Svake noći spavamo otprilike 8 sati, a u tom vremenu sanjamo od 15 do 40 minuta. Neke osobe se ne sjećaju svojih snova, dok drugi pamte i najmanje detalje. Ovih deset snova su najčešći, svi smo ih sanjali barem nekoliko puta u životu, a sada otkrivamo i što oni znače…

atma.hr – 52
1. Netko vas proganja 

Bez obzira koliko se trudili, ne možete pobjeći nekome u snu?

Psiholozi tvrde da imate nerazriješenih problema u stvarnom životu koje vas koče. To može biti prilika za novi posao ili problem u vezi od čijeg rješenja bježite.

Ovo je najčešće indikator tjeskobe i straha jer ste u nečemu ranjivi i osjetljivi. Velika je vjerovatnost da vam netko fizički prijeti jer inače ne biste bježali. Način na koji se u snu nosite s činjenicom da vas netko proganja zapravo predstavlja način na koji se nosite sa stresom i problemima u svakodnevnom životu. Proganjanje može simbolizirati izbjegavanje sukoba, ali može vam poslužiti i kao ‘alat’. Naime, promjena uloga u snu i suočavanje s progoniteljem pomoći će vam da se suočite s teškim situacijama u svakodnevnom životu. Ako ste u snu sami svoj progonitelj, to znači da sami sebe tjerate prevladati strahove.

2. Zubi vam ispadaju

Nečija smrt u blizini je praznovjerje.

Zubi su simbol moći i samopouzdanja, pa kada sanjate o ispadanju istih zapravo osjećate nedostatak ovih stvari.

Neke studije su pokazale da je glumljenje samopouzdanja odlična vježba koja s vremenom dovodi do stvarne sigurnosti u svoje poteze.

3. Ne možete naći toalet

Sila vam je na wc, ali ne možete naći odgovarajuće mjesto da se olakšate?

Ovaj san zapravo je poruka da u životu postoji neki metaforički otrov kojeg se morate riješiti. To može biti prijatelj zbog kojeg se osjećate loše, ili imate posao kojim ste duboko nezadovoljni.

atma.hr – 52
4. Goli ste u javnosti

Golotinja je u snu također vrlo česta i može imati nekoliko značenja, ovisno o vašoj trenutnoj situaciji. Odjeća generalno simbolizira skrivanje jer ljudi su jedina živa bića koja skrivaju svoje tijelo. Ako su svi ostali odjeveni, činjenica da ste vi goli predstavlja ranjivost i vjerovatno potrebu za prihvaćanjem. Biti gol u snu može značiti i da nešto o sebi skrivate i da se bojite da to netko ne dozna. S druge strane, može značiti i da ništa ne skrivate pred drugima ili da pomalo egzibicionistički želite biti u centru pažnje.

Ovo možda nosi poruku da se osjećate dobro na svojem novom poslu, vezi ili općenito u društvenim situacijama. Ako se takav san odvija u učionici, moguće je da se osjećate nesigurno u ono što ste tamo naučili. Nagost u kafiću upućuje pak da patite od društvene tjeskobe.

5. Niste se spremili za ispit

Sanjate li da morate položiti ispit za kojeg se niste spremili, iako ste davno izašli iz školskih i studenskih klupa?

U stvarnom životu ste perfekcionist koji uvijek mora svaki zadatak obaviti na najbolji mogući način. Upravo zbog toga često brinete da nećete moći zadovoljiti svoje visoke zahtjeve.

6. Letite

Snovi u kojima letimo vrlo su česti i mogu značiti moć ili probleme sa samopouzdanjem. Ključni trenutak u tim snovima nalazi se na samom početku, pri uzlijetanju. Tada zapravo pobjeđujete svoja ograničenja. Letenje predstavlja slobodu koja se nalazi izvan ljudskih mogućnosti pa kad letimo prepoznajemo vlastiti osjećaj moći ili manjak istog. Simbol je emotivne slobode. Osjećate se da ste bez ikakvih ograničenja i otvoreni ste za donošenje odluka. Ovo je pravi trenutak da poduzmete hrabre korake u stvarnom životu.

Letenje u snu može otkriti i vaše stanje uma. Glatko polijetanje najčešće znači neki pozitivan događaj, dok padanje za vrijeme leta obično označava moralna dvoumljenja.

U mističnom sistemu vjerovanja letenje predstavlja mogućnost astralnog putovanja, a to znači da možete putovati na stvarne lokacije dok ste u stanju sna.

7. Padate

Padanje u snovima, s druge strane, znak su da gubite kontrolu nad vlastitim životom. Uzrok za ovaj san nalazi se u tjeskobi koju osjećate u svakodnevnim situacijama.

Najbolji način da se riješite te uznemirujuće vizije, jest da se prepustite nekoj situaciji koja vas usrećuje i opušta.

atma.hr – 52
8. Vozite se u vozilu bez kontrole

Vozila u snu simboliziraju sredstvo do ostvarenja nekog cilja. Ako u snu nemate kontrolu nad nekim vozilom poput automobila, moguće je da su vaše životne odluke u rasulu.

Stručnjaci savjetuju da budete aktivni u rješavanju problema, a što manje vremena provodite u brizi.

9. Nalazite praznu sobu

U snovima često sanjamo dom u kojemu smo odrasli, no tijekom sna pojave se vrata iza kojih nema ništa.

Kuća je simbol nas samih, a svaka prostorija dio našeg karaktera. Prazna soba upućuje da postoji neki dio vas koji nesvjesno potiskujete, poput neke strasti ili talenta.

Najvažnije je prepoznati koji dio sebe zapostavljate, pa onda se možete i pozabaviti rješenjem.

10. Kasnite na dogovor

Žurba bez pravovremenog stizanja na željenu destinaciju znak je neostvarenog cilja u stvarnom životu.

To može biti neostvarena želja iz najmlađih dana ili važan radni zadatak koji vam izaziva mnogo stresa jer ga niste stigli obaviti u željenom roku.

zadovoljna.hr