Svi ste vi u potpunosti sposobni za donošenje odluka koje su najbolje za nas i to vrlo pametnih iako možda trenutno u to sumnjate. Samo niste još dovoljno uvježbali tu sposobnost.

atma.hr – 52
Ovo su neke od strategija koje bi vam mogle pomoći:

Prestanite tražiti mišljenja drugih pri donošenju odluka

Ovo je definitivno loša navika koje se što prije trebate osloboditi. Zašto bi i dalje bili rob te hrđave navike? Vrijeme je za nove odluke. Da li jesti tunu ili salatu za ručak? Da li ostati u braku ili se razvesti? Da li zadržati nezadovoljavajući posao ili krenuti sa vlastitim biznisom? Prestanite s ovom ovisnošću! Sve su ovo pitanja na koja vi već znate odgovore. Naravno da uvijek možete pitati za mišljenja prijatelje i ljude kojima vjerujete te se konzultirati s njima, no odluka treba biti prvenstveno vaša. Jednom u životu nećete imati vremena za razmišljanje u nedogled, nego ćete trebati donijeti odluku brzo i intuitivno. Upravo zbog toga je bitno krenuti od najmanjih sitnica, poput odluke što danas kuhati, ili jesti. A zatim kad si počnete vjerovati u najmanjih odlukama sve ćete manje trebati mišljenja ili potvrde drugih jer ćete znati da je vaša odluka najbolja za vas u određenoj situaciji.

atma.hr – 52
Budite donositelj odluka

Već donosite mnoštvo odluka svakodnevno, samo toga niste svjesni. Vjerovatno donosite odluke kojim putem vam je bliže stići do željenog odredišta, koji odjeću ćete večeras obući, koje cipele vam se sviđaju, hoćete li obući majicu na pravu ili krivu stranu, da li poslati važnu poruku preko e-maila ili na mobilni telefon? Stoga, donosite odluke svaki dan, samo im od danas trebate početi pridavati važnost. To jesu male odluke, ali vi ih donosite i to je smisao svega. Ako možete donijeti male odluke, ni velike vam neće stvarati problem! Samo nastavite odlučivati i vježbati na najmanjim sitnicama. A zatim i proslavite svaku malu odluku koju ste uradili i na koju ste ponosni, to će vam dati polet i samopouzdanje!

Vjerujte svom unutarnjem glasu

Mnogi od vas čine konstantno grešku pri donošenju težih životnih odluka tražeći je izvan vas samih. Naravno da možete razgovarati s ljudima kojima vjerujete o izazovu u odlučivanju, ali uvijek trebate ostati povezani sa vašom unutarnjom mudrošću. Savjet u koji nikad ne trebate sumnjati je onaj koji dolazi iznutra, a to podrazumijeva slušanje vašeg srca i intuicije. Što više volite svoje odluke, manje će vam trebati potvrde drugih da ih i oni vole. Sada ste vi zapovjednik vašeg broda!

S vremenom ćete uživati u donošenju odluka, slobodi koja ona donosi i povećanju vašeg samopouzdanja.

Autor: Josipa Buterin

atma.hr – 52