The Capsula Mundi projekt razvio je organsku, biorazgradivu pokopnu kapsulu koje pretvara tijelo pokojnika u hranjive tvari za stablo koje će rasti iz njihovih ostataka. Nakon što se tijelo pokojnika postavi u fetalni položaj, na kapsulu se postavi odabrana sadnica ili sjeme drveta. Umjesto velikih površina s nadgrobnim spomenicima, imali bi spomen parkove prepune stabala. I doista, ideja da naši voljeni i naši potomci mogu posjetiti naše stablo, brinuti se o njemu i odmoriti u hladu doista je zanimljiva.
Dizajneri ove ideje smatraju kako su klasična groblja previše depresivna i puno bi bilo ugodnije dolaziti u posjet pokojniku u šumu i, na primjer, sjesti pod drvo. Slažete li se?!

atma.hr – 78
Ideja punog životnog kruga i vraćanje onamo odakle potječemo je nešto što privlači mnoge od nas, bez obzira na našu vjeru (ili nedostatak iste), a to je i ideja koja stoji iza ovog načina sahranjivanja koji se razvio u Italiji, a širi se diljem svijeta.

The Capsula Mundi projekt, dizajnera Anne Citelli i Raoula Bretzeal razvio je organsku, biorazgradivu pokopnu kapsulu koje pretvara tijelo pokojnika u hranjive tvari za stablo koje će rasti iz njihovih ostataka.

Nakon što se tijelo pokojnika postavi u fetalni položaj, na kapsulu se postavi sadnica ili sjeme drveta. Projekt već nudi veliki izbor stabala koja se mogu po želji odabrati.

Umjesto velikih površina s nadgrobnim spomenicima, imali bi spomen parkove prepune stabala. I umjesto da se za potrebe izrađivanja drvenih lijesova stabla uništivaju, na kraju naših života osigurali bi hranu za novi život u obliku stabla. I doista, ideja da naši voljeni i naši potomci mogu posjetiti naše stablo, brinuti se o njemu i odmoriti u hladu doista je zanimljiva.

atma.hr – 75
Talijanska kompanija razradila je ideju ekološke alternative pogrebnim lijesovima

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-9

Umjesto groblja, ožalošćeni bi mogli posjećivati šume

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-7

atma.hr – 39

Svaki bi klijent mogao odabrati svoje omiljeno stablo

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-6biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-3

atma.hr – 78
Ljudska tijela pokopana unutar kapsula postaju potrebni nutritivni sastojci za izabrana stabla

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-100

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-8

atma.hr – 39

biodegradable-burial-pod-memory-forest-capsula-mundi-4

Cijena za klasičnu Bios urnu je 140 dolara (oko 900 kuna). Ona nešto sofisticiranija Bios Incube, predviđana za držanje urne u tegli u kući, a stoji 695 dolara (oko 4500 kuna). U tu cijenu uračunat je senzor koji daje podatke o stanju u tegli, treba li vode itd.

Urna sa pepelom pokojnika i malom sadnicom drveta iznad nje može posaditi bilo gdje u prirodi, dvorištu pa čak i u kući – u velikoj tegli. Urna se položi u zemlju, a iznad nje se zasadi drvo. Ako je u tegli, na površinu se stavi posebni senzor koji pazi na biljku i javlja kada je treba zaliti vodom.

banner za knjige UZEMLJIVANJE

To je simbolika koja privlači mnoge. Sviđa im se način na koji draga osoba ostane uz njih i nakon smrti ili im je zanimljiva ideja da nakon vlastite smrti ‘nastave živjeti kao drvo’.

Umjesto nadgrobnih spomenika, nicala bi stabla nad svakim pokojnikom, a jednog dana groblja se više ne bi nazivala grobljima već ‘Šumom sjećanja’.

Dizajneri ove ideje smatraju kako su klasična groblja previše depresivna i puno bi bilo ugodnije dolaziti u posjet pokojniku u šumu i, na primjer, sjesti pod drvo.

Slažete li se?!

Izvori: capsulamundi.it  / boredpanda.com

4 KOMENTARA

 1. EE OVO JE NEŠTO NOVO !!!!!!! BOME NOVO
  …………………………hmm…………..mhh……………………..hhmmm……………….
  Obožavam DRVECE
  i pobornik sam VATRE (spaljivanja)
  Ni to nije prava Istina
  ali neka ovdje ostane To
  Pa mi je ublažen sok
  Sokantno
  Ali ja vidim Ljepotu
  Bit ce zanimljivo pratiti eventualno utjelovljenje ove ideje
  (kao i sokantnosti sokiranih pucanstava)
  Ne zaboravimo Ljepotu i Svetost Različitosti