atma.hr – 52
Ovisnost o šećeru je suptilna i podmukla ovisnost koja se postiže gotovo nezapaženo. Nesvjesno se konzumira kroz procesiranu hranu dok uzimamo naizgled bezazlene obroke. Šećer je posvuda…

Prosječni Amerikanac guta 70 kilograma rafiniranog šećera godišnje – ekvivalent od pet tona tijekom života. Ne dajte se zavarati. Samo zato što je šećer raširena, opće prihvaćena tvar, ne znači da je manje škodljiv od morfija ili heroina. Stvara jednaku ovisnost, ako ne i veću.

No, ima nade. Uz nekoliko promjena, prehrambenih i životnih navika, ovisnost o šećeru može biti ukroćena, a zdravlje povraćeno.

atma.hr – 52
Pravi trošak

U Londonu, u dalekom 14-tom stoljeću, šećer se prodavao za 1 šiling po kilogramu – što bi danas bilo oko 130 kn. Bio je rijedak i dragocjen te se koristio vrlo rijetko kako bi zasladio neke lijekove i rijetke slatkiše.

Zdravstveni problemi povezani sa šećerom su također bili rijetki. S nevjerojatnim porastom potrošnje šećera, učestalost ozbiljnih bolesti je procvala. Alergije, pretilost, srčane bolesti, rak, artritis, dijabetes, osteoporoza, PMS, Kronova bolest, herpes, impotencija i gljivične infekcije su izazvane prekomjernom konzumacijom šećera.

Šećer je nevjerojatno zarazan. Profesor Hoebel sa Sveučilišta Princeton i njegov istraživački tim je utvrdio da “šećer stimulira receptore za aktiviranje istih puteva koje stimuliraju i droge, poput heroina ili morfija.”

Šećer djeluje kao pogrešno navođen antidepresiv. Ona podiže razinu serotonina u mozgu, podižući raspoloženje i ublažavajući depresiju. No, to također izaziva niz problema povezanih sa šećerom u krvi – povećava potrebu za unos još obilnijih količina ove granulirane droge. Odvikavanje uključuje depresiju, razdražljivost, glavobolju, nemir i nervozu. Bolni simptomi se mogu smanjiti, ako ne i potpuno eliminirati, s malo znanja i planom za ozdravljenje.

Umirujući simptomi odvikavanja

Dijetalni način života i emocionalna podrška je potrebna kako bi razbili ovisnost o šećeru i uspostavili zdravu budućnost. Naravno, prvi korak u kroćenju ove ovisnosti je suzdržavanje od konzumacije rafiniranog šećera. Smanjenje soli i mliječnih proizvoda je također važno jer oboje uzrokuju želju za slatkišima. Konzumiranje male količine proteina svakih nekoliko sati također smiruje žudnju. Osim toga, čaj od komorača, anisa i sladića je prirodno sladak i stabilizira razinu šećera u krvi. Također pomaže i  Krom picolinat.

Njega jetre, bubrega i adrenalne žlijezde je od vitalnog značaja za suzbijanje šećerne navike. Jabuke, artičoke, repa, čičkov korijen, daikon rotkvica, zeleno lisnato povrće i slatki krumpir su dobar izbor za čišćenje jetre. Crna soja hrani bubrege, dok minerali u tragovima pronađeni u morskom povrću održavaju endokrini sustav. Kako bi se dodatno potakla udobna detoksikacija, sukladan životni stil je od esencijalne važnosti.

Smanjenje unosa šećera na uravnotežen način

Louise Hay, autorica knjige “Heal Your Body”, vjeruje da su ovisnosti ukorijenjene u “bijegu od sebe” i straha. Pozitivne afirmacije, molitve i vizualizacije doprinose temelju samoljublja i ravnoteže. Terapija umjetnošću gradi samopouzdanje, a disanje smanjuje stres. Tjelesne vježbe podižu raspoloženje podizanjem endorfina i enkefalina. Specifična poze joge kao što su riba, plug, stoj na ramenima i lokust pomažu u čišćenju jetre – što je ključni aspekt liječenja bilo koje ovisnosti. Vođenje dnevnika prehrane, usporavanje stresnog životnog tempa i uživanje u prirodnoj slatkoći hrane također donose ravnotežu.

Borba protiv ovisnosti o šećeru je trud vrijedan ulaganja. Brigitte Mars, autorica knjige “Addiction Free Naturally”, primjećuje: “Osjećat ćete se energiziranije, svjesnije i zdravije, i više nećete patiti od žudnje za šećerom. Unos manje količine šećera će poboljšati vaše fizičko i emocionalno zdravlje i što je bolje stanje vašeg tijela i uma… to ćete žuditi za manje šećera. ”