Istraživači sa Sveučilišta na Tajvanu napravili su eksperiment koji je uključivao žene različitih dobi, težine i podrijetla. Ispitanice su tijekom 2 mjeseca svakodnevno morale piti 250 ml soka – od rajčice.

Rezultati ispitivanja su šokirali jer su ispitanice izgubile značajan udio masnih naslaga i smanjio im se opseg struka što je bilo povezano s eliminacijom masnih naslaga. Svaka žena je u prosjeku izgubila oko 3 centimetra u struku i pola kilograma masnih naslaga.

Žene nisu mijenjale svoje navike u prehrani i tjelovježbi, a promjene su bile vidljive već u roku par dana.

Ispitanicama je na početku i na kraju ispitivanja napravljena analiza krvi.

Zabilježene su snižene razine kolesterola, povećani likopen – antioksidant iz rajčica koji ima mnoge koristi za zdravlje.

Na dalje, eksperiment je dokazao da čaša soka od rajčice dnevno može ojačati imunitet, štititi od srčanih bolesti i smanjiti rizik od raka. Ovo piće također pomaže kod probavnih problema, stimulira eliminaciju tekućine, štiti zdravlje srca i prevenira bolesti gušterače, pluća, jetre i mjehura.

Druge koristi soka od rajčice uključuju: poboljšanje tena, smanjenje kašlja, prevenciju anemije, olakšanje reumatskih simptoma i povećanje broja krvnih zrnaca.

Sok od rajčice odlično je konzumirati nakon intenzivne tjelovježbe s obzirom na to da koristi protiv grčeva mišića zbog visokog udjela magnezija. Naime, 100 grama soka od rajčice sadrži 11 mg magnezija.

Nadalje, sok od rajčice bogat je kalcijem, kalijem, biljnim proteinima, ugljikohidratima i vitaminom C.

atma.hr – 52
Upute za pripremu soka

Sastojci:

– 6 kg rajčice
– 4 žlice smeđeg šećera
– 2 žlice soli

Maknite peteljke s rajčice i dobro ih operite. Sameljite ih, pomiješajte sa soli i šećerom i ostavite da se kuhaju.

Konstantno miješajte da vam ne zagore rajčice. Pustite da se kuhaju dok ne postanu tekuće. Ulijte sok u sterilizirane boce i dobro zatvorite. Čuvajte ga na tamnom i hladnom mjestu.

atma.hr – 52
Dobrobiti likopena

Visoka temperatura koja se koristi prilikom prerade rajčica povećava biodostupnost likopena. Likopen je najjači antioksidans iz skupine karotenoida.

– Likopen prevenira srčane bolesti jer stopira oksidaciju LDL kolesterola i njegovo taloženje u vidu plaka koji sužava i stvrdnjava arterije.
– Istraživanja na temu plodnosti sugeriraju da likopen može pomoći u tretmanu neplodnosti povećavanjem broja spermija.
– Pomaže prevenirati dijabetes.
– Prevenira makularnu degeneraciju i katarakt vezan uz starenje.
– Prevenira starenje kože i čini je mladolikijom.
– Funkcionira kao unutarnji zaštitni faktor i štiti kožu od opekotina.
– Pomaže u prevenciji osteoporoze.

Gledajući dobrobiti svakodnevnog konzumiranja soka od rajčice očigledno je da rezultati mogu pojačati laganom korekcijom prehrane i uvođenjem tjelovježbe u svakodnevni režim. Sok od rajčice nije skup, a nosi pregršt koristit za zdravlje, ljepotu te stvaranje bolje slike o sebi.

I prema istraživanjima rajčicu je nabolje konzumirati u obliku soka.

Ivana Sabljić za atma.hr