Iako čudno i zbunjujuće, dijete “stare duše” je jedno od najvećih neočekivanih blagoslova u životu, ne samo zbog svoje urođene mudrosti, već i zbog svoje stabilnosti. Ako imate teškoća u povezivanju s vašim djetetom, u razumijevanju odakle dolaze, ili jednostavno želite biti bliži s njim, možda ćete imati koristi od čitanja nastavka teksta.

atma.hr – 78
Jedna od najljepših stvari je kada kao majka ili otac gledate polagani rast i sazrijevanje nove osobe, rođene u ovom svijetu sa svježim očima i razigranim, dječjim razumijevanjem života. Ali što se događa kada, kao majka ili otac, donesete na ovaj svijet dijete koje iskazuje razna neobična svojstva “neprikladna” za jednu mladu osobu?

Umjesto da je jednostavno i gleda raširenih očiju, vaše dijete je perceptivno i složeno.
Umjesto da bude naivno i spontano, vaše dijete je senzibilno i kao da razumije neke stvari.

Umjesto da bude svježe i jednostavno, vaše dijete je iskusno i intuitivno. Sve u svemu, umjesto da bude mlado u srcu, vaše dijete je bez sumnje zrelo u srcu. Stvar je u tome – ako vaše dijete ne odgovara tipičnom kalupu svoje dobne skupine, možda ste dobili “staru” dušu.

Ukoliko se ni vi niste uklapali u norme kao ostala djeca u toj dobi odrastanja, vi ste također vjerojatno takva duša.

9 znakova da je Vaše dijete stara duša

Iako čudno i zbunjujuće, dijete sa starom dušom je jedno od najvećih neočekivanih blagoslova u životu, ne samo zbog svoje urođene mudrosti, već i zbog svoje stabilnosti.

Ako imate teškoća u povezivanju s vašim djetetom, u razumijevanju odakle dolaze, ili jednostavno želite biti bliži s njim, možda ćete imati koristi od čitanja nastavka teksta:

atma.hr – 52
1. Teško se uklapaju s drugom djecom svoje dobi

Iako se oni obično pokušavaju uklopiti sa djecom u svojoj dobnoj skupini, ako je Vaše dijete stara duša, postupno gubi interes za razgovor, interese i drame djece njihove dobi.

Ponekad to može rezultirati maltretiranjem, osobito u školi pa ponekad mogu proživjeti svoje djetinjstvo i adolescenciju kao izopćenik.

2. Oni vole provoditi mnogo vremena u samoći

Ako je vaše dijete stara duša, teško će se integrirati u društvene krugove svoje dobne skupine.

Zbog svoje kontemplativne prirode, dijete sa starom dušom će često provoditi vrijeme samo, unatoč svojim često dobro razvijenim socijalnim vještinama.

To nije zato što je dijete tjeskobno ili depresivno, već zato što mu je ugodno u vlastitom društvu i rijetko ovise o bilo kome drugom kako bi mu omogućili užitak i stimulaciju.

banner za knjige SMRT TRANSHUMANIZMU

3. Vrlo su znatiželjni

Neprestano tražeći načine da nadograde svoje znanje i mudrost od mlade dobi, djeca sa starom dušom vole pitati mnoga pitanja o svijetu u različitim oblicima i formama.

Ako je vaše dijete stara duša, često ih možete naći kako čitaju knjige, istražuju svijet, eksperimentiraju i pitaju iznenađujuća pitanja.

4. Zamišljeni su

Dok drugi roditelji šutiraju lopte, vrte obruč i vode svoje male ljubimce u igraonicu, vaše dijete je povučeno, sanjivo i kontemplativno.

Drugim riječima, vaše dijete je neprestano u zamišljenom stanju, tiho apsorbirano u svoj meditativni svijet.

atma.hr – 78
5. Mogu se povezati s ljudima mnogo starijim od njih

Ako je vaše dijete stara duša, vidjet ćete da oni teže druženju sa starijim osobama.

Na primjer, u školi obično imaju tendenciju sprijateljiti se s nastavnikom, te u društvenom životu obitelji, imaju tendenciju razgovarati sa starijim osobama (npr. s djedom, odraslim prijateljima, umirovljenicima).

To je zato što su psihički na istoj razini.

6. Ne vole slušati autoritete i mogu biti percipirani kao „pametnjakovići“

Daleko od toga da su buntovni, djeca – stare duše su vrlo inteligentna, pronicava i pažljiva i nisu skloni slijepom pokoravaju autoritetu kao što djeca to djetinjasto čine.

Instinktivno osjećaju da su jednaki sa svojim odraslim „vršnjacima“, djeca sa starom dušom imaju tendenciju upadanja u sukob tijekom odrastanja sa osobama od autoriteta, jednostavno gledajući djetinjaste, neispravne i nelogične zahtjeve s kojima su suočeni.

Zato nije čudno da dijete sa starom dušom u kući ili u školi ne oklijeva raspravljati i davati duhovite primjedbe kako bi izbjeglo razne zahtjeve ili kazne.

banner za knjige sretan novac

7. Oni ne koriste u potpunosti svoj potencijal ili ga koriste do maksimuma

Ovisno o temperamentu vašeg djeteta, ako su emocionalni i kreativni, često će se jako truditi u školi kako bi vas zadovoljili.

Međutim, ako vaše dijete razmišlja logično i znanstveno, često će se buniti protiv sustava školovanja, osjećajući nedostatke i ograničenja takvog sustava u kojem su prisiljeni biti.

8. Odgovorni su i samostalni

Jedna od najuočljivijih karakteristika djece sa starom dušom je da su neobično stabilni i pouzdani.

Iz tog razloga, mnogi roditelji koji imaju djecu sa starom dušom često se oslanjaju na njihovu podršku, savjet i pomoć.

Iako će dobroćudno dijete sa starom dušom pomoći kad god je potrebno, na kraju, ako im se povjeri previše odgovornosti, oni će tražiti odmak i slobodu.

atma.hr – 52
9. Oni zvuče poput “malog starca” ili “mala starice”

Ponekad će iz vedra neba duhovito uzviknuti ili postaviti oštro pitanje.

Najbolji način za opisivanje mudrosti svog djeteta je da zvuči poput “malog starca ili starice” i neočekivano daje prijedloge i savjete.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić