Ivana Crnčić

INTERVJU S IVANOM CRNIČIĆ

Pitanja je pisala Katarina Luketina


  1. Od kuda potječe tvoj interes za face yogu i kako vidiš da ta praksa dopunjuje ‘klasičnu’ praksu yoga asana?

Moj interes za face yogu se dogodio “slučajno”. Odjednom sam počela primjećivati ljude na satovima yoge koji opuštaju tijela, ali im lica često ostaju u različitim mimičkim grčevima. Istovremeno sam počela primjećivati i neke promjene na svom licu i interesiralo me zašto i kako se one događaju pa sam počela proučavati anatomiju lica i slučajno upoznala Danielle Collins na jednom yoga festivalu u Londonu. Odlučila sam probati njene satove, usput sam upila malo filozofije koja se krije iza cijele face yoga priče i tako je sve skupa krenulo. Spontano sam odlučila da je to moj novi “dodatni smjer” i postalo mi je logično da bi, baš kao što vježbamo mišiće tijela na različite načine, vjerojatno bilo dobro da na isti način tretiramo i mišiće lica.

  1. Gdje si skupljala znanje o meridijanima i akupresuri te kako točke bitnih meridijana na licu mogu pomoći kod nekih učestalih boljki?

Početno znanje o meridijanima stekla sam kroz yin yoga edukaciju (With yin yoga TT) koja mi je otvorila jedan novi pristup praksi yoge i drugačiji pogled na naše tijelo i njegov “suživot” s prirodom i svijetom oko nas općenito. Dio znanja dobila sam i kroz face yoga edukaciju koja velik dio fokusa stavlja upravo na akupresuru i opuštanje lica jer koliko god da naši mišići lica s vremenom gube tonus, ujedno su često i super-napeti i zadržavaju proživljene emocije u vidu energetskih blokada pa i na tome treba jako dobro poraditi. Nakon toga mi se otvorilo cijelo novo more mogućnosti i ideja, knjige s Amazona su samo počele pristizati, a prošle sam godine upisala i Hayo’u gua sha teacher training, koji se bazira na postavkama kineske medicine i tradicije.

Akupresurom si možemo olakšati tegobe poput glavobolje, anksioznosti, problema s očima, čeljusnim zglobom, općenitom napetošću lica, poboljšati regeneraciju kože.

3) Da li bi mogla izdvojiti neke reakcije polaznika/ca tvojih radionica?

Najdraže su mi reakcije kad zapravo svi skupa shvatimo da nas ne zanima brisanje bora s lica, već da kroz face yogu osjećamo one neke dublje, suptilnije benefite. Baš kao i nakon nekoliko satova klasične yoge za tijelo kad shvaćamo da nismo vježbali samo tijelo.

Yoga lica – Akupresura lica

Na radionici Akupresure lica pogledati ćemo u naše lice kao u savršen alat za tehniku akupresure. Akupresura je sastavni dio yoge lica, uz vježbe i samomasažu.

U teorijskom ćemo dijelu razgovarati o glavnim meridijanima koji svoje točke imaju na licu, o principu na kojem akupresura djeluje te glavnim točkama i kombinacijama točaka, ovisno o željenom učinku. U praktičnom ćemo dijelu to sve i iskušati na vlastitom licu.

Pridružite nam se u subotu 9.4., prijave i informacije na [email protected]


Više informacija na: https://www.yogazagreb.com/yoga-terapija/zdravko-yoga/

Facebook event: https://www.facebook.com/events/470467144779636