VASTU-NAUKA O STANOVANJU I GRADNJI
Piše: Margito Jušić ing. građ., đotiš te vastu savjetnik i projektant

Tvrtka MALI GANEŠ (www. maliganes.hr)

Kuhinja je zasigurno jedan od najbitnijih prostora u našem domu. Ona utjelovljuje kvalitete i element vatru, a ako znamo da je vatra najmoćniji element u našem svemiru, tada shvaćamo i važnost pozicije kuhinje. Ako je kuhinja na pravom mjestu i dobro kreirana, ona tada podiže i transformira cijelu energetsku strukturu prostora u kojem živimo. Vatra znamo da je element koji transformira, znači ako zapalimo nešto ono se pretvara iz jednog stanja u drugo, odnosno iz jedne energetske strukture u drugu. Tako i kuhinja postavljena skladno i na pravom mjestu pomaže nam da stvari pokrećemo, da imamo snage i moći  te da transformiramo i oplemenimo naš život.

atma.hr – 75
Gdje idealno postaviti kuhinju

Podijelimo prostor na pet dijelova gledajući iz sredine našeg prostora. Dakle, jugoistok i element vatre, jugozapad i element zemlje, sjeverozapad i element zraka, sjeveroistok i element vode te središnji dio i element etera. Prirodna pozicija za kuhinju je jugoistok na elementu vatre. Gledano prema putanji sunca, sunce koje izlazi na istoku u slijedećoj poziciji prolazi preko jugoistoka i stvara najkvalitetniju toplinu vatre sa antivirusnim, antibakterijskim i antialergijskim svojstvima te daje sposobnost očuvanja hrane. U vedskoj kulturi jugoistočna zona ima jako spiritualno značenje jer se vatra smatra jezikom Boga i smatra se najčišćim elementom. Kvaliteta vastu energetskog polja ovisi  o njegovoj svjetlini, toplini i zračenju, dok ako je element vatre u nekom prostoru ometen tada cijeli prostor gubi na zračenju i energiji.

Zbog toga je prirodni položaj kuhinje jugoistok sa štednjakom  pri samom jugoistoku, na drugoj padi  vastu purušine mandale ,  gdje kuharica gleda u smjeru istoka i na taj način aktivira sunčeve kvalitete u sebi. Čak i sama energija te pozicije blagotvorno utječe na nervni sustav osobe koja kuha te stimulira ispravnost i pravu akciju, akciju u skladu sa prirodnim zakonima. Svakodnevno kuhanje na toj poziciji također donosi uravnoteženje energetske strukture cijelog prostora te visoku kvalitetu i pranu u samoj hrani koja se tu spremi. Takva hrana ima jaku probavnu vatru koja se u ayurvedi naziva „agni“ i pomaže našem probavnom sustavu kvalitetno sagorijevanje i probavu, a time i vitalnost i zdravlje. Isto tako ova pozicija kuhinje i dobar vastu na jugoistoku nosi nam u život sjaj, radost, pokretačku energiju, ljubav, skladan brak, uravnoteženu seksualnu energiju, udobnost, luksuz, umjetničke afinitete te dobre financijske transakcije. Sa druge strane loš vastu na jugoistoku može stvoriti probleme sa alergijom, jetrom, bubrezima, spolnim organima, probavom, dovesti do svađa i zavisti, do premale ili prevelike seksualne energije, do manjka energije ili hiperaktivnosti, a na financijskom nivou teškoće sa transakcijama i financijama.

atma.hr – 75
Što ako je kuhinja na drugim pozicijama u prostoru

Ista hrana spremljena od iste kuharice ali na drugoj poziciji, na sjeveroistoku i elementu vode, donosi hrani druge kvalitete i puno manju energiju i toplinu u hrani, te na taj način drukčije djeluje na naše probavne organe i na naš cijeli sustav, a u konačnosti na naše zdravlje. Osim toga vatra na neprirodnoj poziciji na području suprotnog elementa vode stvara disbalans u cijelom prostoru. Remeti element vode preko kojeg dobivamo najčišću i životno najpodržavaniju energiju. Također ova pozicija može donijeti i teškoće u sreći i lakoći stanara, teškoće sa djecom i učenjem, konfliktne ili svađalačke situacije u kući te slabu i zbrkanu viziju budućnosti. Isto tako ova pozicija nosi mentalne i emocionalne  smetnje koje se prenašaju na odnose u obitelji.

