“Dvorište ispred zgrade mog ureda. Vidim sitne zmije u travi i padam u nesvijest. U naručje me hvata čovjek u kojeg sam bila zaljubljena. Atmosfera je kao da smo u nekoj šumi, on je poput drvosječe, a ja sam odjevena u starinsku odjeću i osjećam se kao dijete. U snu se ponaša očinski i brižno, podsjeća me na vlastitog oca. U jednom trenutku moje se tijelo slučajno ogolijeva i osjećam se vrlo posramljeno.”

atma.hr – 75
Dvorište je mjesto koje još uvijek „pripada“ nama, ali se surećemo s granicom koja nas povezuje s drugima ili nečim što predstavlja „Ti“, odnosno sve ono što nisam ja. Moj ured je mjesto koje nam pripada, tamo smo donekle sigurni i zaštićeni. Čim izađemo u dvorište napuštamo to naše mjesto i otvaramo se prema tome da se susretnemo  s bilo čime što se pojavljuje u vanjskom svijetu, u ovom slučaju to može biti i poslovni svijet. Sitne zmije su zanimljiv simbol, osobito zato što postoje različite zmije, neke mogu biti otrovnice, dok se od nekih samo plašimo. Zmija predstavlja simbol spoznaje, regeneracije, seksualnosti, ponekad i zla ili tame koje može biti naša sjena. Činjenica je da su zmije nešto što vas straši, što vam predstavlja nekakvu opasnost koja vas dovodi do toga da se morate isključiti iz svjesnog života, jer je naprosto to previše za vas. I pitanje koje vam se iz ovoga sna postavlja je: što je to čega se plašite? što predstavljaju sitne zmije u vašem konkretnom životu? Jesu li te sitne zmije toliko velika opasnost?


Widget not in any sidebars

U tom trenutku u snu se događa regresija u neko ranije stanje, postajete dijete, niste više odrasla osoba. Da li kada se susretnete s vanjskim izazovima, pa i onim sitnim stvarima, ostajete i suočavate se s njima kao zrela osoba ili vas oni prebace u prošlost gdje možda još nešto ili neka pitanja, situacije i događaji nisu razriješeni, a držimo ih skrivenima jer ih se sramimo?  Atmosfera šume? Za nekoga je to mjesto opuštanja, za nekoga mračno i tamno mjesto gdje se može svašta pojaviti i ugroziti nas. Drvosječa je svakako onaj tko bi trebao poznavati svaki kutak šume. On ulazi u šumu kako bi pribavio drva koja su potrebna za zimu, da se preživi hladnoća koja je dio života, dio prirode. Pod tu cijenu on mora nešto uništiti, jedan dio prirode, mora odsjeći neko drvo koje je dugo raslo, postojalo i živjelo na neki način.

Samo vi znate kakva je „vaša šuma“, a vrlo je interesantna poveznica između vašega sna i Dorothy iz Čarobnjaka iz Oza, koja je također izgubila svijest i otišla u unutarnje putovanje kako bi pronašla neke dijelove sebe: lava, strašilo i limenog drvosječu, odnosno kako bi ti dijelovi nje pronašli hrabrost, mudrost i srce! Možda i vi trebate pronaći svog unutarnjeg drvosječu koji će vam pomoći da odsiječete ono što je nužno kako bi preživjeli zimu.  Druga stvar je da preispitate odnos s osobom u koju ste se zaljubili iz pozicije odrasle osobe, a ne dijeteta koje se je pronašlo na nekom novom mjestu pa mu je trebala očinska zaštita, da li je ta osoba imala tu funkciju? U tom pogledu san vam daje uvid u čitavu situaciju i što vam je od te osobe trebalo, ali isto tako da je cijelokupna situacija u kojoj ste se pronašli služila za to da te aspekte pronađete u sebi, te da ih ne tražite više u osobama oko sebe. Možda vam je trebao netko u vašem početku tko će vas držati u svome naručju kroz „kliknuli smo si“, ali ukoliko je ta osoba stajala na mjestu koje vam je bilo potrebno, pitanje je da li bi taj odnos dugoročno imao perspektivu. Na ova pitanja samo vi znate pravi odgovor.

Ogoliti svoje tijelo predstavlja onu našu najdublju intimu, koju trebamo njegovati i pokazivati samo onima koji su u krugu naših granica da je mogu vidjeti. To ne radimo na poslu, u trgovini itd. To je nešto za nas osobno i u jednoj razini ili domeni svetoga. Ako se radi o poslu isto je pitanje koliko pokazujemo „tijelo“ na takvom mjestu, koliko čuvamo naše osobne granice i koliko dopuštamo drugima da nam ih prelaze. A u drugom osobnom aspektu je pitanje koliko smo mi „dobro“ s našim tijelom, s našom intimom itd.?  Nadam se da će vam ovaj san donijeti neke uvide za vaš konkretan život, ostavlja neka pitanja koja vam svakako mogu pomoći da radite na sebi.

Značenje sna zna samo osoba koja ga je sanjala. Ovo je promišljanje i meditacija nad snom, koji kada se podijeli postaje od kolektivnog značaja i poprima poruku za svakoga tko ga čuje. Ove su neke moguće smjernice, a svatko u dubini sebe zna poruku koju mu duša šalje za konkretnu životnu situaciju u kojoj se nalazi.

atma.hr – 61
Pošaljite nam svoj san

Ukoliko imate neki san nad kojim bi htjeli čuti promišljanje, pošaljite ga na [email protected]. Uz san napišite osnovne podatke o sebi (god, spol i koja je trenutna životna situacija u kojoj se nalazite), ovi podaci neće biti javno objavljivani. Od pristiglih snova odabrani će biti interpretirani. San je poruka duše, jedno od najvrjednijih alata koje ljudsko biće posjeduje. On često postaje konkretan vodič i daje nam jasne poruke i smjernice. Iskoristite svoje snove, svoju unutarnju mudrost koja vas posjećuje u noćnim satima.

Antonio Mrzlić, gestalt psihoterapeut
www.amrzlic.com 

63 PLACEBO

banner placebo