The Capsula Mundi projekt razvio je organsku, biorazgradivu pokopnu kapsulu koje pretvara tijelo pokojnika u hranjive tvari za stablo koje će rasti iz njihovih ostataka. Nakon što se tijelo pokojnika postavi u fetalni položaj, na kapsulu se postavi odabrana sadnica ili sjeme drveta. Umjesto velikih površina s nadgrobnim spomenicima, imali bi spomen parkove prepune stabala. I doista, ideja da naši voljeni i naši potomci mogu posjetiti naše stablo, brinuti se o njemu i odmoriti u hladu doista je zanimljiva.
Dizajneri ove ideje smatraju kako su klasična groblja previše depresivna i puno bi bilo ugodnije dolaziti u posjet pokojniku u šumu i, na primjer, sjesti pod drvo. Slažete li se?!

atma.hr – 78
Ideja punog životnog kruga i vraćanje onamo odakle potječemo je nešto što privlači mnoge od nas, bez obzira na našu vjeru (ili nedostatak iste), a to je i ideja koja stoji iza ovog načina sahranjivanja koji se razvio u Italiji, a širi se diljem svijeta.

The Capsula Mundi projekt, dizajnera Anne Citelli i Raoula Bretzeal razvio je organsku, biorazgradivu pokopnu kapsulu koje pretvara tijelo pokojnika u hranjive tvari za stablo koje će rasti iz njihovih ostataka.

Nakon što se tijelo pokojnika postavi u fetalni položaj, na kapsulu se postavi sadnica ili sjeme drveta. Projekt već nudi veliki izbor stabala koja se mogu po želji odabrati.

Umjesto velikih površina s nadgrobnim spomenicima, imali bi spomen parkove prepune stabala. I umjesto da se za potrebe izrađivanja drvenih lijesova stabla uništivaju, na kraju naših života osigurali bi hranu za novi život u obliku stabla. I doista, ideja da naši voljeni i naši potomci mogu posjetiti naše stablo, brinuti se o njemu i odmoriti u hladu doista je zanimljiva.

atma.hr – 75
Talijanska kompanija razradila je ideju ekološke alternative pogrebnim lijesovima

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-9

Umjesto groblja, ožalošćeni bi mogli posjećivati šume

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-7

atma.hr – 39

Svaki bi klijent mogao odabrati svoje omiljeno stablo

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-6biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-3

atma.hr – 78
Ljudska tijela pokopana unutar kapsula postaju potrebni nutritivni sastojci za izabrana stabla

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-100

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-8

atma.hr – 39

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-4

Cijena za klasičnu Bios urnu je 140 dolara (oko 900 kuna). Ona nešto sofisticiranija Bios Incube, predviđana za držanje urne u tegli u kući, a stoji 695 dolara (oko 4500 kuna). U tu cijenu uračunat je senzor koji daje podatke o stanju u tegli, treba li vode itd.

Urna sa pepelom pokojnika i malom sadnicom drveta iznad nje može posaditi bilo gdje u prirodi, dvorištu pa čak i u kući – u velikoj tegli. Urna se položi u zemlju, a iznad nje se zasadi drvo. Ako je u tegli, na površinu se stavi posebni senzor koji pazi na biljku i javlja kada je treba zaliti vodom.

To je simbolika koja privlači mnoge. Sviđa im se način na koji draga osoba ostane uz njih i nakon smrti ili im je zanimljiva ideja da nakon vlastite smrti ‘nastave živjeti kao drvo’.

Umjesto nadgrobnih spomenika, nicala bi stabla nad svakim pokojnikom, a jednog dana groblja se više ne bi nazivala grobljima već ‘Šumom sjećanja’.

Dizajneri ove ideje smatraju kako su klasična groblja previše depresivna i puno bi bilo ugodnije dolaziti u posjet pokojniku u šumu i, na primjer, sjesti pod drvo.

Slažete li se?!

Izvori: capsulamundi.it  / boredpanda.com