Foto: pixabay.com

Iako postoji mnogo načina da se veza održi i učvrsti, neke su stvari zajedničke svim sretnim parovima. Ako želite povećati mogućnost da vaša veza uspije, iskreno odgovorite na ova pitanja, zabilježite ih na papir, a zatim pročitajte objašnjenje i s njim usporedite vaše odgovore.

atma.hr – 52
Pitanja:

1. Da li slobodno vrijeme provodite zajedno?

2. Razgovarate li tijekom dana s partnerom?

3. Da li još uvijek na vašem partneru ili partnerici postoji nešto što vam se «fizički» sviđa: osmjeh, pogled, govor, hod…

4. Mislite li oboje jednako: da vezu trebate poboljšati, produbiti, izgraditi…, ili ste oboje iskreno zadovoljni s vezom takva kakva je danas?

5. Koristite li se u raspravama i povremenim svađama (koje su normalne za svaku vezu), «niskim udarcima»: spominjete njegove ili njene slabosti i kritizirate karakter partnera ili partnerice, iako to nema nikakve veze s vašom svađom?

6. Da li nakon pomirenja doista zaboravljate uzrok svađe, ili to samo kažete, a u sebi još uvijek pamtite ono što je svađu uzrokovalo?

7. Postoje li stvari koje oboje volite s jednakim zanimanjem i žarom, bilo da se radi o planinarenju, kuhanju, igranju tenisa ili stvari koje su vam odbojne: životinje, vrsta glazba ili hrane…

atma.hr – 52
Analiza

1. Tko se «igra» zajedno, taj i ostaje zajedno.

Jeste li primijetili da želite gledati iste filmove ili slušati sličnu glazbu? Ili vaša ljubav svaki vikend karta s prijateljima dok vi idete u shopping s prijateljicama?

Je li vaš partner lud za planinarenjem po snježnim vrhuncima dok vi čeznete za morem i suncem?

Ako ne možete zajedno uživati u slobodnom vremenu i nemate baš nikakav zajednički interes, koliko se god sada voljeli, vaša veza ima «rok trajanja» i pitanje je hoće li se održati.

2. Za razgovor je potrebno dvoje.

Naravno, šutnja i zagrljaji su također su važni, pogotovo u prvim tjednima ljubavi.

Ali ako nemate o čemu razgovarati, veza vam je osuđena na propast.

3. Takozvani «govor tijela» je važan za uspjeh svake veze.

Nije svaki početak veze takav da frcaju iskre i ljudi padaju u nesvijest kao u  TV sapunicama, ali ako fizička strana odnosa ne funkcionira, veza će se teže održati.

U svakoj vezi mora biti barem malo «začina», čak i u svakodnevnim odnosima, inače ćete se brzo ohladiti.

atma.hr – 52
4. Budite na istoj strani.

Gledate li na svoj odnos kao na nekakav čudan pokus, kao na usputnu postaju na putu prema ljubavi svojeg života, ili kao na životni san koji vam se ispunio?

Nije važno što ćete odgovoriti, pod uvjetom da oboje odgovorite jednako.

5. Bez niskih udaraca.

Svi parovi imaju faze kad im loše ide, od blagih prigovora do burnih svađa. Ali mudri partneri neće od muhe praviti slona niti koristiti riječi kao oružje.

Koliko god se ljutili, nemojte napadati karakter svojeg partnera niti iskorištavati njegove slabosti ako želite sačuvati poštenu vezu.

6. Za svaku vezu je važno naučiti vještinu pomirbe.

Svađe se ponekad ne mogu izbjeći. Zato je važno da oboje znate kako se pomiriti kad iskalite sav bijes, kako se zagrliti, poljubiti i reći nešto u smislu “volim te”.

Ako želite učvrstiti vezu, potrudite se da iskreno zaboravite svoje ogorčenje i da se na njega više ne vraćate.

7. Svaki par ima nešto posebno zbog čega su zajedno.

Svi parovi dijele neku strast, bez obzira je li to planinarenje, kuhanje ili djeca. Neki parovi i ne vole iste stvari. Neki parovi imaju uspješan odnos “gospodar-sluga”.

Drugi su ustanovili da im odnos funkcionira zato što se vide samo jednom tjedno.

atma.hr – 52
Zaključak

Svaki uspješan odnos ima u sebi nešto posebno, svoj vlastiti smisao postojanja.

Ako ste našli taj smisao, zaboravite sve što ste dosad pročitali na ovoj stranici, zaboravite sva upozorenja i pravila za uspješne veze 🙂