Kuhinja na sjeverozapadu je druga dobra ali ipak nešto slabija pozicija koja aktivira element zraka koji podržava gorenje vatre te zbog podrške elemenata daje solidnu povoljnost. Ipak ova pozicija može potaknut nestalnost i izbivanje van kuće stanara, a zato jer sjeverozapad predstavlja kretanje i putovanje.. Ako je kuhinja u ovoj poziciji ponovno je dobro da štednjak   bude postavljen tako da kuharica gleda tokom kuhanja u smjeru istoka.

Kuhinja na jugozapadu nije dobro rješenje jer se na tom dijelu generiraju najniže kvalitete energije i hrana tokom spremanja poprima iste. S obzirom na putanju sunca kada je ono na tom dijelu, s obzirom na hlađenje cijele atmosfere, stvara se podtlak koji generira najnižu frekvenciju energije, a pogotovo ako su nam na tom dijelu ulaz ili otvori, tada ta energija ispunjava prostor. Hrana spremljena na tom dijelu ima slabu energiju te nam nije dobra podrška za organizam i sam život. Isto tako vatra na tom dijelu remeti stabilnost i sigurnost te može donijeti u život puno težih nepredviđenih situacija, okolnosti i razmirica. Također pošto je tu element zemlje koji guši vatru  velika je mogućnost i da se malo kuha na tom mjestu,  što je s obzirom na poziciju i bolje.

Kuhinja u centru prostora zasigurno nije dobro rješenje jer središnji dio prostora treba biti slobodan i čist. Element vatre u ovom slučaju uništava element etera koji nam je bitan u pogledu kontakta sa izvorom, osobnom unutarnjom snagom i duhovnošću samog života te komunikaciji sa sobom i drugima.

Kuhinja ka glavnim smjerovima sjever, zapad, jug i istok nije sjajno rješenje pogotovo sjever i zapad. Sjever je prehladan za kuhinju zbog nedostatka elementa vatre što može donijeti sukobe i svađe u obitelji na intelektualnom nivou dok je zapad energija koja ometa vatru a time i slabi energiju u hrani. Istočna kuhinja previše jača muški princip u kući što utječe na lošiji emotivni osjećaj žena u kući dok su kod južne kuhinje izuzetno jake energije vatre koje mogu sagorjeti hranjive materije i također previše jačaju muške energije u kući.

atma.hr – 75
Uređenje kuhinje

Uzmemo samu kuhinju kao zasebnu prostoriju te idealno uskladimo elemente u njoj. Štednjak na kojem se kuha postavimo na jugoistok same kuhinje na element vatre sa pozicijom da kuharica gleda u smjeru istoka. Sudoper postavimo na sjeveroistok kuhinje na element vode što je njegova prirodna pozicija. Frižider je ok na sjeverozapadu i elementu zraka ali s obzirom na veličinu može biti i na jugozapadu gdje je dobro da su veći elementi. Veći kuhinjski ormari ili spremišta dobri su na jugozapadu i elementu zemlje jer tu pašu da su energije stisnute ili prigušene većim stvarima ili namještajem. Sredina kuhinje ostaje slobodna, lagana i osvjetljena tako da element eter dobije na značenju. U kuhinji se ne bi trebalo osjećati skučeno.

Kuhinja nije dobro da je prva prostorija nakon ulaska u kuću, a pogotovo da prvo naiđemo na štednjak. Isto tako nije dobro da je kuhinja prolazna prostorija jer se tada odvlači pozitivna prana i stvara nemir onome koji kuha, a što se u konačnici  prenosi na hranu. Situaciju možemo popraviti paravanima.

