atma.hr – 52
Kvinoja ima visoku razinu bjelančevina i smatra se prikladnim izvorom svih esencijalnih aminokiselina. Udio aminokiseline lizin, koja je inače neuobičajena za žitarice, omogućuje rast iregeneraciju tkiva. Omega-3 i omega-6 masne kiseline mogu spriječiti bolesti srca i krvožilnog sustava. Za antioksidativna svojstva ove namirnice zaslužna je visoka razina vitamina E, uz minerale mangan i bakar. Pozamašan udio magnezija i riboflavina (vitamina B2) pomaže u borbi s migrenama.

Osim B2, sadrži i ostale B-vitamine, a dobar je izvor i fosfora, kalija te cinka. Izuzetno bogata željezom, kvinoja zadovoljava gotovo polovinu preporučenog dnevnog unosa ovog minerala. Ova žitarica je idealna za regulaciju probave, jer sadrži mnogo netopljivih vlakana koja pospješuju pražnjenje crijeva i štite od bolesti debelog crijeva. Topiva vlakna smanjuju rizik od pojave žučnih kamenaca, snizuju trigliceride i štite od raka dojke, želuca i crijeva.

Kvinoja ima niski glikemički indeks i ne povećava razinu šećera u krvi, zbog čega je posebno pogodna za dijabetičare. Ne sadrži gluten i ne izaziva alergijske reakcije, zbog toga pogodna je za prehranu alergičara i dojenčadi. Može se pripremati kao kašica djeci starijoj od sedam mjeseci. Zbog visokoproteinskog sastava kvinoja bi trebala biti neizostavna u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani.


Widget not in any sidebars

Recept: Palačinke od quinoe

Sastojci

1 šalica quinoe (potopljene u vodi minimalno 8 sati)
1 šalica vode
prstohvat soli
2 žličice praška za pecivo
čokoladni namaz Choccoreale (ima ga za kupiti u bio&bio trgovinama)
malo kokosovog ulja bez mirisa

Priprema

Quinou procijediti i staviti u blender (Vitamix). Dodati 1 šalicu vode. Dodati prstohvat soli i 2 žličice praška za pecivo. Sve dobro smiksati. Na malo rastopljenog kokosovog ulja peći palačinke sa jedne i sa druge strane. Dok su vruće namazati namazom po želji. Ja sam izabrala svoj omiljeni Choccoreale namaz. Dobar tek!

Hvala sponzoru bio&bio trgovinama na vrhunskim organskim proizvodima.


Widget not in any sidebars