Foto: commons.wikimedia.org

U dvadesetom stoljeću liječenje mrežama od joda postalo je izuzetno popularno. Ovaj lijek je u stanju izliječiti na stotine različitih bolesti!

atma.hr – 52
Interes za jod kao lijek pojavio se u 19. stoljeću: njegova antiseptička svojstva korištena su u liječenju povreda i rana. Ali od upotrebe joda u inhaliranom obliku i iznutra, pojavile su se negativne posljedice, sve do nekroze plućnog krila.

Zbog toga je jod bio dugo zaboravljen, da bi se u dvadesetom stoljeću vratio kao antiseptik u obliku vodenih ili alkoholnih rastvora.

U dvadesetom stoljeću liječenje mrežama od joda postalo je izuzetno popularno. Pričalo se da je efekt sjajan, te da ovaj lijek liječi na stotine bolesti.

Kako se primjenjuje?

Jodom se iscrta mreža na leđima, a ono polje koje “reagira” unutar mreže, šalje signal da s organom u tom području nešto nije uredu.

Ruski doktor Kolbašenko, koji je iza sebe ostavio mnogo znanstvenih radova, smatra se osnivačem jodne mreže.

atma.hr – 52
Podaci o jodnim mrežama

Pored antiseptičkog djelovanja, jod ima iritirajuće lokalno djelovanje, aktivira cirkulaciju krvi i djeluje protuupalno. Upravo se ta svojstva joda aktivno koriste kada se jodna mreža nanese na kožu.

Primjena joda na kožu daje odgovor kožnih receptora i krvnih žila, krvne žile se šire, krv cirkulira aktivnije u ovom području, što dovodi do izlučivanja metaboličkih produkata i dotoka imunih stanica, što dovodi od ublažavanja bola i uklanjanja edema i upala.

Primjena joda na kožu nema sistemsko djelovanje, zbog čega je ova metoda terapije sigurna za djecu i odrasle. Jodna mreža može se primjenjivati na djeci, starijim i odraslim ljudima.

Kod bebe do godinu dana, može dovesti do iritacije jer je njihova koža dodatno osjetljiva.

Djelovanje jodnih mreža

Jodne mreže se mogu primjenjivati u liječenju zaraznih i upalnih bolesti gornjih dišnih puteva:kod bronhitisa; tonzlitisa; opstruktivnog bronhitisa i bronhijalne astme (ako niste osjetljivi ili alergični na jod); laringitisa i traheitisa.

Mreže joda se aktivno koriste za povrede i upalne procese u zglobovima i ligamentima, te mekim tkivima: mijalgija; modrice i uganuća; oštećenje ligamenata u koljenu i zglobu; kičmena osteohondiloza; lumbosakralni radikulitis; atritis, artroza.

Upotreba jodnih mreža se još koristi i za: upalne procese kožnog i potkožnog tkiva; nekomplicirane varikozne vene; hemeroide; mastitis, laktostazu; bolesti prostate.

atma.hr – 52
Primjena

Na kožu se nanosi jodna mreža pomoću pamučnih kozmetičkih štapića (štapići za uši). Štapić se umoči u 5% otopinu joda i nacrta se rešetka okomitih i horizontalnih pruga na tijelu. Veličina “polja” idealne jodne mreže obično je oko 1 kvadratni centimetar.

Prodirući kroz kožu u mišićno tkivo i krvne žile, jod ima štetan utjecaj na patogene, sakupljajući njihove proteine. Ova mreža pomaže lijeku da se najefikasnije apsorbira i ravnomjerno da djeluje.

Kašalj

Bez obzira na uzrok suhog kašlja, jodna mreža će pomoći u lokalizaciji upalnog procesa na samom početku.

Prodirući u kožu i krvne žile, jod pomaže da se poveća cirkulacija krvi, ali preporučuje se da se napravi jodna mreža samo ako temperatura ne prelazi 38 stupnjeva.

Kako izliječiti kašalj pomoću joda?

Mrežica se  iscrta na grlo (ako je angina u pitanju) ili na grudni koš (ako je upala pluća u pitanju). Kod nekih ljudi je koža na ovim dijelovima tijela posebno osjetljiva. Zbog toga za početak možete staviti staviti samo kap joda.

Ako nakon 10 do 15 minuta na koži nema peckanja, svraba i nelagode, tada možete iscrtati mrežu.

Mreža se iscrtavati dva puta dnevno: ujutro i navečer!

banner za knjige danvantari

Curenje iz nosa i prehlada

Za one koji traže načine da brzo izliječe curenje iz nosa, jodna mreža će biti vrlo učinkovito rješenje. U ovom slučaju se nanosi vrlo tankim linijama na vrh nosa i na nosnice.

Preporučuje se oprez jer se lice može opeći jodom pa može doći do crvenila i guljenja kože. Kod prehlade, mreža se iscrtava na stopala ili na mišiće tijela.

Modrice

Ako želite ukloniti modrice, jodna  mreža će vam pomoći. Istina, ona se ne smije koristiti u prvim satima od nastanka modrice: preporuka je da se iscrta dan od nastanka modrice.

Prvi dan se modrica hladi ledom, a drugi dan se iscrtava jodna mreža dva puta dnevno: ujutro i navečer.

stil.kurir