Informacije iz podsvijesti lako prelaze granicu i ulaze u svjesni dio našeg uma, dakle lako ih je prizvati i fokusirati se na njih. Do nesvjesnog dijela naše psihe moguće je doći putem hipnoze ili tumačenja snova, barem je to tako govorio veliki Freud. Čak je i analiziranje snova nazivao kraljevskim putem u nesvjesno. Tarot je upravo stvoren kao alat, kao prečica do tog nesvjesnog dijela naše psihe, s takvom lakoćom on razbija barijere vremena i prostora i ulazi i izlazi i u podsvijest i u nesvjesni dio psihe i pouzdano govori o informacijama koje je tamo našao.

atma.hr – 52
Nastao u 15. stoljeću u najvišim slojevima aristokratskog društva ovaj hvalevrijedan špil karata prošao je trnovit put, a prolazi ga i dalje i traga za svojim mirnim mjestom pod zvijezdama. Iako je tarot uvijek bio tu za čovjeka, čovjek nije bio tu za tarot i tako je ovaj vječni mladić i mudri starac, svoju bitku borio sam, uz nekoliko velikih pojedinaca, koji su se potrudili obrisati mu prašinu s kaputa, zaliječiti mu rane od borbe i osvjetlati mu obraz.

Nastao je u doba trajanja inkvizicije, te je samim rođenjem bio u opasnosti da bude izbrisan s lica zemlje. Poput biblijske priče o Isusu koji je kao dijete bio u opasnosti od smrti zbog naredbe okrutnog kralja Heroda. Mnogi su izumi kroz ljudsku povijest nastajali i nestajali, mnogi su bili nadograđivani s vremenom koje je dolazilo, no kasnije su postali bespotrebni.

Najbolji primjer toga upravo je prvi tiskarski stroj koji je uveo silne promjene u edukaciju čovjeka, no čak i takav revolucionarni izum imao je svoj rok trajanja. A tarot je postao i ostao nepromijenjen, a i dalje je u upotrebi u istom, izvornom obliku od prije 600 godina. Vjerujem da činjenica da je predmet opstao 600 godina i da je danas jednako atraktivan i koristan govori o njegovom savršenstvu. Možda je upravo njegovo savršenstvo bilo uzrok svim nedaćama koje su ga snašle.

Od strane abrahamskih religija stigmatiziran je kao praznovjerje i sotonsko djelo, no neosporiva je povijesna činjenica da su prvi tarot tumači bili upravo svećenici, budući da su bili najpismeniji sloj, mogli su baratati jednim tako inteligentnim instrumentom. Također činjenica je da Vatikan leži na zapisima o tarotu, numerologiji, a ponajviše astrologiji. Ti zapisi mogli bi biti od nezamislive važnosti za osvjetljavanje obraza tarota i ostalih savjetodavnih tehnika. Upravo u tim zapisima kriju se odgovori koji su povjesničari, antropolozi, etnolozi ali i sami tarot tumači pokušali naći stoljećima.

atma.hr – 52
No kako tarot sam po sebi u velikim arkanama poznaje događaje koje ne možemo promijeniti, tako nas uči i miri s činjenicom da ti zapisi nikada neće ugledati svjetlo dana, a da će samo novi veliki pojedinci biti ti koji će moći očistiti tarot od ljage koja mu je nanesena. Tarotu nisu štetu nanijeli samo velikani abrahamskih religija, već i sami okultisti koji su ga cijenili i koristili.

Jedan od najpoznatijih ezoteričara, Aleister Crowley kreirao je jedan od najrasprostranjenijih špilova tarota, Thoth tarot. I iako je napravio izvanrednu garnituru karata i udahnuo novi život tarotu, i on je dosta naštetio tarotu i njegovoj vrijednosti. Svojim silnim pokušavanjem mistifikacije tarota, govorom o egipatskom podrijetlu i pripisivanjem magičnih moći nanio je više štete nego mnogi. Tarot je savjetodavan alat, nastao u renesansi kao alat za promišljanje i dolazak do odgovora, nije on nikakav magični alat egipatskih bogova.

Osim Crowleya bile su tu mnoge magijske i mistične škole koje su tvrdile da je tarot tu samo za od Boga ili sudbine odabrane pojedince. I tako su upravo oni koji su se tarotom bavili, najviše ga i okaljali, i udaljili od čovjeka samog. I upravo onda kada se to najmanje očekivalo, kada je znanost bila u procvatu, a ezoterija padala u zaborav kao čisto praznovjerje, pojavljuje se sjajni, Veliki pojedinac koji će izdići tarot iz blata.

Carl Gustav Jung, ovo ime švicarskog psihologa i psihijatra udarilo je toliko jak pečat na daljnju sudbinu tarota, koliko niti sam Crowley, ili A.E Waite nisu uspjeli. Jung je uveo neke pojmove koji su u potpunosti preslika tarota u živom svijetu, pa je tako brojna svoja istraživanje temeljio na kolektivnom nesvjesnom te arhetipovima. I upravo pojmovima poput arhetipa, nesvjesnog i podsvjesnog, Jung je otvorio velika vrata da tarot ponovo veličanstveno uđe među ljude.

I zaista, tarot funkcionira poput pravog psihološkog testa. Kada različitim osobama pokažete kartu smrti, uviđat će iste simbole, simbol pješčanog sata koji ističe, kostur koji samo čeka zadnji čas da zamahne svojom kosom. No kako će tu kartu protumačiti, to je u umu svake osobe drugačije. Netko će pogledom na kartu XIII. Smrt reći, došao je kraj, više se ne može niti naprijed niti nazad, sada je sve u Božjim rukama, dok će netko zamijetiti da je u pješčanom satu ostalo još nekoliko zrnaca pa će kartu Smrti protumačiti kao opomenu, ali i poticaj za promjenom te protjecanjem vremena.

