god ti hoćeš. Zar nije ono što je naporno i bolno zapravo upravo to držanje poluprožvakane hrane/energije u svojim ustima? Nije li to jedino što te muči? To što ne možeš disati jer imaš puna usta?

Ako te šaka boli, to je zato jer je stisnuta. Pusti. Dopusti.

Vjeruj mi, vjeruj svima nama koji smo već prošli kroz taj proces. Svi prolazimo kroz ista iskustva. Nijedna emocija nije tvoja, nego kolektivna. Ne moraš razumjeti prirodu svemira, ne moraš preispitivati ako ne osjećaš potrebu da preispituješ.

atma.hr – 52
Ako preispituješ onda si na stazi znanja i potičem te da nastaviš. Preporučujem ti slušanje raznih učitelja koje će ti pomoći da istražuješ istinitost misli koje ti se pojavljuju. To se zove preispitivanje, istraživanje točnosti ideja, misli i koncepata. Radikalna istraga koja oslobađa! Biti realan prije svega! Ranjiva iskrenost!

Ako te umara pokušavanje da shvatiš što se događa i nikako ne možeš izaći na kraj s iskustvom, ne brini, vjerojatno si samo jedna od onih duša koje idu putem ljubavi, odnosno prepuštanja, a ne znanja. Ovaj put je put pobožnosti, molitve i/ili meditacije. Klanjanje i/ili umirivanje, otpuštanje kontrole koje ti donosi spasenje!

Na kraju oba su puta isti put, samo su dvije različite perspektive. Znanje na kraju i jest poput ljubavi – oboje osvještavaju, obje staze jesu staze po kojima putuje svijest. Oboje na kraju dolaze jedno uz drugo. Potpuno znanje shvaća da je ljubav. Ljubav jest znanje da je sve dobro i savršeno kakvo jest.

Samo stani, pozivam te, stani, proživi svoje emocije i sve će ti biti jasnije.

Kombinacija preispitivanja i doživljavanja može biti potrebna do neke mjere, kada zapne jedno, može pomoći drugo. Sam/a ćeš otkriti kakav je tvoj put.

Na kraju sve se svodi na isto > u tvom umu se pojavi misao > misao izaziva emociju.

Proživi i doživi emociju i vidi misao koja ju je izazvala. Ako ti je teško doživljavati misli, onda se počni moliti, kome god ti odgovara. Počni fokusirati um na nešto što ti donosi olakšanje. I proživljavaj. Radikalno!

I vjeruj, sve je u najboljem redu. Čini se da nije samo ako povjeruješ glasovima neke zamišljene prošlosti.

Sve je dobro. Ljubav te čeka, ljubav je tu, moli te da je pogledaš.

Znanjem ili ljubavlju, shvaćanjem ili prepuštanjem, lijevim ili desnim okom, oboje, nebitno.

Saša Iris Pavan/novasvest