Foto: pixabay.com

Mudre su položaji koji se kreiraju prstima i djeluju na energetske tokove u našem organizmu te doprinose unutrašnjoj ravnoteži i zdravlju. Glavna zadaća Varada mudre je smanjiti negativnost koja dolazi iz vas samih, napetost i ogorčenost, sve emocije koje razorno djeluju na suptilno, fizičko tijelo i zdravlje. Mudra će vam pomoći da naučite oprostiti sebi svoje pogreške i ljudima oko vas. Također se vjeruje da Varada mudra ispunjava želje.

atma.hr – 52
Malo ljudi razmišlja o tome kako razne emocije jednostavno osobu izbace iz ravnoteže, izvuku zdravlje i snagu. Čovjek ne može normalno gledati na svijet ako stalno drži sve pritužbe i zamjerke u sebi, a to, naravno, ne daje ništa dobro.

To je problem koji ometa duhovni razvoj, fizički razvoj i remeti mir i sklad u duši. Vrijeme je da se toga riješite i naučite opraštati uz pomoć Varada mudre.

Varada mudra označava suosjećanje, dobročinstvo i iskrenost. Simbol je davanja i oprosta, a često se može naći na kipovima Buddhe – neki vjeruju da je to jedna od mudri koja mu je pomogla da postigne prosvjetljenje.

Ova mudra utjelovljuje vezu između davanja i oprosta. Opraštanje je izazovan aspekt ljudske prirode, ali otvorena ruka ove geste potiče umijeće opraštanja kod praktičara.

Glavna zadaća ove mudre je smanjiti negativnost koja dolazi iz vas samih, napetost i ogorčenost. Mudra će vam pomoći da naučite oprostiti sebi svoje pogreške i ljudima oko vas.

Ali zašto je to toliko važno?

Ako govorimo o emocijama, onda ogorčenost rađa sve ostalo: ljutnju, zavist, agresiju, mržnju itd. Sve te emocije razorno djeluju na fizičko tijelo i zdravlje (moglo bi se reći i na dušu, jer ne možete pronaći sklad u sebi, a to je loše).

Naravno, prije ili kasnije iz tog razloga izađu na vidjelo razni problemi: pesimizam, promjena karaktera, izolacija, depresija, mrzovoljnost, zdravstveni problemi, stoga je Varada mudra vrlo važna u tom pogledu.

Također se vjeruje da Varada mudra ispunjava želje.

Zapamtite da kada prakticirate mudre, nitko vas ne bi trebao ometati, odjeća bi trebala biti prikladna i udobna, također nemojte biti prejedeni.

Kako se izvodi Varada mudra

Mudra Varada se prakticira na sljedeći način:

Dok izvodite ovu mudru najbolje je zauzeti sjedeći položaj na stolici ili sjednite u položaj polu-lotosa.

Lijeva ruka je dlanom otvorena i spuštena prema dolje, prsti su potpuno opušteni i nisu napeti.

varada

atma.hr – 52
Desna ruka može slobodno ležati na nogama.

Mudra se izvodi od 5 do 15 minuta. Također, kako biste poboljšali učinak, možete izgovarati afirmacije.

Preporučena afirmacija za ovu mudru je: “Opraštam i oslobađam se svega što sam učinio i rekao i svega što mi je ikada učinjeno ili rečeno.”

Vizualizirajte kako vas sve negativnosti napuštaju, a unutra ostaju samo mir i sklad.

ATMA/zen.yandex.ru/Pripremila: Suzana Dulčić za atma.hr