Widget not in any sidebars

Svaki novi početak je težak, takav je i meni bio moj put promjene prehrane od mesne ka vegetarijanskoj. Voljela bih da sam tada imala „mentora“ ili neku grupu podrške, kojoj bih se obratila za savjete i pomoć i da je tada bilo dostupno toliko literature, facebook-grupa i blogova s receptima kao danas. To je i bi razlog zašto sam prije tri godine  kreirala facebook-stranicu, blog sa receptima i zašto pišem o vegetarijanstvu na sajtu Kreni Zdravo

… da bih prenijela svoja iskustva drugim ljudima koji imaju iste sumnje, pitanja, nedoumice ili potrebu da pronađu inspisraciju za dobro vegetarijansko jelo.

Autor: Danijela Jokić- Vaislay
Izvor: krenizdravo.com

Evo nekih stvari koje bih ja voljela da sam znala kada sam se počela hraniti vegetarijanski:

1. Kako pravilno isplanirati obroke

Planiranje obroka je izuzetno važno za vegetarijance i za nevegetarijance! Obrok u Indiji služi se na thaliju (tacni) sa malim posudicama (nekad i do desetak), u svakoj po malo različite hrane (kruh, posudica sa rižom, posudica sa salatom, posudica sa juhom od leće ili varivom od slanutka, posudica sa dinstanim povrćem, posudica sa maslacem ili chatnijem: ljutkasto-slatkastim umakom, posudica sa desertom…). Osim estetike, tradicionalno služenje indijske hrane ima i skrivenu duboku nutricionističku mudrost:  HRANA JE RAZNOLIKA, MNOGOBOJNA I KOMPLETNA! Kompletan  obrok ima ½ ugljikohidrata (žitarice, riža, desert, voće), bjelančevine (juha od leće, slanutka, grah, grašak, quinoa, sojini prozvodi, sir i slično), zdrave masnoće (maslinovo ili bučino ili laneno ulje, sjemenke, masline) i salata (od povrća), te neko voće za užinu. Tada je vaš obrok kompletan.

2. Da, i vegetarijanska prehrana može biti nezdrava

I vegetarijanska ishrana može biti nezdrava, ako obiluje rafiniranim šećerom, industrijskim slatkišima, bijelim brašnom, ako je siromašna zelenim povrćem, salatom, zdravim masnoćama. Takvom prehranom u organizam se ne unose dovoljne količine željeza, kalcija, cinka, vitamina B-skupine, omega-3 kiselina, magnezija i ostalih esencijalnih elemenata za zdravlje, što dovodi do pada imuniteta, intolerancije na hranu, pojave alergija, anemije, opće slabosti organizma.

3. Zašto je važno jesti raznovrsno

Jednolična ishrana dovodi do intolerancije na određene namirnice (danas je najčešća intolerancija na pšenicu). Intolerancija dovodi do pada imuniteta, koči apsorpciju korisnih vitamina i minerala iz hrane, te dovodi do iscrpljenosti, probavnih tegoba, osipa na koži… Više o tome pročitajte u tekstu „Kako kuhati s heljdom“, gdje sam detaljnije opisala šta predstavlja intolerancija na hranu.


Widget not in any sidebars

4. Koje su namirnice biljnog porijekla super-bogate energijom

Dugo mi je trebalo da osmislim  „jelovnik“ za cjelodnevna predavanja na fakultetu. U početku sam imala osjećaj da sam „uvijek gladna“. Zamislite moje ushićenje kada sam „otkrila“ da je doručak sa zobenim pahuljicama energetska bomba :) Nakon doručka od zobenih pahuljica, na  predavanja sam po pravilu nosila bocu vode i na pauzama jela grožđice, banane,  neko voće, krekere od ekspandirane riže, ponekada integralno pecivo. Osim zobi, za energiju za rad i učenje, potrebno je konzumirati dovoljno suhog voća (grožđice, datulje), integralne žitarice, mahunarke, banane, koštunjave plodove (bademi, lješnjaci, razne vrste oraha), namirnice bogate željezom, piti puno vode i svježe iscijeđene sokove (posebno sok od cikle – za naporan fizički rad ili sport i jabuke – za koncentraciju). Više o namirnicama bogatim energijom pročitajte u tekstu „Vegetarijanac ste i trebate energiju: evo što biste trebali jesti

5. Koji su aditivi u hrani životinjskog porijekla

Sjećam se kada sam saznala da se sladoled koji sam jako voljela jesti pravi sa svinjskom želatinom! Kako sam se tada osjećala! Voljela bih da sam ranije znala da se neki proizvodi, koji sam smatrala da su vegetarijanski zapravo sadrže želatinu, sirilo ili boje koje se dobijaju iz kostiju životinja ili insekata! Da se to ne bi desilo i vama, pročitajte tekst „Aditivi u hrani koje bi vegetarijanci trebali izbjegavati“ i zabilježite E-brojeve na papirić, pohranite ga u novčanik i obavezno nosite sa sobom u kupovinu!

