atma.hr – 52
Masline su voće od kojih se pravi najpopularnije i u svijetu najčešće upotrebljavano jestivo ulje. A od samog ploda možete imati samo zdravstvenu dobrobit.

Čuvaju kardiovaskularno zdravlje

Čuvaju zdravlje srca i krvnih žila i to na sljedeći način. Kada kolesterol oksidira, krvne žile bivaju oštećene i u arterijama se nakuplja masnoća koja s vremenom može izazvati srčani udar. Antioksidativni nutrijenti u maslinama sprečavaju oksidaciju kolesterola i na taj način sprečavaju pojavu srčanih bolesti. Masti koje se nalaze u maslinama zdravije su i mononezasićene, te je dokazano da snižavaju povišen krvni tlak.

atma.hr – 52
Pomažu pri mršavljenju

Ako mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinama zamijenimo zasićene masti, pospješujemo gubitak kilograma – pokazala su istraživanja. Maslinovo ulje dokazano razbija masti unutar masnih stanica, potiče topljenje sala na trbuhu i smanjuje osjetljivost na inzulin. Konzumiranje maslina povećava razinu serotonina, hormona koji utječe na osjećaj sitosti.

Prevencija kancerogenih oboljenja

Masline su prirodni zaštitnik protiv kancerogenih oboljenja zbog snažnih antiupalnih i antioksidativnih svojstava jer upravo kronični oksidativni stres i kronične upale izazivaju kancerogena oboljenja. Također, masline su bogat izvor vitamina E.

Izvor: dnevno.hr