Štednjak kao element vatre predstavlja energetski generator doma te utječe na naše fizičko zdravlje, vitalnost i izdržljivost, ali i bogatstvo i novac. Zbog toga je dobro da je štednjak uvijek čist te ako je moguće da ne koristimo štednjak koji je koristio netko prije nas jer može stvarati jednu vrstu energetskog utega našem životu i napretku.

Različiti električni aparati poput miksera, blendera ili sl. najbolje je smjestiti na jugoistok same kuhinje. Na taj dio paše staviti oštrije predmete i stvari te oštrije i crvene biljke. Ipak vidljivi noževi nisu preporučljivi jer simboliziraju nezgode.

Svaka kuhinja poželjno je da ima prozore koji omogućuju prodor sunčevoj svjetlosti sa svim njezinim blagodatima u tom području. Prozori će također omogućiti dotok svježeg zraka i dobru ventilaciju neugodnih mirisa, pare i vrućeg zraka.

Ogledala u kuhinji nisu preporučljiva zbog držanja elementa vatre pod kontrolom. Iznimka može biti ako su ulazna vrata u kuhinju iza leđa kuharice tako da je u tom slučaju dobro postaviti ogledalo da kuharica ima kontrolu nad pozicijom ulaza. No uvijek je bolje ako su vrata vidljiva sa pozicije kuhanja jer nenadani ulasci te druga stanja i raspoloženja kuharice tokom spremanja hrane prenose se na hranu.

Boje zidova u kuhinji mogu biti takve da bude probavnu vatru i apetit. Dobre su npr. svjetlo narančaste, žute, bijele, zelenkaste, crvene u manjoj količini jer sa tim jakim bojama uvijek treba biti oprezan. Kuhinjski elementi mogu biti u rozoj ili crvenoj boji ali i u drugim toplim bojama.

Ako imamo više etažnu zgradu kuhinja ne bi trebala biti ispod ili iznad wc-a ili spavaće sobe jer su to energije koje ne idu zajedno i u život nam mogu donesti nesreće.


Widget not in any sidebars

Jako je bitno gdje se u kuhinji nalazi voda za piće. Voda apsorbira fotone sunca koje onda reflektira i direktno prenosi na nas. Čak je i suvremena biofizika potvrdila da se fotoni preko vode ugrađuju u vitalne dijelove našeg organizma. Zbog toga je dobro da je sistem za vodu za kuhanje ili piće u ravnini poda u pravcu sjevera ili istoka.

Odvodna voda iz kuhinje idealno je da teče ka sjeveroistoku i da tamo odlazi u odvodni sustav.

Svježe biljke i cvijeće su uvijek poželjne u kuhinji jer one stvaraju životnu pranu, a na sebe mogu upiti negativna zračenja.

Štednjak nije dobro da je odmah pored sudopera niti preko puta jer se „sudaraju“ dva suprotna elementa vatre i vode. Može pomoći mala pregrada između štednjaka i sudopera ili biljka ako ima toliko mjesta. Slična situacija je i sa hladnjakom. Ovakve situacije nose pritisak na vatru što može donesti neustrajnost i neodlučnost u život ukućana te da u svaki pothvat ulažu puno više energije nego što je potrebno, a zbog čega može trpjeti i zdravlje te vitalnost. Ova situacija neminovno donosi i svađe između ukućana. Također je bolje da iza štednjaka imamo stabilan zid nego da je štednjak na „otoku“ oko kojeg se vrte nestabilne energije. To se može prenesti i na naše financije, ali i na zdravlje.

Iznad štednjaka nije dobro da je greda koja energetski siječe prostor te takvu energiju prenaša u hranu. Gredu se može zamaskirati u gipsane ploče.

Štednjak treba biti dobro osvjetljen te nije dobro da osvjetljenje bude postavljeno da dolazi iz sjene. Također je bitna ventilacija kuhinje.