George Gordon Noël Byron jedan je od najvećih engleskih pjesnika. Cijelo djetinjstvo i mladost proveo je zaljubljujući se u mnoge djevojke, a nekoliko njih je i zaprosio.

Unatoč velikoj slavi i naslovu koji je stekao kasnije u životu, Byron je odrastao u siromaštvu te je rođen s deformacijom stopala s kojom se morao nositi cijeli život.

Godine 1809. Byron je diplomirao te nakon fakulteta odlazi u Portugal i na Bliski istok na dvije godine. Iskustva i doživljaji s putovanja inspirirali su njegovo djelo Putovanje Childea Harolda iz 1812. godine zbog kojeg postaje priznati pjesnik u Engleskoj. Byron je postao toliko omiljen i slavan da su se njegov stil pisanja, odijevanja i ukus počeli imitirati.

Kao što je bio popularan zbog svojih pjesama, tako je Lord Byron zbog svog lijepog izgleda bio popularan i među ženama. Godinu dana nakon zaključenja svog braka 1816. Byron se razveo od supruge i pod pritiskom javnosti 25. travnja napustio Englesku te otišao u Švicarsku. Na Ženevskom jezeru susreo je Shelleyja koji je tamo boravio sa svojom nevjenčanom suprugom Mary Godwin i njezinom sestrom Claire Clairmont, koja je još u Londonu čeznula za Byronom, te je iste godine rodila njihovu kćer Allegru.

Byron se nakon toga nastanio u Veneciji i prepustio čarima razuzdanog života tog grada. Zbog svog živahnog načina života Byron je izazivao zgražanje okoline.

Oduvijek je bio pobornik liberalnih stavova i nacionalne nezavisnosti pa se zbog toga pridružio grčkom ratu za neovisnost.

Lord Byron umro je u dobi od samo 36 godina, i to upravo tijekom Grčkog rata za neovisnost. U tom je ratu sudjelovao na strani Grka, a protiv Osmanskog Carstva. Dok se spremao za napad na osmansku tvrđavu kod Lepanta razbolio se od groznice i umro u grčkom gradu Mesolongiju, tridesetak kilometara od Lepanta.

Grci ga smatraju junakom njihove borbe za neovisnost, zbog podrške koju im je pružio, kao i zbog činjenice da je pri tome umro. Postoji nategnuta teorija da je lord Byron, u slučaju da je preživio, mogao postati prvim kraljem nezavisne Grčke.

Zanimljivost: Većinu života je bio vegetarijanac, i obožavao je životinje.

atma.hr – 52
***

Ljubav će naći put stazama na kojima se i vukovi boje loviti.

Prijateljstvo može, i tako često i bude, prerasti u ljubav, ali ljubav nikada ne prerasta u prijateljstvo.

Ne postoji instinkt poput instinkta srca.

Ja jedino izlazim onda kada poželim da osvježim svoju želju da budem nasamo.

Ne plaši se neznanja, boj se lažnog znanja, jer od njega dolaze sve nesreće na svijetu.

U meni postoji nešto pagansko čega se ne mogu otarasiti. U biti u sve sumnjam, ali ništa ne poričem.

Srce se može slomiti, ali može i nastaviti živjeti slomljeno.

Ja sam pepeo, gdje sam nekad bio vatra.

Koristite svaku priliku za smijeh. To je najjeftiniji lijek.

Ljudi često imaju puno poštovanja prema onima koji se uzdignu brzo, iako se ništa ne diže brže od prašine, slame i perja.

Nepovjerenje je teška oprema, koja je u stanju više da oteža nego da zaštiti.

Smrt je stvar koja ljude nagoni na plač, a opet trećinu života provode spavajući.

Kada bih mogao stalno čitati nikada ne bih poželio biti u društvu.

atma.hr – 52
Zašto ga je voljela? Radoznala budalo, šuti! Zar je ljudska ljubav ovisna o ljudskoj volji?

Ja se iskreno nadam da ćemo se voljeti cijelog našeg života baš kao da se nikada nismo ni vjenčali.

Ja ne volim ljude manje, nego samo volim prirodu više.

Gdje postoji neka misterija, većinom se smatra da postoji i neko zlo.

Istina je uvijek čudna. Čudnija i od fikcije.

Svi smo mi rezultat ljubavi i zanosa.