I zaista već pogledom i tumačenjem jedne karte možemo saznati dosta o čovjekovu stanju uma. Podsvijest je riječ kojom se danas vrlo neoprezno barata, psihologija je jasno postavila granicu između nesvjesnog i podsvjesnog. Podsvjesno je sve ono što vas prati u toku dana ali ne razmišljate aktivno o tome, dakle u datom trenutku razmišljate o poslu koji radite i koncentrirani ste na to, no u vašoj podsvijesti nalaze se misli o problemima u vezi, o putovanju koje dolazi za par dana itd..

atma.hr – 52
Informacije iz podsvijesti lako prelaze granicu i ulaze u svjesni dio našeg uma, dakle lako ih je prizvati i fokusirati se na njih. Do nesvjesnog dijela naše psihe moguće je doći putem hipnoze ili tumačenja snova, barem je to tako govorio veliki Freud. Čak je i analiziranje snova nazivao kraljevskim putem u nesvjesno. Tarot je upravo stvoren kao alat, kao prečica do tog nesvjesnog dijela naše psihe, s takvom lakoćom on razbija barijere vremena i prostora i ulazi i izlazi i u podsvijest i u nesvjesni dio psihe, i pouzdano govori o informacijama koje je tamo našao.

Tarot se također u psihoterapiji pokazao kao izvrstan alat za samopomoć, upravo zbog arhetipova i pitanja koja si čovjek može postavljati. Izvlačenjem karte XII Obješeni ili karta žrtve, lako je postaviti mnoga pitanja koja donose velike, bitne odgovore. Kada i za koga se žrtvujem? Tko se žrtvuje za mene? Kako se žrtvujem? Treba li se žrtvovati? Shvaćaju li i cijene li drugi moju žrtvu? Kada je dosta žrtvovanja? Stotine pitanja i odgovora moguće je dati na temelju samo jedne karte, a zamislite koliko ih je onda u 22 karte velikih arkana.

Osvrnimo se malo i na divinacijsku stranu tarota. Tarot, svoje sudbinske točke temelji na velikim arkanama, one su nepromjenjive stanice životnog puta koje svatko od nas mora proći na različit način. Kako ćete proći svaku od ove 22 stanice, kako će one utjecati na vas i na vaš život u budućnosti, to je određenom osobnom ili sudbinskom kartom. Filozofija tarota govori o tome da je onog trenutka kada smo se rodili sudbina ispisala naš karakter.

Čak i stari Slaveni vjerovali su da u trenutku rođenja djetetu dolaze 3 vile Suđenice i pletu pletenicu, prva određuje broj dobrih djela i pozitivne osobine osobe, druga kreira sve loše osobine, a kada se njihove dvije niti zapetljaju nastaje nerazrješivi čvor, to je trenutak čovjekove smrti. Svatko od nas može postati drugačija osoba radom na sebi, odgojem i kulturom u kojoj smo rođeni, no po tarotu neke karakteristike isplivat će na površinu na bilo koji način, prema tarotu datum nam određuje nepromjenjive crte karaktera koje se u potpunosti pokazuju oko 34. godine života.

Tarot ne govori o nepromjenjivom predviđanju događaja, dapače govori o tome da su 2/3 ljudskog života naša slobodna volja, no govori o tome kako će se pojedinac nositi s određenom situacijom. C.G. Jung rekao je da ,, Budućnost možemo predvidjeti onda kada shvatimo kako je sadašnjost nastala zbog prošlosti”. I upravo po tom principu radi predviđanje u tarotu, povezivanjem prošlih događaja sa sadašnjosti, simulira nove događaje u budućnosti.

Svako tarot otvaranje zapravo je složena matematička jednadžba. Tarot špil djeluje poput najboljeg simulatora, kada u njegov sistem ubacite okolnosti, uvjete koje imate, osobe i njihove karakteristike, njihove želje i strahove, njihovu prošlost i sadašnjost dobivate savršenu simulaciju kako će ishod situacije izgledati u budućnosti. I upravo će tako i biti, osim ako se jedan od ubačenih elemenata simulacije ne promjeni, dakle budućnost nije fiksna i sve ono što vam tarot kaže uz dobar savjet tumača i promjenom uvjeta možete preoblikovati u bolji ishod.

atma.hr – 52
Upravo je to cilj tarota, ne slijepo odrediti budućnost, već čovjeku pomoći da postigne najbolji mogući ishod. Svaka od 78 karata tarota, može biti jedna riječ, npr. 4 štapa- Dovršenje, može biti jedna rečenica- “Posao je uspješno završen”, a može postati čitava priča – “Nakon Asa štapa, kreativne iskre stvaralačkog potencijala, dvojka štapova prikazala je dvoje ljudi istih namjera i istog cilja, sklopili su dugotrajan i kvalitetan dogovor i plan prema cilju, na tom putu sreća im se osmjehnula i sada su uspjeli u svom naumu” .

I tako tarot, jedna riječ od 5 slova, običan špil od 78 karata, može biti jedna riječ, jedna rečenica i čitav prikaz svih ljudskih života i ljudskih duša, cijela priča o svemu što se dogodilo i što će se ikada dogoditi na ovom svijetu.

Luka Babić, najmlađi certificirani tarot tumač i numerolog, dobitnik nagrade Balkan Awards za rad i djelovanje u tarotu te najmlađeg tarot tumača Balkana.

Kontakt za tumačenja, konzultacije i numerološke analize mail: [email protected]

Telefon: 091 539 0478