Svi smo mi proživjeli djetinjstvo, ali često zaboravljamo na to. Duboko u sebi znamo kako pravilno postupati u vezi s djecom, ali u svakodnevnici nedostaje nam strpljenja i mudrosti da bismo to i ostvarili.

U ovom članku prikupili smo 7 važnih stvari koje bi pomogle, kako djetetu za formiranje osobnosti, tako i roditeljima u procesu odgoja, prenosi uspesnazena.com.

7 razlika između običnog i mudrog roditelja

1. Običan roditelj je uvjeren da svo svoje slobodno vrijeme treba biti  posvećeno djetetu, pri tome svoje interese stavlja u drugi plan.

Mudar roditelj sposoban je samostalno se brinuti za sebe, a tome uči i svoju djecu.

2. Običan roditelj provodi večeri pomažući svom djetetu oko domaćeg rada.

Mudar roditelj, u odgoju djeteta, pridržava se sljedeće strategije: dijete je zaduženo za napravljen ili ne-napravljen domaći i samo je odgovorno za to.

3. Običan roditelj pokušava iskupiti osjećaj krivnje koristeći različite poklone i novac.

Mudar roditelj redovno daje djetetu novac za džeparac, koji ono treba rasporediti na takav način da samostalno može kupovati sebi stvari ili igračke     koje nisu uključene u obiteljski proračun.

4. Običan roditelj često ne pokušava shvatiti zašto se njegovo dijete loše ponaša, kao da ga nedovoljno sluša u datom trenutku…

Mudar roditelj svim snagama pokušava saslušati svoje dijete, kako bi razumio što se krije iza njegovog ponašanja te da bi iznašao mogućnost da svom djetetu pomogne.

5. Običan roditelj kod odgoja djeteta ima za cilj odgojiti pristojnog čovjeka.

Mudar roditelj čini sve kako bi izgradio bliski odnos s djetetom.6. Običan roditelj odgaja svoje dijete u atmosferi popustljivosti, ponekad mu dopuštajući da mu se popne na glavu.

Mudar roditelj shvaća da ima potpuno pravo na svoj osobni prostor, hobi i vrijeme provedeno bez djeteta. On poštuje kako svoje, tako i granice svog djeteta.

7. Običan roditelj pokušava zaštititi svoje čedo od svih životnih poteškoća, radeći i ono što on ne mora.

Mudar roditelj dozvoljava djetetu da pravi pogreške, a zatim, zajedno s njim, diskutira o tome kakvu pozitivnu lekciju dijete može izvući iz nastale situacije.

uspesnazena.com

Prethodna objavaAko želite obilje i sreću, napravite ove stvari prije proljeća!
Slijedeća objavaPrezauzeti ste, puni obaveza? Molimo Vas, ipak nekako pokušajte pročitati ovaj tekst
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.