Za mnoge zapadnjake vježbanje tijela prvo je iskustvo s yogom. Yoga na Zapadu postala je iznimno popularna, posebno u Americi. Danas imamo raznih modificiranih stilova ove prakse pa je ponekad teško zaključiti što je yoga zapravo i koji način vježbanja asana je onaj koji nas povezuje sa izvornom yogom. A ovisno od toga što želite od vaše prakse yoge takve ćete učitelje i yogu privući u vaš život.

160×600 text-59 podudarni okomiti desnoJedan mali dio yoge bavi se tjelovježbom kako bi imali zdrav duh u zdravom tijelu i dobar protok energije. U nezdravom tijelu ni duh ne može raditi kako treba. Tijelo smo dobili na dar i zapravo ovo možemo shvatiti kao poštivanje tog dara (tijela) – Božjeg hrama u kome prebiva duša – koje ima svoje potrebe za zdravo održavanje i funkcioniranje, a može nas voditi i na mnogo dublji duhovni put.

Što je asana?

Asana znači položaj tijela tj. stabilno i ugodno držanje tijela u kome možemo ostati dulje vrijeme. Dva su osnovna principa koja prate asane, a to su sthira i sukha tj. stabilno i ugodno držanje. Dok god nemamo ta dva principa sadržana u našoj praksi možemo govoriti o preparacijama.

Vježbanje asana prvenstveno je proces integriranja tijela, daha i uma. Ono bi trebalo biti smireno i ugodno, istovremeno snažno i budno, kao i blago i receptivno, svjesno i bez boli. Važnost asana počiva u njihovoj unutarnjoj funkciji, a ne u tome kako izgledaju izvana. Ono što uistinu osjećamo dok ih izvodimo to ima prioritet. Vježbanje asana nema toliko veze sa fizičkom snagom koliko sa svjesnošću unutarnjeg gibanja I pravilnog razumijevanja a to je je ohrabrujuće za sve koji misle da im trebaju mišići, snaga i fleksibilnost da bi prakticirali yogu, ne! To nije toliko važno –  to dođe samo po sebi.

Kako djeluju asane?

Pravilno izvođene asane stvaraju smirenost, fleksibilnost i psiho-fizičku snagu. Kao rezultat redovne prakse imati ćemo blistavo zdravlje, zdrav duh i smiren um. Osim što djeluju izrazito povoljno na naše fizičko tijelo, kralježnicu, sve vitalne sustave, organe i dr. djeluju direktno i na um.

Asane djeluju fizički i mentalno na dubinu našeg unutrašnjeg svijeta u kojem nismo zaokupljeni vanjskim okolnostima nego se naša pažnja povlaći prema unutra. Dok ih izvodimo uranjamo u svijet osobne tišine (ili buke) koja otkriva što se nalazi u nama. Ta tišina odmara, prošišćava i izoštrava um.

Svaka asana ima određeni stav, pod određenim kutevima. Kada dođemo pod te kuteve otključava se njihova svjesnost. Kaže se da za svaku osobu postoji njegova asana kroz koju će otkriti tu svjesnost na putu prema samospoznaji.

Je li yoga za svakoga?

Da, definitivno! Svaka osoba može prilagoditi svoju praksu bez obzira na godine, sposobnosti i specifične situacije. Yoga praksa može biti iznimno blaga i duboka, kao i dinamična i izazovna. Važno je pronaći ono što bi vam najbolje odgovaralo koristeći svoju intuiciju.

Asane su treća razina Ashtanga (Raja) yoge i kada smo se učili u prve dvije (yame I niyame) spremni smo za njihovo izvođenje. Tako je ako pratimo klasični put prema Maharishi Patanjaliju a to nam govori da za praksu yoge trebamo biti duhovno zreli I prošišćeni.

Prema tradicionalnom vjerovanju i spisima, Polubog Šiva se smatra izvornim osnivačem yoge, uključujući i položaje tijela (Asane). On je kreirao sve asane, te je znanje o yogi prenio na svog prvog učenika, svoju suprugu Parvati. Vedski spisi govore da ima 8.400.000 asana kao što ima i inkarnacija raznih bića.

