U astrološkim kartama niti jedan segment ne treba zanemariti. Svaki planet, asteroid, aspekti, čvor, kuća i stupanj na kojemu se sve to odvija igraju važnu ulogu u čitanju kako natalne, tako i mundane karte; diurnala (dnevnog horoskopa) itd.


Widget not in any sidebars

Najjači provodnik utjecaja fiksnih zvijezda je upravo Mjesec. On predstavlja kozmička vrata i tako najbolje preslikava simboliku sazviježđa u kojemu se nalazi. Svako sazvijžđe je sastavljeno od zvijezda, a svaka zvijezda nosi simboliku mita koje to sazviježđe predstavlja. Uzmimo za primjer sazviježđe Zmijonoše. Ovaj mit ima dvije verzije. Prva govori o Apolonovom sinu Asklepiju koji je dobio zadatak da oživi Glauka koji se udavio. Dok je razmišljao kako će to izvesti, u sobu u kojoj se nalazio je ušla zmija. On ju je ubio, a zatim je ušla i druga zmija koja je nosila jednu travku, stavila ju na ubijenu zmiju i na taj način ju je oživjela. Asklepije je uzeo tu travku i iskoristio je kako bi oživio Glauka (mnoge ljekarne koriste simbol Asklepijevog štapa ili pehara i zmije upravo zato jer to znači iscjeljenje). Po drugoj verziji, Hera je poslala dvije zmije da ubiju Herkulesa, a on ih je sam ukrotio. Ovo sazviježđe sadrži dvije zvijezde (UNUKALHAI 22°05 Škorpiona i ALIA 15°45′ Jarca). Za njega je vezana izuzetna moć; usmjerena i duboka energija koja se koristi u opasnim situacijama. Osoba koja nosi ovo sazviježđe u horoskopu ima iznimnu moć kako iscjeliti, tako i ugroziti nečiji život. Mjesec će ovdje najjače provesti simboliku ovog mita. U lošoj postavci može značiti opasnost od gmizavaca, trovanja i davljenja.

Šire gledano, Mjesec predstavlja čovjekovu dušu. Ako je Sunce ego, status, ‘titula’ koju nosimo (doktor, odvjetnik,činovnik…), Mjesec je je ono što se krije unutar te vanjštine – duša. Ako gledamo na razini države, Sunce je vladar (predsjednik, premijer, kralj..), a Mjesec je narod. Također, Mjesec označava i kuću, dom, obitelj, majku, osjećaje…

Osim sazviježđa, bitan je i znak u kojem se Mjesec nalazi. U Raku je u svom domicilu i tamo se najbolje osjeća. Okrenut je prema svojoj obitelji, domu; lako se prepušta i opušta. Jarac je znak Mjesečevog izgona pa mu tamo nije nimalo ugodno. Sklon je melankoliji, depresiji, sjeti i stalno je koncentriran na ono što ga je najviše povrijedilo. U Ribama i Biku je u svojoj egzaltaciji pa je osjećajan, empatičan, vrijedan, dobar, pozitivan… U Djevici i Škorpionu je u padu, pa je i energija u padu. Također jako loš položaj za Mjesec, pogotovo ako je dodatno narušen lošim aspektima. Ovo čak može dovesti do psihosomatskih bolesti (ako je u Djevici) ili manjka snage i volje (ako je u Škorpionu). U ostalim znakovima će samo naglasiti njihovu simboliku.

Naglašavam da su jako bitni aspekti koje Mjesec prima pa ako je npr. Mjesec u Škorpionu dobro aspektiran od strane drugih planeta, osoba neće toliko dramatično osjećati pad energije, već može biti izuzetno energetski jak, intuitivan i dobar čitač ljudske psihologije.

atma.hr – 52
Što se tiče aspekata, ako netko u horoskopu ima npr. loš odnos Mjeseca i Plutona, onda će jače osjećati pad energije kad god tranzitni Mjesec uđe u znak svoga pada ili izgona ili kada tranzitni Mjesec radi neki loš aspekt sa ostalim planetima, pogotovo onim malefičnim (Mars, Saturn, Pluton, Uran, Neptun). Kako bi to stanje ‘izliječili’, potrebno je u tim trenucima raditi suprotno od ovoga što vam se nameće; pa npr., umjesto da se zatrpate smećem i nezdravom hranom, očistite kuću (Mjesec = kuća, Pluton = smeće, nečistoća…), družite se sa pozitivnim ljudima, vježbajte itd. Odgovorno tvrdim da ćete, nakon nekoliko ovakvih ‘vježbi’, manje osjećati negativni utjecaj, a ako budete dovoljno uporni, taj utjecaj će u potpunosti nestati. Na taj način ćete sami ispraviti taj loš aspket, odnosno, pretvorit ćete ga u dobar aspekt i primati njegove pozitivne utjecaje.

Zrinka Vrkić

31 DRVO SREĆE

banner za stvari DRVO SRECE