6. Kako se nositi s kritikama i reakcijama ljudi iz okoline

U početku mi je bilo jako teško nositi se sa reakcijama okoline, koji su mi nagoviještali da ću da, tobože, umrijeti bez mesa. :) Tada su mi takvi komentari smetali, ali kasnije sam shvatila da oni meni žele samo dobro i da se brinu za mene, te stoga tako reagiraju.

7. Zašto je važno jesti zeleno lisnato povrće i salate uz svaki obrok

Zeleno lisnato povrće sadrži željezo, magenzij  i klorofil (neophodni oligoelementi za dobro zdravlje i funkcioniranje organizma). Salate od svježeg povrća izvor su vitamina i minerala, čiji deficit dovodi do pada imuniteta, opće slabosti, iscrpljenosti, virusnih i bakterijskih infekcija, slabljenja vida i otežanog rada rada srca i mišića. Bez obzira koliko kruha, krumpira, mahunarki unosimo ishranom, bez dovoljno vitamina i minerala prije ili kasnije narušit ćemo zdravlje.

8. Koliko vegetarijanska prehrana doprinosi dobrom fizičkom i psihičkom zdravlju

Da sam ranije znala koliko vegetarijanska prehrana doprinosi dobrom zdravlju i psihičkom blagostanju, ranije bih postala vegetarijanka. :) Razmislite da li ste upoznali vegetarijanca koji je gojazan, ima srčanih problema, visok krvni pritisak, višak kolesterola u krvi, bolne zglobove, probleme s probavom…? Pretpostavljam da niste. :) Da li ste upoznali vegetarijanca koji je srdit, koji se često ljuti, viče, koji se fizički obračunava sa susjedima, ili ljudima iz okoline, koji se bavi kriminalnim aktivnostima?  Pretpostavljam da niste. :)  Vegetarijanstvo, kao oblik ishrane lišen nasilja ima posebno djelovanje na um, kojega mi nismo ni svjesni.


Widget not in any sidebars

9. Kako skuhati leću

Leću sam prvi puta probala kod prijateljice iz Indije, koja je tada živjela u Tuzli i oduševila se okusom i hranjivošću ove mahunarke. Moj muž me naučio kuhati crvenu leću, a kasnije sam naučila kuhati i ostale vrste leća, žutu, crnu, mung… Leća je odličan izvor biljnih bjelančevina, blagotvorno djeluje na probavu i bogata je željezom! Danas ne mogu zamisliti dobar obrok bez juhe od leće. Posebno sam zavoljela klice od munga i crvene leće, koje su „eliksir mladosti“, minerala i vitamina, a jednostavno ih je uzgojiti (upute pogledajte na linku). Kako napraviti juhu od crvene leće: recept pogledajte na mom blogu Vegetarijanska kuhinja.

10. Da, izbalansiran vegeatrijanski obrok ne mora biti skup, niti egzotičan

Tofu, quinoa, azuki grah, alge, razne začinske biljke i bobice (kao goji), pistacije, indijski orasi, avokado, mango, kokosovo mlijeko… to su sve super-namirnice koje su zdrave, ali nisu lokalne i jeftine. Ako ih si ne možemo priuštiti uvijek i često – u redu je! Može se napraviti izbalansiran obrok od namirnica koje su jeftine, lokalne i dostupne (bobičasto voće, lješnjaci, sjemenke bundeve, sjemenke suncokreta, maslinovo ulje, grah, leća, cikla, mrkva, peršin, grašak, rotkve, zeleno povrće, razne vrste tikvi i bundeva, voća: jabuke, kruške, suhe šljive, grožđice, dunje… toliko je namirnica koje su nam dostupne na lokalnoj pijaci, a neke i u našim vrtovima. I od njih se može napraviti ukusan i kompletan obrok, samo treba imati mašte i dobro izbalansirati namirnice.

Ne moramo se čak ni odreći tradicionalnih jela (sarma, punjene paprike, gulaš, ćufte…mogu se napraviti s mljevenim seitanom ili sojinim ljuspicama).

S ljubavlju,

Danijela

22 KURKUMIN

AKCIJA! ULTRA JAKI KURKUMIN

kurkumin

Demencija, depresija i artritis - Patent za liječenje Alzheimerove bolesti

Učinkovitiji u djelovanju na neurodegenerativne bolesti mozga, gastrointetinalne i dijabetičke tegobe u odnosu na sve druge proizvode od kurkume! Bioraspoloživost i apsorpcija povećani su za 10 puta u odnosu kurkumu i 7 puta u odnosu na standardni kurkumin. Kurkumin BCM-95 jedini ekstrakt kurkume na svjetskom tržištu kojemu je FDA odobrila patent za liječenje Alzheimerove bolesti (US Patent No. 8859020).
Namjena: Alzheimerova bolest, reumatoidni artritis, depresija i stres podrška u liječenju karcinoma, zdravlje jetre, gastritis, dijabetes II
Akcijska cijena: 239 kn 203,15 kn - Kupi ovdje

AKCIJA TRAJE DO 31.04.2021.