Redovita konzumacija narednih 12 namirnica može vam pomoći u prevenciji mnogih bolesti i usporavanju starenja. Svaku od njih obilježavaju višestruka ljekovita svojstva, no neka od njih se posebno ističu te su više puta potvrđena od strane mnogih znanstvenika.
1. Zaštita od dijabetesa – Malina
Maline sadrže antocijanine (biljne pigmente) koji podržavaju proizvodnju inzulina i kontroliraju razinu šećera u krvi, a time štite od dijabetesa.
2. Zaštita od raka debelog crijeva – Zeleni ili bijeli čaj
Jedna šalica zelenog ili bijelog čaja dnevno prepolovljuje rizik od raka debelog crijeva. Antioksidansi koji se nalaze u čaju, nazivaju se katehini i smanjuju rast stanica raka.
3. Zaštita kože – Mrkva
Znanstvenici sa Nacionalnog instituta za istraživanje raka Sjedinjenih Američkih Država otkrili su da ljudi koji konzumiraju velike količine karotena (pigmenta koji se nalazi u mrkvi), imaju 6 puta manju vjerojatnost za razvoj raka kože.
4. Zaštita srca – Chia sjemenke
Potrošnja prirodnih masti, kao što su chia sjemenke ili maslinovo ulje povećava dobar HDL kolesterol. Osim toga, chia sadrži velike količine omega-3 koje sprečavaju kardiovaskularne bolesti.
5. Zaštita od raka dojke – Cjelovite žitarice
Prema istraživanjima žene koje dnevno konzumiraju najmanje 30 grama cjelovitih žitarica dnevno, dvostruko su manje osjetljive na kancerogene bolesti dojke. Šalica zobene kaše s borovnicama – najbolja zaštita protiv raka dojke.
6. Regulator krvnog tlaka – Kuhani krumpir
Unos kalija putem 400 grama krumpira kuhanog u kori značajno smanjuje krvni tlak.
7. Najbolja zaštita za zube – Tvrdi sir
Istraživači su otkrili da dnevni unos 10 grama cheddar sira, gaude ili mozzarelle snižava razinu pH u ustima što sprečava oštećenje zuba.
6. Najbolji branitelj organizma – Špinat ili salata
Na Državnom institutu zdravlja (National Institutes of Health) otkrili su da oni koji konzumiraju lutein (nalazi se u zelenom povrću), smanjuje rizik od mokularne degeneracija za 43%.
7. Obnavljanje kose – Piskavica
Željezo u piskavici potiče obnovu kose, osim toga sadrži i cink koji sprečava gubitak kose.
8. Zaštita od raka prostate – Češnjak
Svakodnevna konzumacija češnjaka smanjuje vjerojatnost od raka prostate za 50%.
9. Zaštita od raka pluća – Grejp
Jedan grejp dnevno smanjuje rizik od raka pluća za 50%. Grejp sadrži naringin, koji usporava enzime koji potiču razvoj stanica raka.
10. Kontrola kolesterola – Maslinovo ulje
Antioksidansi pronađeni u maslinovom ulju, povisuju razinu dobrog HDL kolesterola i snižavaju loši LDL kolesterol. Maslinovo ulje je također izvrsno za zaštitu od kardiovaskularnih bolesti.
Ivana Dragica / atma.hr