Foto: pexels.com

Količina riječi koje stariji govore u djetetovoj okolini pozitivno se odnosi na njegove kognitivne sposobnosti. Kada roditelji pozitivno reagiraju na interese djeteta i potiču samoizražavanje u istraživanju, potiču logičko razmišljanje, dijete obično pokazuje manje znakova anksioznosti, agresije i / ili neposlušnog ponašanja.

atma.hr – 78
Što više razgovarate sa svojom djecom, oni će biti pametniji.

To je rezultat znanstvenika s Univerziteta u Yorku, koji tvrde da djeca roditelja koji više razgovaraju sa svojom djecom i dodjeljuju im razne zadatke za obavljanje, treniranje njihovih neverbalnih sposobnosti, kao i njihove sposobnosti rasuđivanja, rješavanja problema i razvoja prostornog  razmišljanja, postaju inteligentniji zreli ljudi, obdareni bogatim vokabularom i maštom.

Prema istraživačima, predškolska djeca koja aktivno komuniciraju s roditeljima imaju bolji početak u životu, pogotovo ako u svom svakodnevnom životu koriste bogat i raznovrstan vokabular.

Otkrića znanstvenika su sljedeća:

1. Članovi obitelji su prvi učitelji djece.

atma.hr – 75
2. Količina riječi koje stariji govore u djetetovoj okolini pozitivno se odnosi na njegove kognitivne sposobnosti.

3. Istraživači su otkrili da je visokokvalitetan govor odraslih koristan za razvoj jezika djece. Djeca koja komuniciraju s odraslima koristeći bogat i raznovrstan vokabular, gomilaju dobar rječnik i vješto ga koriste u svakodnevnom životu.

4. Kada roditelji pozitivno reagiraju na interese djeteta i potiču samoizražavanje u istraživanju, potiču logičko razmišljanje, dijete obično pokazuje manje znakova anksioznosti, agresije i / ili neposlušnog ponašanja.

5. Količina izgovorenih riječi je različita za različite obitelji i zajednice. Neka djeca čuju dvostruko više riječi od odraslih oko sebe od ostalih vršnjaka. Stoga istraživači naglašavaju da je nakupljanje vještina u najranijem periodu života kod različite djece promjenljivo i dinamično, a ne apsolutna konstanta, otuda i razlike u razvoju djece.

zelenaucionica/detinjarije

atma.hr – 78