atma.hr – 52
Koristeći Google Earth i jednostavnu zvjezdanu kartu, 15-godišnji dječak iz Kanade, William Gadoury vjeruje da je otkrio izgubljene ruševine drevnog Majanskog grada u Meksiku. Vrlo vjerojatno bi mogao biti u pravu.

Maje su bili vrlo dobri graditelji, ali su često gradili na mjestima koja nemaju nekog očitog praktičnog smisla – daleko od rijeka i plodne zemlje – objasnio je za CBC News.

Kao što su već mnogi povjesničari i znanstvenici predlagali, i on vjeruje kako su Maje gradili svoje gradove na mjestima koja su povezana sa zvjezdanim kartama.

William je, nakon proučavanja drevne majanske knjige, Madridskog kodeksa, došao do 22 majanska zviježđa. Zatim je napravio njihovu prozirnu kartu koju je postavio preko Google Eartha i shvatio da se zviježđa poklapaju s majanskim gradovima na poluotoku Yucatan.

Bio sam doista iznenađen i uzbuđen kada sam shvatio da su se najsjajnije zvijezde podudarale s najvećim majanskim gradovima – rekao je za Le Journal de Montréal.

Mladić nije stao na ovom otkriću pa je nakon nakon proučavanja još jedne knjige otkrio 23. zviježđe, sastavljeno od tri zvijezde. Kad ih je dodao na kartu odgovarale su dvama gradovima, ali jedan je nedostajao. Kanadska svemirska agencija potom mu je ustupila satelitske snimke te lokacije na kojima se vide, kako se čini, strukture koje su izgradili ljudi, što znači da je moguće da je riječ o dosad neotkrivenom majanskom gradu.

Na ovim slikama vide se geometrijski oblici kao što su kvadrati i pravokutnici, koje je teško pripisati prirodnim pojavama – rekao je stručnjak dr. Armand Larocque. Zasad nitko ne ide potvrditi nalazi li se na snimkama doista majanski grad, ali meksički arheolozi obećali su povesti Gadouryja ako krenu na ekspediciju, prenosi vecernji.hr.

atma.hr – 52