Volite zobene pahuljice? Isprobajte ova 3 recepta!

Zobene pahuljice su idealna namirnica za vaš zdravi obrok.

Hranjive su i zasitne, ali ne debljaju.

Reguliraju probavu, snizuju kolesterol i jačaju vaš imunitet, a istovremeno ukusne su za konzumiranje.

Zobene pahuljice su vrlo inspirativna namirnica od koje možete kreirati razne kombinacije i različita jela.

Isprobajte ova tri recepta – klasičnu zobenu kašu u kombinaciji s medom i cimetom koju se preporučuje uključiti u redoviti jelovnik, te palačinke i čoko zobene keksiće – zdravi i ukusni desert za vaše najmilije.

atma.hr – 52




1. Zobena kaša s medom i cimetom

Sastojci:

  • 1 šalica zobenih pahuljica
  • 350 ml vode ili domaćeg kravljeg mlijeka (ili mješavine vode i mlijeka)
  • ¼ čajne žlice cejlonskog cimeta
  • prstohvat soli
  • med
  • 1 banana, oguljena i narezana
  • šaka grožđica ili sušenog voća

Priprema:

Zobene pahuljice i mlijeko ili vodu stavite u lonac za kuhanje.

Na srednjoj vatri pustite da zakuha.

Pustite neka lagano kuha 5-7 minuta, uz povremeno miješanje.

Dodajte sol i cimet te dobro promiješajte.

Zobenu kašu servirajte u zdjelicama. Na vrh stavite bananu i sušeno voće.

Dodajte otprilike ¼ šalice mlijeka i zatim prelijte medom po želji.

atma.hr – 52




2. Palačinke od zobenih pahuljica

Sastojci:

  • 375 g usitnjenih ili samljevenih zobenih pahuljica
  • 1 čajna žlica soli
  • 6 dl domaćeg mlijeka (možete ga zamijeniti mlijekom od soje ili badema)
  • 2 jušne žlice mljevenog lana
  • 2 dl vode
  • 1 čajna žlica sode bikarbone

Priprema:

Pomiješajte sve sastojke osim sode bikarbone u jednoličnu smjesu i ostavite preko noći u hladnjaku.

Prije pečenja umiješajte sodu bikarbonu.

Pecite palačinke na vrućoj nauljenoj tavi.

Servirajte s nadjevom po želji.

atma.hr – 52




3. Zobeni keksi s čokoladom

Sastojci:

  • 3 šalice zobenih pahuljica
  • 1 šalica kokosa
  • 1 šalica integralnog brašna
  • 1/2 šalice smeđeg šećera
  • 250 g maslaca
  • 1 jušna žlica kakao praha
  • malo soli
  • 1 jušna žlica pravog vanilin šećera
  • 1/3 čajne žlice cejlonskog cimeta
  • 250 grama čokolade s 50% kakaa

Priprema:

Umijesite zobene pahuljice, kokos, integralno brašno, šećer, sol, vanilin šećer, cimet s maslacem koji ste prethodno omekšali na sobnoj temperaturi.

Dodajte kakao i nakon što ste dobro umijesili tijesto dodajte komadiće krupno nasjeckane čokolade.

Ostavite tijesto u hladnjaku pola sata.

Oblikujte okrugle kekse debljine 1 cm i pecite ih u pećnici na 200 stupnjeva 15-20 minuta.

alternativa-za-vas.com