160×600 text-45 desno

Korisni savjeti za bezbrižnu i dugotrajnu praksu

Dah

Dah mnogo toga otkriva o nama. Ključ za uspješnu praksu yoge je snažno povezivanje daha s cijelim tijelom i pokretom. Dah je glavni vodič u izvođenju asana na što se uvijek treba podsjećati. Pokret prati dah, nalazi se unutar daha, a ne obrnuto, pri čemu je potrebno biti uvijek koncentriran. Koncentracija na usmjeravanje daha kroz određene dijelove tijela dok smo u asanama važan je dio yoga tradicije.

Za svaki pokret, tu je odgovarajući dah. Udasi su povezani sa pokretima kojima idemo prema gore, dižemo se, gibanjem koje proširuje i otvara tijelo te stvara lakoću. Izdasi su povezani sa zatvaranjem tijela i spuštanjem prema dolje.

Svjesnost disanja upućuje da je dah dubok ali istovremeno nježan. Kratak i isprekidan dah znači da previše brinete za budućnost a predugi da ste previše u prošlosti. Također nemojte uznemiravati druge preglasnim disanjem dok ste u grupi. Budite obzirni prema susjedima polaznicima, koji također žele imati svoj mir, a jako glasno disanje ostavite za kod kuće.

Sigurno vježbati i zaštititi se od ozljeda

Ukoliko se ozljeđujemo dok izvodimo asane to je važan znak da nešto krivo radimo, posebno ako se to ponavlja. Osjetiti osnovne principe asana je dugotrajan proces i zahtjeva godine predane prakse. Što duže prakticiramo to više napredujemo i s godinama je naša praksa sve bolja i bolja. Ne treba se žuriti savršeno savladati mnoge položaje. Postepeno ćemo napredovati i produbiti praksu. Puno bolje je redovno prakticirati, svaki dan i manje vremena, nego tri-četiri dana snažne prakse i onda ništa neko vrijeme. Također je puno bolje tako vježbati godinama, pomalo, nego se izmoriti predinamičnom praksom i “pregoriti” od tri-četiri godine pa onda potpuno stati. Vježbanje Asana je sudjelovanje u elastičnosti cijelog tijela i ne treba naglo prelaziti granicu vlastite elastičnosti.

Asane imaju tri faze: ulaska, zadržavanja i izlaska iz njih. Sve tri su podjednako važne i mnoge ozljede nastaju nepažnjom kod ulaska i izlaska.

Učitelj će vam uvijek pomoći ako nešto krivo radite ili da produbite položaj, no najviše koristite svoju unutarnju intuiciju i samo-ispravljanje. Kod čestih ozljeda i povrijeđivanja trebalo bi se vratiti korijenima yoge i vježbati se kroz prva dva stupnja Ashtanga yoge (yame I niyame) koje kada primjenimo u svojoj asana praksi vode na put ugodnog, bezbrižnog, predanog i dugotrajnog vježbanja. Uostalom, bez njih se ionako nijedna yoga ne zove yogom.

Vježbati u grupi ili samostalno?

Vježbanje u grupi ima puno dobrobiti, posebno kada nam je praksa u krizi ili želimo napredovati. Grupa nas može poticati, možemo puno naučiti kroz druge a važna je i zbog toga što kroz nju imamo energiju podrške i dijelimo iste vibracije. Kad se vježba u grupi dijeli se kolektivna svijest, kao i u svemu što jest, međutim yoga je ipak “self-practice” i zbog toga postoje razne varijacije asana kako bi mogli istražiti što je najbolje za vas.

Samostalna praksa je također neophodna za sve ozbiljnije praktikante, posebno učitelje yoge i trebala bi biti redovna i svaki dan. Kućna praksa može biti vrlo jednostavna, barem 10 minuta svaki dan a dobro ju je kombinirati sa satovima u grupi. Za one koji su na početku i žele sami istraživati svijet asana, ipak se preporučuje vodstvo iskusnog i školovanog učitelja, koji će vam pomoći korisnim savjetima i malim trikovima. 

