Znate onu „Tko tebe kamenom, ti njega kruhom“ ?

Sigurna sam da smo se svi našli u situaciji u kojoj nam je netko nanio zlo.

Traženje osvete nikada ni bi trebao biti naš cilj. Osveta nas same nazaduje. Važnije je oprostiti, negoli se osvećivati. Kada uložimo vlastite emocije, riječi i djela kako bismo nanijeli drugom zlo, to se nama vrati.

U konačnom rezultatu se uvijek mi osjećamo jadno, iako ponekad u trenutku osvete pronalazimo prividno zadovoljstvo.

atma.hr – 39

Sada zamislite one ljude koji vode ratove, ratove oko bilo čega – jedan napada drugog, drugi vraća i tako u nedogled. Ista situacija je većinom i sa nama ostalima.

Susjed ti kaže krivu riječ ili napravi nešto nažao, ooo pa što ćeš ti negoli vratiti mu istom mjerom, zar ne? Tko mene kamenom, neću ja njega kruhom, tako razmišljamo mi ljudi. Glupost. No, ipak, i dalje, uvijek tražimo osvetu, a malo nudimo razumijevanje.

Kada nam netko nanese bol, većinom se prepustimo negativnim osjećajima i sve što gledamo je kako bi se druga osoba isto osjećala loše. Zašto? Jer nas boli pa neka boli i tu drugu osobu. To zaista nema smisla. Na taj način se samo i dalje ukopavamo.

Zamislite, želite li stvarno učiniti drugom ono što je učinjeno vama?

Osvijestite ovo i recite, jeste li zaista spremni drugome nanijeti istu ili sličnu štetu?

Zašto želimo da se drugi osjeti upravo onako kako smo se mi osjećali? To nije bilo nimalo lijepo. Ne biste to poželjeli nikom. Ne biste to poželjeli čak niti sebi. Čemu onda sve to?

Put ljubavi je za mene ispravan put. Ponekad je teško u svijetu u kojem nas konstantno gađaju kamenjem ostati u miru. Trebali bismo, zbog nas samih. Ostati u miru, okrenuti se i otići u ljubavi. Ne tražiti osvetu, nikako.

atma.hr – 39

Mišljenja i postupci drugih ljudi ne bi trebali i od nas učiniti napadača. Na nama je hoćemo li dopustiti to.

Svatko bira „alat“ koji će nositi u vlastitim rukama hodajući kroz život. Zašto taj alat ne bi bio „kruh“?

Zar nam nije dosta kamenovanja sebe samih? Kako je Mahatma Gandhi jednom rekao „Oko za oko i cijeli svijet bi bio slijep“.

Napisala: Marina Knüsel, https://www.facebook.com/groups/658367227966079  

27 OSHO: MOĆ LJUBAVI