Volite zobene pahuljice? Isprobajte ova 3 recepta!
Zobene pahuljice su idealna namirnica za vaš zdravi obrok.
Hranjive su i zasitne, ali ne debljaju.
Reguliraju probavu, snizuju kolesterol i jačaju vaš imunitet, a istovremeno ukusne su za konzumiranje.
Zobene pahuljice su vrlo inspirativna namirnica od koje možete kreirati razne kombinacije i različita jela.
Isprobajte ova tri recepta – klasičnu zobenu kašu u kombinaciji s medom i cimetom koju se preporučuje uključiti u redoviti jelovnik, te palačinke i čoko zobene keksiće – zdravi i ukusni desert za vaše najmilije.
1. Zobena kaša s medom i cimetom
Sastojci:
- 1 šalica zobenih pahuljica
- 350 ml vode ili domaćeg kravljeg mlijeka (ili mješavine vode i mlijeka)
- ¼ čajne žlice cejlonskog cimeta
- prstohvat soli
- med
- 1 banana, oguljena i narezana
- šaka grožđica ili sušenog voća
Priprema:
Zobene pahuljice i mlijeko ili vodu stavite u lonac za kuhanje.
Na srednjoj vatri pustite da zakuha.
Pustite neka lagano kuha 5-7 minuta, uz povremeno miješanje.
Dodajte sol i cimet te dobro promiješajte.
Zobenu kašu servirajte u zdjelicama. Na vrh stavite bananu i sušeno voće.
Dodajte otprilike ¼ šalice mlijeka i zatim prelijte medom po želji.
2. Palačinke od zobenih pahuljica
Sastojci:
- 375 g usitnjenih ili samljevenih zobenih pahuljica
- 1 čajna žlica soli
- 6 dl domaćeg mlijeka (možete ga zamijeniti mlijekom od soje ili badema)
- 2 jušne žlice mljevenog lana
- 2 dl vode
- 1 čajna žlica sode bikarbone
Priprema:
Pomiješajte sve sastojke osim sode bikarbone u jednoličnu smjesu i ostavite preko noći u hladnjaku.
Prije pečenja umiješajte sodu bikarbonu.
Pecite palačinke na vrućoj nauljenoj tavi.
Servirajte s nadjevom po želji.
3. Zobeni keksi s čokoladom
Sastojci:
- 3 šalice zobenih pahuljica
- 1 šalica kokosa
- 1 šalica integralnog brašna
- 1/2 šalice smeđeg šećera
- 250 g maslaca
- 1 jušna žlica kakao praha
- malo soli
- 1 jušna žlica pravog vanilin šećera
- 1/3 čajne žlice cejlonskog cimeta
- 250 grama čokolade s 50% kakaa
Priprema:
Umijesite zobene pahuljice, kokos, integralno brašno, šećer, sol, vanilin šećer, cimet s maslacem koji ste prethodno omekšali na sobnoj temperaturi.
Dodajte kakao i nakon što ste dobro umijesili tijesto dodajte komadiće krupno nasjeckane čokolade.
Ostavite tijesto u hladnjaku pola sata.
Oblikujte okrugle kekse debljine 1 cm i pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta.