Tibetanska pjevajuća zdjela od 7 metala (uključuje zlato) – Ručni rad iz Nepala

960

mz

Na našem proputovanju Nepalom naišli smo na dobavljača ovih izvornih ručno izrađenih pjevajućih zdjela TOP KVALITETE. Pjevajuće zdjele proizvode zvukove koji potiču stanje duboke relaksacije potrebno za ulazak u meditaciju. Mogu se naći na budističkim oltarima, hramovima, samostanima i meditacijskim dvoranama diljem svijeta.

atma.hr – 45

Osim njihove tradicionalne uporabe za meditaciju, tibetanske pjevajuće zdjele koriste se za duboko opuštanje, smanjenje stresa, holističko iscjeljivanje, reiki, balansiranje čakri i stvaranje komercijalne glazbe (world music). Sviranje zdjele obično izaziva trenutan učinak centriranja i sinkronizacije obje polutke mozga.

Pjevajuće tibetanske zdjele se koriste kao pomagala u širokom području koje obuhvaća spiritualnu praksu, religijske rituale, za osobno zdravlje, opuštanje, čisćenje prostora, u zvukoterapiji, reikiju, za balansiranje čakri, itd.

Tibetanske pjevajuće zdjele povijesno možemo pronaći na raznim geografskim lokacijama koje uključuju Tibet, Nepal, Indiju, Butan, Kinu, Japan te Koreju. Također ih je moguće pronaći na području Himalaje, te su zbog toga poznate pod nazivom himalajske ili tibetanske pjevajuće zdjele. Danas se proizvode na području Nepala, Indije, Japana i Koreje.

Obzirom da se za broncu znalo još prije više od 3000 godina prije nove ere, teško je utvrditi koliko su točno stari ovi instrumenti. Rijetki su sretnici koji u svojim privatnim kolekcijama posjeduju zdjele iz 10 i 12 stoljeća, što znači da su minimalno danas stare oko 800 godina.

Kako svirati zdjelu

Tibetanske pjevajuće zdjele sviraju se laganim okretanjem drvene, plastične ili palice obložene kozom kako bi se dobio kontinuiran vibracijski zvuk, te popratni harmonijski tonovi.

Također ih je moguće svirati palicom čija je glava obložena mekom tkaninom kako bi se dobio efekt zvona. Zdjele po tonskim karakteristikama spadaju u grupu polifonih instrumenata, što znači da istovremeno mogu proizvesti nekoliko harmonijskih tonova zajedno s osnovnim tj. baznim tonom.

Polifone karakteristike postižu se kombinacijom više metala od čega svaki metal dodaje svoj harmonijski ton. Neke od zdjela, ukoliko su napravljene od visoko kvalitetne bronce, također mogu imati dobre polifone karakteristike, no danas vrlo često možemo pronaći zdjele koje su napravljene od jednostavnih legura koje tonski proizvode samo jedan harmonijski ton uz svoj osnovni.

Iako se vjeruje da su tehnike proizvodnje starih i antiknih zdjela izgubljene, još i danas postoje majstori koji ručno kuju zdjele prema drevnim i tajnim kovačkim receptima, uz razliku da danas koriste nešto drugačije vrste legura.

No kao i kod ostalih instrumenata, za zdjele također vrijedi pravilo “čim starije tim bolje”. Stare ili antikne zdjele proizvode vrlo topao i ugodan zvuk tj. bogate harmonije zvukova koje u pojedinim slučajevima jednim udarom palice mogu trajati i nekoliko minuta.

Tibetanska pjevajuća zdjela od 7 metala (uključuje zlato)

mzBakar, mesing, olovo, cink, kositar, srebro, zlato. Ručni rad iz Nepala, uključuje palicu za sviranje. Za duboko opuštanje, smanjenje stresa, holističko iscjeljivanje, reiki, balansiranje čakri i stvaranje glazbe. Trenutan učinak centriranja i sinkronizacije obje polutke mozga.

Težina: 700 gr / Promjer: 14.5-16 cm / Visina: 6-8 cm

Besplatna dostava za Hrvatsku!

Cijena: 1057,50 kn