Kako izabrati učitelja i školu yoge?

Mnogo je škola yoge danas, stilova, raznih učitelja i instruktora a ovisno o tome što želite od yoge pustite neka vas srce vodi na tom putu. Slično privlači slično, pa budite sigurni da ćete kroz neko vrijeme dobiti ono što vam najviše odgovara. Kada to izaberite, imajte povjerenja i slijedite taj put. Vidite kako vam odgovara ta praksa za neko duže vrijeme, kako se osjećate i koje sve dobrobiti imate. Na početku možemo prepoznati pravi put ali tek za nekoliko godina prakse možemo to zaista i potvrditi. Ako ste ozbiljniji u yogi dobro je dolaziti kod istog učitelja. Tada je puno lakše i za vas i za učitelja jer se može pratiti kako radite i napredujete. Učitelj će tada najbolje prepoznati što bi bilo dobro za vas i postepeno vas upućivati u ono što vam treba.

Prehrana

Prehrana je važan dio i pratitelj asana. Ona bi trebala biti lagana, umjerena, sa što manje soli i posebno šečera koji tijelo čini stisnutim. Teška, previše kuhana, pečena i začinjena hrana čini tijelo teškim. Sve ono što unosimo u tijelo kroz usta, izlazi van kroz praksu yoge. Što više vježbamo tijelo će biti postepeno čistije, neće nam odgovarati takva hrana i manje ćemo se znojiti. Dok se vježba nije preporučeno piti vodu kako ne bi prekidali proces pročišćenja. Dan je najbolje započeti sa toplom vodom i limunom (u koji po izboru možete dodati med, agave ili javorov sirup) što odlično djeluje na crijeva i probavu te lagano ugrijsva tijelo. Ako želite dodatni detox preporučuje se kajenski papar koji možete dodati u limunadu ili jelima.

Što je važno imati na umu?

Samo konstantna praksa čini da napredujemo! Yoga nije za dvije tri godine, nego za cijeli život. Ne treba žuriti u svojoj asana praksi, posebno prema zahtjevnijim položajima. Imate vemena cijeli život, i što više prakticirate to će vaša praksa biti sve bolja, bez obzira na godine! Zahtjevni položaji dolaze spontano kako napredujemo.

Prvi ključ za uspješnu praksu asana je dah, drugi ključ je strpljenje, svjesnost i koncentracija (bez prave koncentracije trošimo svoje vrijeme uzalud) a ponavljanje i duže zadržavanje u asanama je treći ključ uspjeha.

Disciplina je prva stepenica u yogi, kao i u svemu u čemu želimo biti uspješni. Asane su samo jedan mali dio yoge i preparacija na putu samospoznaje. Vježbajte se u disciplini redovne I predane prakse koju jogijskim riječnikom zovemo tapas.

Uživajte i ne zaboravite na radost, inspiraciju i entuzijazam!

Od ove prakse imat ćete brojne dobrobiti i blistavo zdravlje koje će biti podrška vašem životu i na materijalnom i na duhovnom planu. Uživajte  u dijeljenju vibracija a ne zatvaranju u svoj vlastiti svijet “IN THE BOX” jer ova praksa vas može voditi ka lijepom životnom ostvarenju ali i prema jačanju ega i samoljublja. Bez devocije i ljubavi  ona je samo obična suhoparna fizička aktivnost – kao špageti bez umaka! A sa više devocije (bhakti) imat ćete I više uspjeha.

Sandra Petra Pintarić, Dharma Yoga

Više čitajte na:
www.yogazagreb.com

Responsive text-61
Prethodna objavaUm – prijatelj ili neprijatelj?
Slijedeća objavaPročitajte pet najluđih alternativnih teorija o padu meteorita u Rusiji
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas.Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga).Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli.Web:www.yogazagreb.comwww.vastuhealingarts.comhttp://dharmayogazagreb.weebly.com

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.